Is een zwarte auto heter dan een witte auto?

De kleurcombinatie van het interieur en het exterieur van uw auto betekent veel dingen. In de eerste plaats is het een uitdrukking van wat u mooi vindt en wat u niet mooi vindt. Daarnaast zijn er tal van vertakkingen verbonden aan de interieur en exterieur kleurencombinaties zoals warmteafvoer, restwaarde, en onderhoud.

Ja, een zwarte auto houdt veel meer warmte vast dan een witte auto, maar er zijn manieren om dit tegen te gaan. Als u bijvoorbeeld kiest voor getinte ramen, verlaagt u de binnentemperatuur waarschijnlijk aanzienlijk, zo veel zelfs dat een donker interieur er niet echt toe doet.

Zowel de kleur van het exterieur als die van het interieur spelen een grote rol als het gaat om warmteafvoer. Een zwart lederen stuurwiel houdt bijvoorbeeld meer warmte vast dan een wit stuurwiel. Maar als u uw dashboard en stuurwiel tegen de zon beschermt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Dit komt omdat een felgekleurd oppervlak veel meer licht/warmte reflecteert, en een donkergekleurd oppervlak niet. Dat heet een thermodynamisch principe. Als je het niet gelooft, ga in de zomer naar buiten in een zwart shirt, en je zult het geloven.

Thermodynamisch kleurenprincipe

Voordat we dieper ingaan op de verschillen tussen zwart en wit gekleurde auto’s aan de binnen- en buitenkant, is het essentieel voor u om te begrijpen hoe de wetten van de thermodynamica in deze situatie van toepassing zijn. Kleur is in wezen een weerkaatsing van licht. Meer precies, een rode auto reflecteert elke ”kleur” uit het lichtspectrum behalve rood.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor blauw, dat alle licht behalve blauw weerkaatst. Natuurlijk is dit niet iets “zwart-wit” (bedoelde woordspeling), en zijn deze niet zo nauwkeurig. Maar in het algemeen geldt deze regel voor elke kleur behalve wit, zilver en zwart, die enigszins non-conformistisch zijn.

  Beste hybride auto's voor lange bestuurders

Witte kleuren weerkaatsen het hele lichtspectrum, zilver weerkaatst een meerderheid van het licht en donkere kleuren, vooral zwart, absorberen het hele lichtspectrum. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, wat betekent dat hoe meer “licht” het absorbeert, hoe meer ervan wordt omgezet in warmte.

Een felgekleurd oppervlak absorbeert dus minder energie, en dus is het oppervlak niet zo heet. Aan de andere kant houdt zwart bijna alle energie vast, en dit resulteert in een hogere oppervlaktetemperatuur. Dit is universeel, dus of het nu om een overhemd of een auto gaat, deze regels zijn van toepassing.

Thermodynamische eigenschappen van het interieur en het exterieur van een auto

Als je in de zomer in een zwart hemd naar buiten gaat, zul je de hitte zeker meer voelen dan wanneer je een wit hemd zou dragen. Maar auto’s zijn anders omdat ze gemaakt zijn van metaal, dat een goede warmtegeleider is. Dit betekent dat deze regel van thermodynamica een exponentieel effect heeft op auto’s.

De kleur van het interieur is niet de enige reden waarom sommige auto’s de warmte beter absorberen dan andere. Een ander belangrijk aspect is het materiaal zelf. Leer bijvoorbeeld is veel dichter in vergelijking met stof, en als zodanig absorbeert en geleidt leer meer warmte in vergelijking met een stoffen interieur.

Als u ooit in een lederen zetel hebt gezeten terwijl de auto in de zon stond, hebt u dat zeker gevoeld. Als uw stuur en uw versnellingspook met leder bekleed zijn, zullen ze waarschijnlijk immens warm worden als ze een tijdje aan de zon worden blootgesteld.

Investeer daarom in een goede zonwering of een degelijke buiten- en binnenhoes voor uw auto. Als u uw auto regelmatig in de zon parkeert, moet u uw dashboard afdekken omdat de zon het oppervlak kan beschadigen als gevolg van voortdurende blootstelling aan de zon.

  Is parkeerhulp de moeite waard?

De doorverkoopwaarde van een auto-interieur en -exterieur

Mensen zijn uniek, en velen van ons houden van veel dingen. Maar vraagt u zich wel eens af waarom er niet zo veel roze, oranje, gele, felblauwe of felgroene auto’s rondrijden? We kopen immers vaak schoenen, overhemden, mobiele telefoons en wat al niet meer in allerlei kleuren, maar geen auto’s.

In sommige gebieden in de wereld, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten, is de overgrote meerderheid van de auto’s wit. Dit is deels vanwege het eerder genoemde principe van thermodynamica, maar ook vanwege de doorverkoopwaarde. Wanneer het tijd is om je auto te verkopen, is kleur van immens belang, en als je je Focus in felroze verft, is de kans groot dat je hem nooit zult verkopen.

Dat is de reden waarom de overgrote meerderheid van de auto’s die er zijn ofwel wit, zwart of grijs zijn. Soms kom je een rode of een blauwe auto tegen, maar dat is meestal een meer ingetogen kleur. Behalve supercars zoals Lamborghini’s zijn de meeste auto’s zwart, wit of grijs.

FAQ Sectie

Wat is de meest voorkomende kleurcombinatie voor interieur en exterieur?

Als u zich ooit hebt afgevraagd welke kleurcombinatie het meest voorkomt, dan is dat zwart op zwart. Het is vermeldenswaard dat de meeste interieurs van auto’s zwart zijn.

Dit is omdat wederverkoop belangrijk is, en omdat het er aantoonbaar het beste uitziet. Bovendien weerkaatsen zwarte interieurs niet op de voorruit, terwijl felgekleurde oppervlakken dat wel doen. Slechts een klein percentage van de auto-interieurs zijn wit, grijs, beige, bruin, crème of rood.

  Hoe kunt u uw auto luider maken

Moeten we creatiever zijn met onze autokleur keuzes?

Ja, dat moeten we zeker. Auto’s zijn niet alleen maar gereedschap, dat is een feit. Auto’s zijn een middel tot expressie, status en succes. Ze zijn ook een manier om jezelf te trakteren op het binnenhalen van een geweldige zakelijke deal. Bovendien zijn auto’s een geweldige reisgenoot en een bank van onbetaalbare herinneringen.

Als zodanig zouden we ons meer moeten uiten. Als mensen houden we van individuele dingen, dingen die “van ons” zijn en aanvoelen. Een autoliefhebber zal bijvoorbeeld eerder een auto in een ongebruikelijke kleur spuiten dan een ”gewoon” persoon. Maar koop geen paarse en gouden auto als u niet Snoop Dogg bent.

Wat als mijn auto niet zwart of wit is?

De temperatuurverschillen tussen een witte en een zwarte auto zijn merkbaar genoeg om ze te vermelden. Is uw auto daarentegen oranje of rood of wat dan ook, dan zijn de temperatuurverschillen niet zo merkbaar en dus niet vermeldenswaard.

Ongeacht de kleur, er zijn veel manieren om uw auto koel te houden. Een autohoes, parkeren in de schaduw, dekens op het dashboard, getinte ruiten, monochroom glas… Al deze technieken maken een enorm verschil als het gaat om de temperatuur van de auto.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts