Is de vierwielaandrijving van Tesla de moeite waard?

Is de vierwielaandrijving van Tesla de moeite waard?

Of u een Tesla koopt met de standaard RWD-aandrijving of dat u kiest voor AWD, hangt af van waar u woont. Het kan de moeite waard zijn om een Tesla met vierwielaandrijving te kopen als het klimaat en de rijomstandigheden daar om vragen.

Als u in een stad woont waar de omstandigheden perfect zijn en zaken als besneeuwde wegen zeldzaam zijn, dan heeft u het AWD-systeem niet nodig. Maar als u op het platteland woont of in een gebied waar sneeuw een probleem is of de wegen modderig worden, dan heeft u het Tesla vierwielaandrijvingssysteem nodig.

Als u veel reist of aan racen doet, zal het all-wheel-drive systeem u ook extra acceleratie geven. Het extra all-wheel-drive systeem op Tesla is echter niet gratis, dus bedenk goed of u het echt nodig heeft voordat u er geld aan uitgeeft.

Welke Tesla modellen zijn uitgerust met het AWD systeem?

Tesla Model Y

Als u op zoek bent naar een moderne en efficiënte elektrische crossover, dan is Tesla Model Y de ideale keuze. Deze auto biedt een uitstekende elektrische actieradius en presteert op hoog niveau. In tegenstelling tot conventionele AWD-systemen, maakt het Model Y AWD-systeem gebruik van een setup met dubbele motor die tractie naar alle wielen stuurt.

Er zijn twee varianten van de Telsa Model Y om uit te kiezen. De eerste is de Long Range uitvoering die rond de 50.000 dollar kost, met een actieradius van 326 mijl en een snelheid van 0 tot 60 mijl per uur in 4,8 seconden. De tweede variant is de Performance trim die rond de 60.000 dollar kost met een actieradius van 303 mijl en een snelheid van 0 tot 60 in 3,5 seconden.

  Hebben Tesla's veel onderhoud nodig?

Tesla Model X

Als de Model Y het niet helemaal voor u doet, kunt u ook kiezen voor de Model X met AWD-systeem. Deze auto staat hoog op de lijst van luxe elektrische SUV’s op de markt. Dankzij kenmerken als een ruime cabine, snelle acceleratie, uitstekende rijeigenschappen en een uitstekend volledig elektrisch rijbereik.

Bovendien heeft deze efficiënte elektrische SUV met vierwielaandrijving een capaciteit van 5 zitplaatsen. De Model X is uitgerust met een 100 kWh batterij en twee elektromotoren – de ene drijft de voorwielen aan en de andere de achterwielen. Met een basisprijs van ongeveer 80.000 dollar, kan het een goede investering zijn.

Tesla Model 3

Een van de bestsellers van de Tesla Model3 is zijn tweemotorig vierwielaandrijvingssysteem dat de tractie en het koppel onmiddellijk regelt. Het heeft ook 20-inch Uberturbine wielen, verlaagde ophanging, en performance remmen die helpen in slechte weersomstandigheden.

Met een vanafprijs van 38.000 dollar voor het standaard gamma, is dit een meer betaalbare auto. Maar als u wilt genieten van het AWD-systeem met dubbele motor, moet u upgraden naar de lange versie die 47.000 dollar kost of naar de Performance-uitvoering die 55.000 dollar kost. Deze auto heeft een snelle acceleratie van 0-60mph in 3,1 seconden.

Tesla Model S

Last but not least, de Tesla Model S heeft ook de optie van een AWD of RWD systeem. Hoewel het RWD-systeem het uitstekend doet, heeft het elektrische AWD-systeem toch een streepje voor, zeker als u van plan bent om in besneeuwde of gladde gebieden te rijden.

Als u wilt genieten van het AWD-systeem, moet u een Tesla Model S Long Range Plus aanschaffen, die begint bij 80.000 dollar of de Performance-trim met een startprijs van 100.000 dollar. De Model S accelereert van 0 naar 100 km/u in 3,1 seconden en heeft een actieradius van 412 mijl.

  Is Tesla een betrouwbare auto?

Dingen om te weten over Tesla AWD

Wat maakt Tesla all-wheel-drive anders dan andere AWD-systemen?

Tesla’s all-wheel-drive systeem heeft twee onafhankelijke motoren voor een betere redundantie, elk met slechts één bewegend onderdeel voor minimaal onderhoud en maximale duurzaamheid. Wat Tesla’s AWD-systeem echter anders maakt dan het traditionele AWD-systeem is dat het koppel naar de voor- en achterwielen digitaal wordt geregeld voor uitzonderlijke tractie en controle over het rijgedrag.

Is Tesla AWD goed in sneeuw?

Ja, de Tesla AWD is goed in sneeuw dankzij zijn uitstekende acceleratie, wegligging en tractie. Maar omdat Tesla’s standaard worden geleverd met sportieve wielen, zult u moeten overschakelen op winterbanden om de tractie te verbeteren en uitglijden op ijzige oppervlakken te voorkomen. Als alternatief kunt u bandenkettingen gebruiken, afhankelijk van het gebied.

Wat zijn de voordelen van een AWD-systeem?

Een vierwielaandrijving is ideaal voor moeilijke ondergronden zoals sneeuw, ijs en nat wegdek. Het koppel wordt namelijk naar alle vier de wielen gestuurd, wat tot een betere tractie en grip leidt. Alle wielen krijgen dus vermogen in plaats van slechts één of twee voor- of achterwielen.
Naast een goede tractie in gladde omstandigheden, zorgt een vierwielaandrijving er ook voor dat u beter accelereert en geen last heeft van slippende banden. Niet alle Tesla-modellen beschikken echter over dit systeem, maar het wordt aangeboden als een add-on op sommige modellen.

Gaan alle vier de wielen van een Tesla AWD-systeem tegelijk aan?

Ja, dat is zo. De wielen van de vierwielaandrijving worden ingeschakeld bij het starten, waarna ze bij een constante snelheid automatisch terugkeren naar twee wielen om batterijvermogen te sparen. Aangezien elektromotoren vijf keer zoveel rotatiekracht hebben als ICE, is de acceleratie bij hetzelfde gewicht maar liefst vijf keer ICE, wat leidt tot extra slijtage van de wielen van lage kwaliteit.
Daarom is Tesla’s truc dat in de modellen met vierwielaandrijving de aandrijvingsverhoudingen voor de voorwielen en de achterwielen heel verschillend zijn. Daarom gedraagt de auto zich alsof hij een reeks versnellingen heeft door selectief meer vermogen naar de achter- of voorwielen te sturen, of ze zelfs gelijkmatig aan te drijven.

  Wat zijn de slechte dingen aan Tesla?

Wat is het verschil tussen een vierwielaandrijving en een vierwielaandrijving?

Veel mensen verwarren AWD-systemen met 4WD-systemen. Bij een vierwielaandrijving worden zowel de voorwielen als de achterwielen constant aangedreven. Aan de andere kant werkt een vierwielaandrijvingssysteem door koppel te leveren via een reeks van de voorste, achterste en middelste differentiëlen, transfer cases en koppelingen.
Met beide systemen kan de auto onder verschillende omstandigheden met maximale tractie rijden. Mensen die in besneeuwde omstandigheden leven, geven de voorkeur aan een vierwielaandrijvingssysteem, terwijl een 4WD-systeem geweldig is voor off-road activiteiten.

De moeite waard als je in een besneeuwd gebied woont

Kortom, Tesla vierwielaandrijving is de moeite waard voor mensen die in besneeuwde gebieden wonen, racers en mensen die extra acceleratie wensen. Maar als je in een gebied woont waar het het grootste deel van het jaar droog is, is het zonde van het geld om een Tesla met AWD-systeem te kopen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts