Welke Mercedes heeft vleugeldeuren?

Een vleugeldeur is een top-scharnierende deur populair gemaakt door de legendarische weg-versie van de iconische race 300SL Mercedes terug in de jaren 1950. Sindsdien hebben vleugeldeuren hun weg gevonden naar een ander Mercedes model, de SLS.

De Mercedes 300SL is tegenwoordig een ongelooflijk populaire klassieker, en de vleugeldeuren zijn zeker een van de redenen waarom. Tesla heeft ook zijn versie van de vleugeldeuren geïntroduceerd in de top-of-the-line SUV de Model X, die Falcon-deuren worden genoemd.

Mercedes 300SL

De Mercedes-Benz 300SL (chassiscode W 198) werd in 1952 geïntroduceerd voor racedoeleinden, en in 1954 voor de 2-zits sportwagen voor op de weg. De road-going versie van de SL werd aangeboden in roadster en coupe vorm.

De 300SL werd aangedreven door een 2.9-liter zescilinder motor gekoppeld aan een handgeschakelde 4-versnellingsbak. De 300SL bood 240pk en 217 lb-ft aan koppel. De auto woog slechts ongeveer 3440 pond voor de coupé en een beetje meer voor de roadster, waardoor de 300SL vrij atletisch was, zelfs naar moderne maatstaven.

Sinds de geboorte van de 300SL is de populariteit van dit model omhoog geschoten, omdat veel mensen geloven dat de 300SL de mooiste klassieke auto aller tijden is. Samen met zijn populariteit, is ook de waarde omhoog geschoten. De oorspronkelijke waarde van de 300SL was ongeveer $7k voor de coupé (niet gecorrigeerd voor inflatie).
Tegenwoordig kost een fatsoenlijke 300SL coupé maar liefst $1-3 miljoen dollar. En de verwachting is dat de waarde alleen maar zal blijven stijgen, want de 300SL vertoont geen tekenen van stilstand. De coupéversie is nog meer verzamelwaardig, deels omdat de roadster niet over de Gullwing-deuren beschikt.

  Beste plaats om een tweedehands Mercedes te kopen

Mercedes SLS AMG

De Mercedes SLS AMG werd in 2010 geïntroduceerd als de spirituele opvolger van de iconische Mercedes 300SL. Ook de SLS is er in een coupéversie voorzien van Gullwing-deuren, of een roadsterversie met gewone deuren, net als de 300SL.

De SLS is uitgerust met een van de meest gewaardeerde AMG-motoren aller tijden, de 6,2-liter V8 met natuurlijke ontsteking, gekoppeld aan een automatische transmissie met 7 versnellingen en dubbele koppeling, goed voor een vermogen tot 631 pk (468 lb-ft) in de krachtigste Black Series-versie.

De SLS heeft de laatste jaren ook een gestage waardestijging gekend, en tegenwoordig wordt verwacht dat je minstens $150k betaalt voor een fatsoenlijk exemplaar, en meer dan $600k voor de limited-edition top-of-the-line SLS AMG Black Series.

De SLS stopte met de productie in 2015 en werd later vervangen door de AMG GT, die in 2022 ook aan het einde van zijn levenslijn komt. Hoewel de AMG GT een later model was, had alleen de AMG GT Black Series meer vermogen dan de SLS AMG Black Series.

De verwachting is ook dat de SLS AMG het de komende jaren beter zal doen op het gebied van waarde, deels omdat de AMG GT niet is uitgerust met vleugeldeuren, en ook vanwege de iconische 6,2-liter natuurlijk aangestuurde V8.

Het effect van vleugeldeuren op de waarde van de auto

De meeste modellen doen het beter in roadster vorm dan in coupé vorm. Sommige autofabrikanten zoals Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, Mclaren, en vele anderen bieden cabriolet modellen aan met een aanzienlijke premie in vergelijking met een coupé. En de tweedehands waarde is ook meer in het voordeel van de cabriolet modellen.

  Waar kan ik de olie van mijn Mercedes laten verversen?

Maar in het geval van de 300SL en de SLS AMG, wordt de coupé bijna altijd als meer verzamelbaar beschouwd vanwege de vleugeldeuren, dus de waarde van deze modellen is hoger dan de roadster vorm. In de loop van de geschiedenis zijn er maar een paar auto’s geweest met vleugeldeuren uit de fabriek.

Een Pagani Huayra is een exotische multi-miljoenen-dollar hypercar gemaakt door een boetiek Italiaanse fabrikant Pagani Automobili. De Huayra is er ook in een roadster en een coupé, en veel liefhebbers hebben hun animositeit geuit omdat de roadster met gewone deuren wordt geleverd.

Gullwing deur FAQs

Wat is het verschil tussen vleugeldeuren en vleugel/schaar deuren?

Vlinder/schaar deuren zijn een hoofdbestanddeel van de grote V12 aangedreven Lamborghini modellen zoals de Aventador of de Murcielago. Ferrari biedt ook vleugeldeuren aan bij hun top-of-the-line V12-modellen zoals de Ferrari LaFerrari of de Ferrari Enzo.
Deze deuren scharnieren op dezelfde plaats als gewone deuren, maar het scharniermechanisme is anders zodat de deuren ofwel op een vlinderachtige manier opengaan, ofwel op een meer hoekige schaarachtige manier.
Merken als Rolls Royce bieden de zogenaamde “Suicide Doors” aan, die aan de achterzijde scharnieren om de deuropening zo wijd mogelijk te maken voor een persoon in een galajurk. Er zijn ook nog een paar andere deurtypes in de auto-industrie, maar de vlinder/schaar- en vleugelmodellen worden als de coolste van allemaal beschouwd.

  Krachtigste Mercedes-motor?

Wat is het beste Mercedes SL model om te kopen?

Vanuit het oogpunt van de prijs lijkt de SLS AMG Black Series het beste model om te kopen, maar de SLS AMG BS kost veel meer dan de rest van het SLS-gamma. De Black Series is ook het meest atletische, krachtigste en meest vermakelijke model om te rijden, en ook het meest gelimiteerde van allemaal.

Als je echter moet kiezen tussen de coupé en de roadster, lijkt de coupé een veel populairdere variant op de tweedehandsmarkt. Dankzij de vleugeldeuren en de rijeigenschappen lijkt de coupé over het algemeen een betere koop. De coupé zal naar verwachting ook een stabielere waardestijging kennen in vergelijking met de roadster.

Brengt Mercedes een nieuw model met vleugeldeuren uit?

Er worden geen huidige modellen met vleugeldeuren aangeboden, en Mercedes beseft dat de vleugeldeuroptie ongelooflijk waardevol is voor het merk, dus Mercedes zal de vleugeldeuren waarschijnlijk alleen aanbieden voor de beste, meest waardevolle modellen.

Misschien dat de opvolger van de AMG GT vleugeldeuren zal bieden, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen over de opvolger van de GT. Het is nog onduidelijk wanneer Mercedes van plan is om een auto met vleugeldeuren aan te bieden, maar als ze uiteindelijk besluiten om dat te doen, zal het zeker een populair model zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts