Van wie is Jaguar en waar wordt Jaguar gemaakt?

Jaguar produceert een van de sportiefste auto’s ter wereld. En tot op heden is het een van de beste autofabrikanten van luxe- en prestatieauto’s. Maar wat is de geschiedenis van Jaguar? Wie is eigenaar van het bedrijf en waar worden ze gemaakt?

Jaguar is momenteel eigendom van Tata Motors, een Indiase autofabrikant die bekend staat om de productie van luxe auto’s. Aanvankelijk was Jaguar eigendom van British Motor Holdings en vervolgens van British Leyland. Daarna werd het opgekocht door Ford en nu is het eigendom van Tata. Hoewel Jaguar auto’s wereldwijd worden gebouwd, heeft het bedrijf zijn hoofdfabriek nog steeds in Birmingham, Engeland.

Het verhaal achter het eigendom van Jaguar

De oorsprong van Jaguar

In de loop der jaren is Jaguar eigendom geweest van en werd het beheerd door verschillende instanties. De automaker stond aanvankelijk bekend als Swallow Sidecar Company, een bedrijf dat zijspannen voor motorfietsen produceerde. Het werd in 1922 in Blackpool, Engeland, opgericht door William Lyons en Williams Warmsley.

In 1935 veranderde Swallow Side Company haar naam in S.S. Cars Limited. In datzelfde jaar maakte SS Cars Limited, in samenwerking met Standard Motor Co, de eerste reeks auto’s die de modelnaam Jaguar droegen. Het ging onder meer om de SS Jaguar 2.5 liter Saloon, SS 100, en SS 90.

Luxe Jaguars worden beroemd

Deze auto’s werden al snel beroemd om hun slanke en verbluffende design. Maar om de kwaliteit van de geproduceerde auto’s beter weer te geven, werd de naam in 1945 veranderd van SS Cars in Jaguar Cars. Van 1940 tot de jaren 1960 overspoelde Jaguar de markt met ongelooflijke luxe-, sport- en raceauto’s, waarmee ze hun stempel drukten op de autofabrikanten. Daaronder bevonden zich de C-type race sportwagens en de XK120.

Om de onderneming en de productieschaal te vergroten, ging Jaguar in 1966 een fusie aan met British Motor Corporation tot British Motor Holdings. In 1969 fuseerde BMH met Leyland Motor Corporation en werd British Leyland. British Leyland werd echter al snel getroffen door financiële moeilijkheden. Als gevolg hiervan brak Jaguar in 1984 uit en werd weer een onafhankelijke onderneming.

  Jaguar XKR / XKR-S Betrouwbaarheid

Opgekocht door buitenlandse autofabrikanten

In 1999 kocht Ford Motors, in een poging om een luxemerk op te bouwen om zijn reeds worstelende merk Lincoln te laten groeien, Jaguar Motors. Hierdoor werd Jaguar samen met Aston Martin, Volvo Cars en Land Rover een deel van zijn top autoconcern.

Het was echter geen goede zet voor Ford, omdat Jaguar geen winst maakte onder het management van Ford. Daarom verkocht Ford Jaguar samen met Land Rover in 2008 aan de Indiase autofabrikant Tata Motors.

In 2013 fuseerde Tata Motors Jaguar en Land Rover tot de naam Jaguar Land Rover Limited, een private onderneming met hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk.

Jaguar maakt de dienst uit

Onder het bestuur van Tata was Jaguar meer zelfvoorzienend dan onder Ford. De meeste van zijn voertuigontwerpen en technologie werden veranderd. Een bewijs van deze verandering is de I-pace SUV, de eerste elektrische Jaguar.

Interessant is dat Jaguar vandaag enkele van de beste SUV’s, luxewagens en sportwagens produceert. Jaguar voertuigen evenaren en zelfs overtreffen sommige van hun concurrenten zoals Mercedes, BMW, en Audi in termen van luxe, technologie en prestaties.

Met het oog op de toekomst heeft Tata aangekondigd dat alle Jaguars tegen 2025 volledig elektrisch zullen zijn. Het is een hele overgang van hun zijspan oorsprong.

Waar worden Jaguars gemaakt?

Jaguar Land Rover heeft zijn hoofdkwartier in Coventry, Engeland, met zijn belangrijkste productiefabriek in Birmingham, Engeland. Jaguar heeft zich echter wereldwijd verspreid en heeft nu fabrieken in verschillende landen, waaronder China, Oostenrijk en India. Elk van deze landen heeft een specifiek Jaguar-model dat ze produceren.
De fabriek in Birmingham, Engeland, produceert de Jaguar XE, XF en F-type.
De fabriek in Solihull, Engeland, produceert de Jaguar F-pace
● In Wolverhampton, Engeland, worden de motoren voor Land Rover en Jaguar geassembleerd.
● In Graz, Oostenrijk, worden de E-pace en I-pace geproduceerd in samenwerking met Magna Steyr.
● Changshu, China, produceert de Jaguar XE, XF, en E-pace, samen met de motorassemblage.
● Pune, India, assembleert de Jaguar XF met behulp van de complete knockdown kits. Knockdown kits zijn verzamelingen van verschillende onderdelen die in één regio worden gebouwd en vervolgens naar een andere regio worden overgebracht voor de eindassemblage.
Voordat Ford Jaguar aan Tata verkocht, produceerde Ford ook enkele Jaguars in de VS. Wees dus niet verbaasd om een in de VS geproduceerde Jaguar te zien.

  Jaguar XJR575 Betrouwbaarheid

Auto’s die Jaguar een plaats in de geschiedenis bezorgden

Sinds de oprichting van Jaguar hebben de Britse autofabrikanten vele auto’s op de markt gebracht. De meeste werden een succes en hielpen Jaguar aan hun reputatie als automakers van luxe premium auto’s. Ze hebben SUV’s, raceauto’s en sportwagens. Enkele beroemde modellen zijn:
SS Jaguar Saloon. Dit was de eerste auto die Jaguar als modelnaam gebruikte.

● De Jaguar XK120 uit 1948. Deze prachtige, stijlvolle sportauto was de snelste in die tijd, met een topsnelheid van 120 km/u.

1951 Jaguar Type-C. Deze vervangt de XK120 met een veel lichtere constructie en een sportiever uiterlijk. Hij werd de winnaar van de 24-uursraces van Le Mans in 1951 en 1953 en van de Remix Grand Prix in 1952. Het is de eerste auto die met schijfremmen een race wint.

1954 Jaguar D-Type. Dit is de eerste sportauto die de “24 uur van Le Mans” race meerdere jaren achter elkaar wint: 1955, 1956 en 1957.

1961 Jaguar E-Type. De meeste mensen beschouwen hem als de mooiste auto ooit gemaakt.

Jaguar XJ220. De XJ220, die van 1992 tot 1994 in productie was, was de snelste productieauto totdat de Mclaren F1 werd geïntroduceerd. Hij heeft een topsnelheid van 212,4 mph

Jaguar F-Type SVR. Zijn exquise design is een herinnering aan de vroege Jaguars.

  Jaguar XJ betrouwbaarheid

FAQs

Is Jaguar volledig eigendom van Tata Motors?

Ja, Jaguar is volledig eigendom van Tata Motors. In 2008 kocht Tata Jaguar samen met Land Rover van Ford voor 2,3 miljard dollar. Sindsdien staat het op eigen benen en richtte het in januari 2013 beide op als Jaguar Range Over, met het hoofdkantoor in Engeland.

De eigendomsgeschiedenis van Jaguar: British Motor Holdings had Jaguar in handen van 1966 tot 1968. Daarna was het eigendom van British Leyland van 1968 tot 1984. Van 1999 tot 2008 was het in handen van Ford Motors. In 2008 verkocht Ford het bedrijf aan Tata Motors, de huidige eigenaars.

Is Jaguar een Indiase onderneming?

Jaguar is geen Indiase onderneming. Hoewel de Indiase autoconstructeur Tata Motors nu eigenaar is van Jaguar, werd het bedrijf in Engeland geboren. Tot op heden bevindt het hoofdkantoor zich nog steeds in Engeland. Bovendien werden vele Jaguars die vandaag op de markt zijn, in Engeland ontworpen en geproduceerd.

Wie maakt Jaguar motoren?

Oorspronkelijk werden de Jaguar motoren door Ford Motors gemaakt. De V8- en V6-, benzine- en dieselmotoren waren van Ford. Sommige daarvan, zoals de AJ-V6 en 60 V6, werden door Ford ontworpen en door Jaguar aangepast. Jaguar Land Rover heeft echter stappen ondernomen om hun eigen motoren te produceren.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts