Wat is beter S-Tronic of Tiptronic?

Zowel S-Tronic als Tiptronic zijn automatische transmissies van het merk Audi, meer bepaald is S-Tronic Audi’s naam voor hun eigen versnellingsbak met dubbele koppeling, terwijl Tiptronic Audi’s naam is voor hun eigen versnellingsbak met automatische koppelomvormer en enkele koppeling.

De verschillen tussen een versnellingsbak met dubbele koppeling en een met enkele koppeling zijn aanzienlijk, maar niet meer zo groot als tien jaar geleden. We kunnen gerust stellen dat de S-Tronic de meer gesofisticeerde versnellingsbak is, want hij reageert sneller, is zuiniger, comfortabeler bij hoge snelheden, en de S-Tronic is dus beter voor sportievere wagens.

De Tiptronic-bak is nu veel beter dan enkele jaren geleden en geniet de voorkeur voor luxewagens met een hoog koppel zoals de Audi A8. De Tiptronic kan niet wedijveren met de S-Tronic voor wat betreft de schakeltijden, de launch control en de soepelheid bij lage snelheden en daarom wordt hij meestal gebruikt in luxewagens.

We kunnen gerust stellen dat het allebei state-of-the-art transmissies zijn, want ze zijn perfect in lijn met de rest van de auto-industrie. Wanneer ze met elkaar worden vergeleken, presteren ze ongeveer hetzelfde, maar ze blinken uit op verschillende gebieden. Als u meer wilt weten, moet u zeker dit artikel lezen.

Audi S-Tronic – Audi DCT versnellingsbak

De S-Tronic versnellingsbak werd voor het eerst geïntroduceerd in 2008 en is sindsdien voortdurend verbeterd. Tegenwoordig is de versnellingsbak beschikbaar met maximaal 8 versnellingen en is hij vooral te vinden op dynamischere auto’s en auto’s die efficiëntie vooropstellen. De essentie van een DCT-versnellingsbak is om de reactietijd van een handgeschakelde versnellingsbak te combineren met de mogelijkheid om D te selecteren en de auto gewoon zijn ding te laten doen.

  Wat is beter, Mercedes of Audi?

Wanneer u besluit om de handgeschakelde modus in te schakelen, kunt u zelf schakelen via de op het stuur gemonteerde pedalen of via de versnellingspook zelf. Een DCT-versnellingsbak is sneller dan een bak met één koppeling, wat betekent dat de Tiptronic niet zo snel reageert.

De Dual-clutch architectuur combineert twee koppelingen. Eén koppeling (K1) regelt de 1e, 3e, 5e en 7e versnelling, terwijl de andere koppeling (K2) de 2e, 4e, 6e en achteruitversnelling regelt. Dit betekent dat wanneer je de auto in drive zet en de auto de 1ste versnelling inschakelt, de 2de versnelling al voorgeselecteerd is in de K2 koppeling, dus op het moment dat je ofwel aan de peddel trekt of een bepaald toerental bereikt, gebeurt de overschakeling van 2de naar 3de onmiddellijk.

Audi Tiptronic – Audi koppelomvormer versnellingsbak met één koppeling

De Tiptronic-versnellingsbak maakt gebruik van een meer gewone enkelvoudige koppeling, waarbij alle versnellingen door één enkele koppeling worden bediend. Hierdoor voelt de auto iets luier aan dan de DCT-bak, maar de auto voelt ook meer ingetogen aan, meer geneigd tot uitrollen en cruisen.

Daarom is een koppelomvormer een versnellingsbak die u vindt op modellen uit het hogere segment, zoals de Audi A6, de Audi A7 en de Audi A8. De belangrijkste voordelen van een Tiptronic-versnellingsbak ten opzichte van een S-Tronic-versnellingsbak zijn de meer ontspannen schakelmanoeuvres, vooral bij het schakelen van de 1ste naar de 2de versnelling.

De Tiptronic is meestal beschikbaar in een 8-versnellingsbak, die ook de nadruk legt op het cruisen. Sommigen zeggen dat de Tiptronic zich meer thuis voelt in een wagen als de A8, omwille van zijn reusachtige afmetingen en zijn relatief luie rijstijl.

  Audi A4 B8 - alles wat u moet weten

Audi S-Tronic auto’s vs Audi Tiptronic auto’s

Nu is het tijd om enkele goede voorbeelden te geven van waarom sommige wagens beter af zijn met de S-Tronic of de Tiptronic versnellingsbak. De meest populaire Audi S-Tronic wagens zijn de Audi A3, de Audi A4 en de Audi A5.

De populairste Tiptronic Audi’s zijn daarentegen de Audi A8, de Audi Q8 en de Audi Q7. Wanneer u een blik werpt op de vermogensgrafieken, de overbrengingsverhoudingen en de koppelcijfers, is het vrij duidelijk dat de Audi A8, de Q8, en de Q7 lang niet zo dynamisch zijn als de eerstgenoemde.

Zo is de Audi A5 uitgerust met de S-Tronic versnellingsbak, terwijl de krachtigste Audi RS5 met een Tiptronic versnellingsbak is uitgerust. De Audi A4 is eveneens uitgerust met de S-Tronic versnellingsbak, terwijl de Audi RS4 met een Tiptronic versnellingsbak is uitgerust.

Ook dat is een wezenlijk verschil tussen beide, want een S-Tronic versnellingsbak is niet bestand tegen hoge koppelwaarden. Hij is immers niet zo robuust als de Tiptronic.

FAQ Sectie

Waarom is de Audi S-Tronic efficiënter dan de Audi Tiptronic?

Het gaat erom hoe de versnellingsbak erin slaagt om te schakelen en of hij daarbij last heeft van een onderbreking van de krachtstroom. De Audi S-Tronic is in staat om naadloos en in een oogwenk te schakelen, zonder enige onderbreking van het vermogen. Dit betekent dat u de auto niet voelt schokken tijdens het schakelen en dat de auto nooit boven een bepaalde toerentaldrempel zal komen zonder te schakelen.

  Wat is de beste kleur voor Audi?

Feit is dat de S-Tronic gewoon sneller is en zuiniger schakelt. De Tiptronic-versnellingsbak ligt niet ver van de S-Tronic, maar hij mist wel een beetje als het op zuinigheid aankomt.

Waarom zou ik voor een Audi S-Tronic kiezen in plaats van een Audi Tiptronic?

U moet voor de Audi S-Tronic kiezen als u een snel reagerende auto wilt die altijd in het juiste toerentalbereik zit. Aangezien deze S-Tronic auto’s motoren hebben met een lager koppel, is het voor hen belangrijker om over een meer gesofisticeerde versnellingsbak te beschikken die de auto altijd binnen de vermogensband van de motor kan houden, zodat u altijd over voldoende koppel beschikt.

De S-Tronic versnellingsbak schittert bij 2.0L 4-cilinder motoren tot 200pk, terwijl zelfs auto’s met meer vermogen perfect zijn. De S-Tronic is de keuze bij uitstek voor mensen die houden van sportwagens, auto’s die snel reageren en auto’s die het grootste deel van hun tijd in de stad doorbrengen.

Waarom zou ik voor een Audi Tiptronic kiezen in plaats van een Audi S-Tronic?

Zoals eerder vermeld, schittert de Audi Tiptronic als het op cruisen op de snelweg en ontspannen rijden aankomt. Hij biedt meer versnellingen en is bestand tegen hogere koppelwaarden, waardoor de Tiptronic uitblinkt bij 6- en 8-cilinder motoren.

Die voelen zich helemaal thuis in auto’s zoals de Audi A8, omdat motoren met een hoog koppel baat hebben bij een meer gekoelde rijervaring.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts