Wat is de beste Mercedes Sprinter motor?

De eerste generatie van de Mercedes Sprinter bestelwagen werd uitgebracht in 1996, en sindsdien is een populaire keuze voor commerciële en niet-commerciële doeleinden gelijk. Maar, de meeste Sprinter bestelwagens worden gebruikt als werkpaarden accumuleren honderdduizenden mijlen in het proces.

Het is dus niet meer dan logisch om een motor te kiezen die dergelijke veeleisende taken aankan, en dat zou zomaar de OM602 of de OM617 kunnen zijn. Deze motoren zijn in staat om 500k of zelfs 1 miljoen mijl te overschrijden indien ze onderhouden worden zoals aanbevolen zonder revisies.

Mercedes Benz OM602 5-cilinder

De OM602 wordt aangeboden in 2.5 of 2.9-liter varianten, en deze motoren worden algemeen beschouwd als veilig voor continu veeleisende taken. Deze motoren komen ook vrij veel voor, dus als er toch iets gebeurt, is het vinden van vervangingsonderdelen niet onmogelijk.

De OM602 werd tussen 1985 en 1999 in verschillende varianten geproduceerd en leverde tussen 88 en 127 pk. Deze aantallen lijken misschien niet indrukwekkend, maar het koppel van deze motoren bedroeg maar liefst 300 Nm.

De 2,5-liter motoren werden gebruikt in de begindagen van de OM602, en later groeide de motor tot 2,9 liter. Niet alleen dat deze motoren redelijk kogelvrij waren, maar ze waren ook redelijk zuinig met brandstof. Meestal haalden deze motoren een gemiddelde tot hoge 30 mpg.

Voor het slepen, is het raadzaam om te gaan voor de sterkere varianten als de 2,5 liter 90-ish pk motor is niet per se de beste optie voor het slepen iets bijzonder zwaar. Hetzelfde geldt voor het vervoer van zware lasten.

  Welke vierwielaandrijving is beter - BMW of Mercedes-Benz?

Mercedes Benz OM617 5-cilinder

De OM602 was, en is nog steeds, een motor die in staat is vele kilometers continu gebruik te leveren, maar de grootste werkpaardmotor van de hele Mercedes Sprinter line-up is de OM617. De OM617 is een diesel-aangedreven 3.0-liter motor geproduceerd tussen 1974.-1991.

De OM617 wordt algemeen erkend als een van de meest betrouwbare motoren, niet alleen in de Mercedes bestelwagengemeenschap maar in de hele commerciële automobielgemeenschap. De motor werd aangeboden in vele verschillende varianten die 80-230 paardenkracht of 168-250 Nm koppel pompten.

Deze motoren waren in staat om meer dan een miljoen kilometer te rijden zonder enige revisie. Bovendien werden deze motoren ook gebruikt met veel alternatieve brandstoffen zoals plantaardige olie of biodiesel. In de jaren ’80 bereikten deze motoren een cultstatus in Noord-Amerika omdat het de meest betrouwbare dieselbusjes van die tijd waren.

De OM617’s werden aangeboden als N/A of turbogeladen varianten. De N/A-motoren die werden aangeboden waren de 3-liter 90pk varianten, en werden tijdens de productie voortdurend verbeterd om het hoogste niveau van betrouwbaarheid te bereiken.

In 1976 werd de motor met turbolader geïntroduceerd, de OM617A. Deze turbochargers brachten het vermogen van de OM617 op 190pk, en in 1978 werd de motor nogmaals verbeterd om de kaap van 230pk te bereiken.

Diesel- of benzinemotoren en moderne Sprintermotoren

Het is geen geheim dat de beste Mercedes Sprinter motoren de eerder genoemde dieselvarianten waren. Benzinemotoren hebben niet dezelfde voor- en nadelen als dieselmotoren, en dieselmotoren zijn beter geschikt voor lange ritten omdat ze meestal zuiniger zijn dan hun tegenhangers met benzinemotor, en zeker een stuk langer meegaan.

  Welke Mercedes motor klinkt als een Pagani?

Wat de moderne Sprinter motoren betreft, is de meest populaire motor de OM651. De OM651 is een motor die al sinds 2008 in productie is, en sinds deze motor werd geïntroduceerd, is Mercedes hem blijven verbeteren en zijn de emissienormen verbeterd. Bovendien wordt van deze motoren verwacht dat ze 40-60 km/u kunnen rijden.

Zeker, deze verbeteringen komen het milieu zeker ten goede, maar ze maken de motoren wel complexer en dat is niet per se de eerste prioriteit voor een motor die lang meegaat. De OM651 wordt aangeboden in 1.8-2-1 liter cilinderinhoud varianten. Ze zijn ook voorzien van een turbo met vermogens tussen 134pk-210pk afhankelijk van de versie.

FAQ Sectie

Is de Ford Transit een betere optie dan de Mercedes Sprinter bestelwagen?

De Transit biedt lagere onderhoudskosten, een soepeler rijgedrag, onderdelen die gemakkelijker te krijgen zijn, een groter interieur. Deze kenmerken worden als belangrijk beschouwd, dus u moet zorgvuldig overwegen of het zinvol is om in plaats daarvan voor de Mercedes te kiezen.
Maar de Sprinter gaat zeker niet zonder slag of stoot ten onder. De duidelijke voordelen van de Sprinter zijn de superieure besturing die een stuk verfijnder is dan die in de Transit. Bovendien biedt de Sprinter ook comfortabelere zetels, een ruimere laadruimte en een zwaarder laadvermogen.
Zowel de Transit als de Sprinter bieden 4×4-varianten, maar alleen Mercedes biedt een 4×4 met dieselmotor aan. Bovendien is de Sprinter een bestelwagen met een langere levensduur omdat hij een dieselmotor heeft die naar verwachting aanzienlijk langer meegaat dan de Ford Transit met benzinemotor.

  Meest voorkomende Mercedes-Benz

Moet ik overwegen een nieuwe Sprinter te kopen of een gebruikte?

Het ligt voor de hand dat gebruikte Sprinters gemakkelijk te krijgen zijn en dat ze gedurende een lange periode voldoende prestaties zouden moeten leveren. De aanschaf van een gebruikte Sprinter kan dus zinvoller zijn als u uw Sprinter niet te vaak of voor langere ritten gebruikt.
Een nieuwe Sprinter biedt superieure technologie, comfort en veiligheidssystemen. Bovendien zijn er op elk moment veel verschillende garanties en financieringsdeals beschikbaar voor gloednieuwe Sprinters. De aanschaf van een nieuwe Sprinter is zinvoller als u langere en frequentere ritten wenst te maken.
Maar met een gebruikte Sprinter beschikt u nog steeds over alle commerciële capaciteiten, waarbij u meestal moet inboeten aan techniek en comfort.

Welke modeljaren van de Sprinter zijn de beste gebruikte Sprinter opties?

De 2020 Sprinter kost rond de $36k basisprijs en de prijs gaat over de $50k. Deze getallen zijn ongelooflijk hoog voor iedereen die geen grote commerciële zaken doet.
Een gebruikte Sprinter lijkt dus een betere optie, en een Sprinter uit 2006 kan al vanaf $5k worden gekocht, uiteraard met een hoge kilometerstand. De meeste eigenaars kiezen het 2006-model als de best gebruikte optie tussen de 2004-2010 modellen.
De nieuwste gebruikte Sprinters zijn de 2012-modellen en nieuwer. Deze modellen zijn aanzienlijk bijgewerkt in vergelijking met oudere modellen en bieden een hoop veiligheid en gemak functies. De 2016-modellen waren op zijn zachtst gezegd twijfelachtig, omdat veel eigenaars melding maakten van veel problemen met remmen, brandstof en motor.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts