Welke Volvo SUV is de grootste?

Volvo heeft een kleine line-up van 3 SUV’s, waarvan de XC90 de grootste is. Volvo begon zijn SUV’s te maken in de jaren 2000 en de XC90 was de eerste SUV die ze creëerden. Het is een crossover SUV op basis van een auto chassis dat wordt geleverd in all-wheel drive met de voorwielaandrijving als de standaard. De XC90 kan worden voorzien van een derde zitrij, wat de passagiersruimte vergroot.

De Volvo XC90: Volvo’s grootste SUV

De Volvo XC90 is een middelgrote luxe SUV. Het concept van de XC90 werd in 2001 gelanceerd, terwijl de productie in 2002 van start ging. De auto is nu in zijn tweede generatie. De eerste generatie van de XC90 was gebaseerd op het Volvo P2 platform, hetzelfde platform dat ook voor andere Volvo’s zoals de V80 serie wordt gebruikt. De tweede generatie is echter gebaseerd op een ander wereldwijd platform genaamd Scalable Product Architecture (SPA).

Carrosserie

Het chassis van de auto die in de XC90 wordt gebruikt, is Scalable Product Architecture (SPA). De technologie die in dit platform wordt gebruikt, vermindert het gewicht van de auto en verbetert tegelijkertijd de veiligheid en efficiency. De auto heeft een double-wishbone voorwielophanging, samen met een nieuwe integraal gelinkte achteras, inclusief dwarse bladveer van lichtgewicht materiaal. De voorzijde heeft T-vormige LED-dagrijverlichting die door Volvo op de markt worden gebracht als de “Thor’s Hammer”.

XC90 Afmetingen

 • Hoogte: 1776 mm
 • Lengte: 4950 mm
 • Breedte: 2140 mm
 • Breedte inc. Spiegels: 2140 mm
 • Wielbasis: 2984 mm
 • Spoor voor: 1665 mm
 • Spoor achter: 1667 mm
 • Draaicirkel: 11,8 mm
  Bron: Volvo Cars
  Maakt Volvo elektrische auto's?

Eerste generatie (2002-2014)

De eerste generatie XC90 werd in 2001 gelanceerd in Noord-Amerika. Dit was Volvo’s eerste opvallende SUV. De auto werd gelanceerd in twee varianten, de 2.5T en de T6. De 2.5T was de basisvariant met een 2,5-liter B5254T2 “T5” turbogeblazen inline-vijfmotor die 208 pk en 320 N⋅m koppel produceerde.

De T6-variant had een 2,9-liter B6294T-motor die 268 pk en 380 N⋅m koppel produceerde. Later in 2005 werd de Yamaha V8-motor aan dit model toegevoegd. De auto kreeg daarna diverse updates, waaronder een facelift in 2007 en andere kleine wijzigingen in 2009, 2010 en 2012. De auto was onmiddellijk een succes. Hij won diverse prijzen en andere rankings van veiligheidsorganisaties.

Tweede generatie (2015-heden)

De productie van de tweede generatie XC90 startte in 2012 en hij werd uitgebracht in 2015. Elke variant kreeg dezelfde 2,0-liter viercilinder Drive-E aandrijflijnen. Deze werd geleverd met Volvo’s 8-traps Geartronic transmissie.

De 2e generatie kwam met 3 uitrustingsniveaus, T5, T6, en T8. De T5 werd geleverd met twee benzinemotoren, terwijl de T6 werd geleverd met twee dieselmotoren. Het topmodel T8 heeft een dubbele motor. Het is een plug-in hybride voertuig. Alle modellen zijn voorzien van vierwielaandrijving.

Het T8-model heeft een 11,6 kWh lithium-ion batterij. Het T8 Excellence-model werd in 2017 uitgebracht en in 2020 stopgezet. De auto kreeg in 2021 opnieuw een facelift, waarbij het T8-model werd omgedoopt tot “XC90 Recharge”. De Recharge is een plug-in hybride, want Volvo heeft geen uitsluitend gas- of dieselmotoren meer.

Overige specificaties

De XC90 is een luxueuze SUV, met het beste interieur en exterieur. Ook de veiligheidsvoorzieningen zijn de beste van alle SUV’s in deze categorie. Twee van zijn meest innovatieve veiligheidsvoorzieningen zijn het “run-off road protection package” en de “Auto brake at intersection capability”. Natuurlijk heeft de XC90 ook alle andere standaard luxe veiligheidsvoorzieningen waar Volvo bekend om staat.

  Is een Mercedes SUV duur in onderhoud?

Het interieurontwerp is ook luxueus en gericht op het bieden van het beste comfort. De auto wordt geleverd met 3 zitrijen en biedt plaats aan 6-7 passagiers. De voorstoelen zijn voorzien van een massagefunctie, verwarmde stoelen, geventileerd leer en elektrisch verstelbaar. Er is ook een 9″ scherm vooraan.

De XC90 beschikt over een audiosysteem van Bowers en Wilkins van hoog niveau en Volvo Cars’ luchtzuiveringssysteem. In 2017 werd Pilot Assist II standaard in alle XC90 voor geselecteerde markten.

Volvo’s andere SUV’s

Volvo heeft een kleine line-up van drie SUV’s onder zijn paraplu. De kleinere SUV’s zijn de XC40 en XC60. Beide zijn de besten van hun eigen categorie. De XC40 is een compacte luxe crossover SUV terwijl de XC60 een luxe crossover SUV is. Beide zijn een van de veiligste auto’s gerangschikt door de IIHS.

Volvo’s toekomstige SUV-plannen

Volvo heeft een kleine productieschaal in vergelijking met andere autofabrikanten. Ze hebben drie SUV’s gemaakt en dat zullen ze nog enkele jaren blijven doen. Hoewel, er is onlangs een toevoeging gekomen. In 2021 kondigde Volvo aan dat ze de Volvo C40 Recharge gaan lanceren als een volledig elektrische subcompacte luxe crossover SUV.

FAQ

Wat zijn SUV’s?

SUV staat voor sport utility vehicle. Ze zijn meestal gemaakt voor meer passagiers en de hoogste prestaties. De meeste SUV’s hebben een 4-wielaandrijving, waardoor ze zeer efficiënt zijn op ruw terrein. Ze hebben meestal een hoge bodemvrijheid en zijn verkrijgbaar in verschillende varianten zoals crossover SUV’s of compacte SUV’s.

  Meest luxueuze Mercedes SUV?

Welke is de grootste SUV ooit?

Sommige SUV’s zijn pure beesten. Enorme benzineslurpers die worden gebruikt voor hoge prestaties en ruwe sporen. Ze hebben meestal een laag brandstofverbruik door hun grote motoren en kunnen veel vracht vervoeren. Enkele van de grootste SUV’s zijn:

 1. 2016 Chevrolet Suburban- weegt 8.100 pond en heeft 121,1 kubieke voet aan laadruimte.
 2. 2016 Mercedes Benz GL Class- er past 93,8 kubieke meter aan lading in.
 3. 2017 Nissan Armada- er past 95,1 kubieke meter aan laadruimte in.

Wat zijn enkele voordelen van SUV’s?

Er zijn bepaalde voordelen van grotere voertuigen. De eerste is de ruimte. In veel SUV’s passen 7 personen. Er is ook meer laadruimte voor grote reizen. Het grotere voertuig geeft ook meer beenruimte voor de passagiers.

De andere voordelen zijn de capaciteiten. Met de grotere bodemvrijheid kunnen veel SUV’s bijna overal komen. De vierwielaandrijving in de meeste SUV’s verhoogt ook hun prestaties, evenals een beter zicht door hun grotere ramen en voorruit.

Wat zijn de soorten SUV’s?

De vier gebruikelijke SUV-categorieën zijn gebaseerd op grootte en omvatten de compacte crossover, crossover, mid-size, en full-size.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts