Wat is de beste Volvo ooit gemaakt?

Al meer dan 90 jaar produceert Volvo enkele van de meest geavanceerde en veiligste auto’s op de markt. Maar wat is nu de beste auto die Volvo ooit heeft gemaakt?

De Volvo P1800 is de beste auto die ooit door Volvo is gemaakt. Deze sportwagen, die op de markt werd gebracht als een grand tourer, was gestroomlijnd en knap. Hij was niet zo snel als andere sportwagens uit die tijd, maar hij behoorde wel tot de mooiste, veiligste en coolste auto’s uit zijn tijd.

Bovendien had de Volvo P1800 sportwagen drie varianten: P1800, P1800S, P1800E, en P18000ES. De krachtigste variant was de P1800ES. Andere opmerkelijke Volvo’s die ooit zijn gemaakt zijn Volvo PV544, Volvo 240, Volvo 242 GT, Volvo 780, Volvo S60, en Volvo XC90.

De geschiedenis van de Volvo P1800

De Volvo P1800, gemaakt in 1961, debuteerde op de Autosalon van Genève. Deze klassieke Volvo werd trouwens in opdracht van het Britse Jensen Motors gebouwd, nadat Jaguar weigerde een E-Type te leveren voor een televisieshow in het Verenigd Koninkrijk. Integendeel, de carrosserie van de auto werd gemaakt door Pressed Steel.

De televisieserie, bekend als de Saints, die liep van 1962 tot 1969 met het hoofdpersonage, Simon Templar (Roger Moore), maakte deze auto nog populairder. Niet alleen kwam de auto voor in de show, maar hij reed ook in de 1967 P1800. Dit maakte de auto nog beroemder.

Hoewel de Volvo P1800 eerst in het Verenigd Koninkrijk werd geproduceerd, werd de productie twee jaar later naar Zweden overgebracht. Bovendien werd de carrosserie ook in Zweden gemaakt. De assemblage vond plaats in Goteborg en Lundbyverken. Terwijl de carrosserieproductie werd overgebracht naar Olofstromsverken.

De productie van de P1800 kwam echter tot een einde in 1973, met de P1800ES als het laatste model dat werd geproduceerd. Dit model had een volledig glazen achterklep, een neerklapbare achterbank en een verlengde daklijn. Bovendien had deze verbazingwekkende trim ook een extra opslag tempo dan de vorige trims.

  Welke Volvo heeft 3 rijen?

Kenmerken van de Volvo P1800

De Volvo P1800 coupé had een elegante en aantrekkelijke Italiaanse uitstraling. Bovendien was hij gebaseerd op het klassieke Volvo 121/122S platform. Echter, deze beroemde auto kwam met een kortere wielbasis en achterwielaandrijving.

Hij was uitgerust met een 1,8-liter 4-cilinder motor met een uitstekend vermogen van 100 pk. Deze werd later echter verbeterd en leverde 108, vervolgens 115 en later 120 pk. Maar in 1968 werd een verbeterde 2.0-liter motor ontwikkeld en die leverde tot 118 pk.

Bovendien had hij verschillende transmissies in verschillende uitvoeringen, waaronder een handgeschakelde 4-versnellingsbak, een handgeschakelde 4-versnellingsbak met overdrive, of een automatische 3-versnellingsbak. Al deze versnellingsbakken hadden op de vloer gemonteerde versnellingshendels.

Wat design en interieur betreft, had de Volvo P1800 een Italiaans design met een geleidelijk aflopende daklijn, subtiele staartvinnen, eierkratgrille, accentlijnen, naar achteren openende motorkap, en spatborden. En aluminium velgen. De nieuwste modellen hadden echter meer geavanceerde voorzieningen, zoals schijfremmen op vier wielen, verbeterde ventilatie, een automatische drieversnellingsbak en een materiezwarte grille.

Qua prestaties was hij middelmatig, waardoor andere sportwagens uit die tijd hem in deze categorie voorbijstreefden. Over het geheel genomen was het een mooie en gestroomlijnde auto die sportwagenfans aansprak. Verrassend genoeg is de Volvo P1800S uit 1966 de houder van het Guinness World Record voor de auto met de hoogste kilometerstand. Hij heeft meer dan 3 miljoen mijl gereden.

Op dit moment is deze vintage Volvo P1800 te vinden op eBay en in verschillende veilingen. De 2-pass, 2-deurs coupé gaat voor ongeveer $500.000, waarmee het een van de duurste klassieke auto’s is. Merk op dat de prijs kan variëren, afhankelijk van de locatie en de staat van de auto.

  Maakt Volvo elektrische auto's?

FAQ

Wat is de populairste Volvo?

Het populairste Volvo-model is de Volvo XC90. Deze auto leidt in verkoopvolume maar is ook goed gebouwd en ruim. Toch zijn er serieuze concurrenten, zoals de XC40 en XC60. Maar met een uitstekend brandstofverbruik en hightech voorzieningen is het niet moeilijk te begrijpen waarom de XC90 nog steeds het populairste Volvo-model is.

Wat is de snelste Volvo ooit gemaakt?

De snelste Volvo ooit gemaakt is de S60 T8 Polestar. Het is ook de allereerste Volvo die volledig op batterijen rijdt. Polestar is het performance-versie merk van Volvo. Deze plug-in hybride is uitgerust met een turbo viercilinder motor met 314 pk die wordt aangevuld door een elektromotor voor een totaal van 400 pk.

Bovendien accelereert deze sedan sneller dan elk ander Volvo-model op de markt. Hij sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4,4 seconden.

Wat is de meest betrouwbare Volvo?

De betrouwbaarste Volvo op de markt is de Volvo S60. Ja, de meeste Volvo’s zijn betrouwbaar, maar de Volvo S60 sedan is het meest betrouwbare Volvo-model. Maar als u op zoek bent naar het meest betrouwbare Volvo-model, dan gaat die titel naar de Volvo XC90 SUV. De Volvo S60 wordt geleverd met de fijnste Volvo-motor.

Maakt Volvo elektrische auto’s?

Ja, Volvo heeft een volledig elektrische auto. De volledig elektrische auto van Volvo is de XC40 Recharge. Dit is slechts een van de meerdere auto’s die Volvo van plan is te maken. Volvo heeft toegezegd om vanaf 2019 in elke auto die het maakt een elektromotor te bouwen. De XC40 Recharge is een compacte SUV met geavanceerde functies.

  Wat is veiliger, Tesla of Volvo?

Waarom is Volvo niet zo populair als Mercedes, BMW of Audi?

Volvo is niet zo populair als een van de belangrijkste Duitse luxe automerken vanwege zijn marketingstrategie. Volvo zet zijn auto in de markt als veilig, wat een nichemarkt is, terwijl Duitse auto’s zichzelf in de markt zetten op prestaties, comfort, styling en technologie. Deze zijn aantrekkelijker dan de strategie van Volvo.

Bovendien zijn de meeste Duitse luxeauto’s uitgerust met meer geavanceerde functies dan Volvo. Bovendien bieden zij een verscheidenheid aan automerken en modellen aan, wat Volvo in het verleden niet deed. Volvo is echter ook gediversifieerd en kan hen een run voor hun geld beginnen te geven.

Samenvatting

Volvo heeft in de loop der jaren verschillende oldtimers gehad, maar de beste auto die Volvo ooit heeft gemaakt is de Volvo P1800. Deze sportcoupé 2×2 is niet alleen elegant en veilig, maar hij behoort ook tot de beroemdste auto’s aller tijden. De auto is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen en heeft gemiddelde prestaties.

De Volvo P1800 begon zijn productie in 1961, maar werd in 1973 stopgezet. Toch zijn er vandaag nog verschillende modellen te koop en ze kosten je duizenden dollars om er eentje te bemachtigen. In 2021 viert de Volvo P1800 zijn 60e verjaardag.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts