Wat is veiliger, Tesla of Volvo?

Zowel Tesla als Volvo zijn topklasse op het gebied van veiligheid, maar Volvo scoort iets beter dan Tesla.

Volvo is altijd een standaard geweest voor veiligheid in de auto-industrie. Het heeft naam gemaakt op de markt voor veiligheid en betrouwbaarheid. Volvo is begonnen met het maken van auto’s alleen om de beste veiligheidsvoorzieningen voor zijn klanten te garanderen. Tesla heeft echter ook bewezen extreem veilige auto’s te maken met top-notch veiligheidsvoorzieningen.

Auto veiligheid wordt in wezen gedefinieerd door hoe bekwaam een voertuig zou blijken te zijn in het geval van een ongeval. Auto veiligheid is voortdurend een top zorg voor veel mensen, dus moderne auto’s zijn voorzien van tal van geavanceerde veiligheidsmaatregelen, waaronder zowel actieve als passieve veiligheidsvoorzieningen.

Tesla veiligheidswaarderingen

Tesla is vooral bekend om zijn elektrische auto’s en Elon Musk, maar ook de veiligheidsvoorzieningen zijn van topklasse. Tesla auto’s zijn regelmatig door de IIHS gerangschikt als top veilige auto’s, en verschillende Tesla auto’s zijn ook door de NHTSA beoordeeld met 5 sterren. De NHTSA-rangschikking is gebaseerd op crashtests aan elke kant van de auto.

De Tesla Model Y is altijd een zeer veilige auto geweest. Het heeft met succes alle tests doorstaan van de NHTSA, die het 5 sterren gaf. De Model Y wordt vaak beschouwd als de veiligste Tesla-auto. In 2021 werd de Tesla Model 3 ook al door de IIHS gekozen in de Top Safety Pick+ categorie.

Tesla veiligheidsvoorzieningen

Tesla maakt zijn auto’s met veiligheid als topprioriteit en ontwerpt de auto’s zo dat de kans op ongelukken en crashes zo klein mogelijk is. Het batterijpakket is aan de onderkant van de auto geplaatst, waardoor de auto’s goed beschermd zijn tegen omrollen. Tesla auto’s hebben ook een gepatenteerde dorpelstructuur die passagiers beschermt in geval van een zijdelingse botsing.

  Wat is er zo bijzonder aan Tesla?

De structurele integriteit is ook uitstekend in Tesla-auto’s. Omdat Tesla alleen elektrische auto’s maakt, hebben ze geen motoren voorin of achterin. Hierdoor kunnen ze extra ruimte aan de voor- en achterkant van de auto’s plaatsen, wat het risico op letsel voor de passagiers vermindert. Ten slotte zijn alle Tesla’s voorzien van goede airbags met gordijnen voor zijairbags.

Volvo veiligheidsbeoordelingen

Het Zweedse bedrijf Volvo is altijd een topnaam geweest voor veilige auto’s. Ze werken al sinds hun begin aan veiligheidsvoorzieningen.

Veel non-profit autoveiligheidsorganisaties hebben Volvo’s voortdurend zeer goed beoordeeld en vijf sterren gegeven. Zo heeft de NHTSA de XC90 onlangs met volledige sterren beoordeeld. En de IIHS heeft de hele Volvo-lijn beoordeeld als Top Safety Pick+. De XC90 wordt beschouwd als een van de veiligste auto’s ooit gebouwd.

Volvo produceert een kleine line-up van auto’s, maar ze zorgen ervoor dat ze allemaal de beste zijn op het gebied van veiligheidsvoorzieningen. Volvo heeft zijn marketingcampagne letterlijk toegespitst op de veiligheid van auto’s en hoe belangrijk veiligheid is.

Volvo veiligheidskenmerken

Volvo’s reputatie in het veiligheidssegment is niet in één dag ontstaan. Volvo heeft hard gewerkt om de beste veiligheidsvoorzieningen ooit te bieden en heeft zelfs enkele veiligheidsvoorzieningen van de grond af aan uitgevonden. Tot de originele Volvo-veiligheidsvoorzieningen behoren de stoelverhoger, voetgangerdetectie, driepuntsgordel en een naar achteren gericht kinderzitje.

Naast deze voorzieningen heeft Volvo alle andere standaard veiligheidsvoorzieningen die normaal gesproken in de meeste luxe auto’s zitten. Volvo brengt ze echter naar een hoger niveau. Alle Volvo-modellen beschikken over veiligheidsvoorzieningen zoals opblaasbare gordijnen, rolstabiliteitscontrole, whiplashbescherming, elektronische stabiliteitscontrole, waarschuwingscontrole voor de bestuurder en hulp bij het volgen van de rijstrook.

  Is Volvo een luxemerk?

Volvo vs. Tesla: Beide zijn zeer veilig, maar Volvo is veiliger

Tesla had een gemiddelde USN Safety Score van 9,80/10. Daarmee is Tesla zeker een van de veiligste autofabrikanten. Volvo, het veiligste en meest betrouwbare bedrijf, scoorde echter een hogere 9,90 op 10 in hun USN Safety Score. Andere veiligheidsbeoordelingsorganisaties, zoals IIHS, Euro NCAP, ANCAP en NHTSA, geven Volvo allemaal een iets hogere score dan Tesla.

Uiteindelijk zijn beide merken uitstekend als het gaat om het waarborgen van de veiligheid voor hun klanten. Volvo heeft een licht voordeel op Tesla vanwege zijn lange geschiedenis in veiligheidsmetingen. Volvo maakt al decennia lang de veiligste auto’s. Tesla is echter nog nieuw op het blok en is pas in 2008 begonnen met de productie van auto’s. Tesla kan Volvo in de toekomst dus voorbijstreven, maar vooralsnog ligt Volvo voor op het gebied van veiligheid.

FAQ

Zijn elektrische auto’s veilige auto’s?

Mensen maken zich zorgen over het kortsluiten van de accu’s in elektrische voertuigen. In EV’s worden lithium-ion-accu’s gebruikt, die kortsluiting kunnen veroorzaken als de accu beschadigd raakt. De kans daarop is echter vrij klein. Ze zijn relatief veiliger dan benzinemotoren.

Een ander probleem met elektrische auto’s is de actieradius. Mensen vrezen dat de batterij van hun auto leegloopt wanneer ze niet thuis zijn en ze gestrand achterlaten. Echter, zelfs de goedkoopste elektrische auto, de Nissan Leaf, heeft een bereik van ongeveer 150 mijl batterij, wat voldoende is voor gebruik in de stad. Plan gewoon vooruit om te vermijden dat uw batterij leegloopt.

Kunnen we veiligheidsvoorzieningen aan onze auto’s toevoegen?

Het is mogelijk om oude auto’s uit te rusten met extra veiligheidsvoorzieningen. Veiligheidsvoorzieningen zijn verkrijgbaar als aftermarket-producten die aan uw auto kunnen worden toegevoegd. Sommige van deze add-on functies zijn zelfs goedkoper dan de ingebouwde veiligheidsopties.

  Is een Tesla goedkoper dan een auto op gas?

Wat zijn enkele organisaties die de veiligheid van auto’s meten?

Er zijn meerdere non-profit autoveiligheidsmeetorganisaties, waaronder:

 • National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) – VS
 • Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) – VS
 • Koninklijke Vereniging voor de Preventie van Ongevallen – UK
 • Vereniging voor veilig internationaal wegverkeer

Wat zijn de veiligheidstestmethoden?

Verschillende non-profitorganisaties voeren voor elk automodel veiligheidstests uit. Auto’s krijgen beoordelingen op basis van hun veiligheids- en crashpreventiefuncties. Deze functies worden verwerkt door middel van strenge testfasen. Auto’s worden getest met testscenario’s voor frontale, zijdelingse en achterwaartse botsingen.

De veiligheidskenmerken van de auto’s worden vervolgens beoordeeld op basis van hun prestaties in de tests. De meest bekende organisaties op dit gebied zijn de IIHS en NHTSA.

Wat zijn actieve en passieve veiligheidskenmerken?

Actieve veiligheidskenmerken
Actieve veiligheidsvoorzieningen voorkomen een auto-ongeval voordat het gebeurt. Deze functies zijn toegevoegd om de veiligheid van bestuurder en passagiers te maximaliseren. Deze voorzieningen omvatten:

 • Betere afstelling van de bestuurdersstoel
 • Zwaartepunt van het voertuig
 • Balans en wegligging van het voertuig
 • Gewicht van het voertuig
 • Betere grip van de banden
  Sommige veiligheidsvoorzieningen worden ook wel actieve veiligheidsvoorzieningen genoemd:
 • Antiblokkeersysteem
 • Elektronische stabiliteitscontrole
 • Waarschuwing bij botsing
 • Parkeersensoren achteraan
  Passieve veiligheidsvoorzieningen
  Dit zijn de voorzieningen die de inzittenden beschermen in geval van een ongeval. Deze voorzieningen kunnen levens redden en omvatten zaken als:
 • Airbags
 • Veiligheidsgordels
 • Gelaagd glas
 • Elektronisch voetgangers beschermingssysteem

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts