Audi A4 B8 – alles wat u moet weten

De Audi A4 B8 was in productie tussen 2008 en 2016 en is een van de meest succesvolle Audi A4-modellen tot nu toe. Toen de B8 A4 uitkwam, zorgde hij voor een revolutie in het segment, omdat het de eerste A4 was die zijn rivalen ruimschoots overtrof op het gebied van luxe en raffinement.

De B8 Audi A4 is verkrijgbaar met een aantal motoropties, gaande van kleinere 4-cilindermotoren tot meer dan 300 pk sterke V6-turbomotoren. De B8 is beschikbaar met handgeschakelde versnellingsbak of met S-Tronic/Tiptronic, afhankelijk van het model en de beschikbare opties. Bovendien is de B8 ook een FWD auto, terwijl Quattro standaard was op de krachtigere modellen.

Qua design was de B8 A4 een revolutie ten opzichte van het vorige model, maar alle A4-modellen die aan de B8 voorafgingen, waren eerder een evolutie van de styling dan een revolutie. Het interieur van de B8 A4 ziet er nog steeds geweldig uit als de juiste opties worden gekozen, en velen zijn van mening dat het interieur van de eerste generatie A5 en de B8 A4 een van de beste Audi-interieurs ooit is.

De B8 A4 kan nu voor een relatief lage prijs worden aangeschaft, vooral voor de pre-facelift modellen met een hogere kilometerstand, terwijl de post-facelift modellen met minder kilometers op de klok nog steeds relatief hoge prijzen vragen. De B8 biedt comfortabel plaats aan maximaal vier personen en de laadruimte is wat je zou verwachten van een compacte executive sedan uit die tijd.

Audi A4 B8 – De krachtbron

Het Audi A4 B8-gamma begint met twee 1.8L TFSI-modellen. Het ene model biedt een 1.8L 4-cilinder turbomotor met 120 pk, terwijl het andere model het vermogen opvoert tot 160 pk. Er zijn ook twee versies van het 2.0L TFSI-model, waarvan de ene 180 pk levert met een 2.0L viercilinder turbomotor en de andere 211 pk.

  Wat is de slechtste Audi om tweedehands te kopen?

De Audi A4 modellen in het hogere segment zijn de 3.2L TFSI modellen die een 3.2L V6 met 265pk bieden, terwijl de topklasse Audi S4 een 3.0L turbo V6 met 333pk biedt. Al deze auto’s kunnen worden uitgerust met Quattro AWD, terwijl de 6-cilinder motoren direct vanuit de fabriek met Quattro AWD worden geleverd.

Auto’s uit het lagere segment zijn meestal uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak, terwijl de modellen uit het hogere segment zijn uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak of een vroege versie van de Audi Tiptronic versnellingsbak. De post-facelift B8 werd geïntroduceerd in 2012 en deze dumpte de 3.2L V6 voor een zuinigere 3.0L V6 met 272pk.
De Audi A4 B8 na de facelift werd ook geleverd met de Audi DCT S-Tronic versnellingsbak, die de voorkeur van de meeste kopers van een B8 Audi A4 na de facelift kreeg. De B8 brandstofefficiëntie varieert tussen 30-ish MPG voor minder efficiënte modellen helemaal tot 45MPG voor de meest efficiënte degenen.

Audi A4 B8 – Ontwerp en chassis

De pre-facelift Audi A4 B8 ziet er zelfs naar hedendaagse maatstaven nog redelijk fraai uit, aangezien het het oudste A4-model is dat enigszins op de huidige A4 lijkt. De A4 B8 was de eerste Audi A4 met LED-koplampen, wat vooraan een enorm verschil maakte. S-Line auto’s zijn het meest begeerlijk, terwijl de sedan veel populairder is dan de Avant.

De Audi A4 van na de facelift bracht de B8 gewoon in een volledig modern tijdperk, want goed uitgeruste B8-modellen van na de facelift zien er nog steeds vrij nieuw uit. Het beste aan de B8 is echter het interieur, vooral op de post-facelift versie, want het is een van de best ontworpen en meest kwalitatieve Audi interieurs ooit, met gemak de C-Klasse en de BMW 3-Serie uit die tijd verslaand.

  2022 Audi Q5 vs Mercedes GLC

Het onderstel en de ophanging van de B8 A4 zijn afgestemd op comfort en soepelheid en zijn eigenlijk niet zo dynamisch. De B8 biedt geen uitgebalanceerd chassis en gewichtsverdeling zoals de BMW 3-Serie omdat de motor te ver naar voren ligt en dat maakt de auto gevoelig voor onderstuur.

Audi A4 B8 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Al met al is de A4 B8 een redelijk betrouwbare auto, vooral de versies na de facelift, die de meeste problemen die het model voor de facelift teisterden, hebben weggewerkt. Hoe dan ook, de meest voorkomende A4 B8 problemen zijn waterpomp storing, lekkages, overmatig olieverbruik, stuurinrichting problemen, en koolstof opbouw in de inlaatkleppen.

Als u een B8 A4 Audi onderhoudt, zult u er waarschijnlijk lang plezier van hebben.

Audi A4 B8 – Waarde en praktische bruikbaarheid

U kunt een redelijk uitgeruste Audi A4 met een hogere kilometerstand voor de facelift krijgen voor ongeveer $6.000-$7.000, terwijl beter uitgeruste A4’s met een lage kilometerstand na de facelift bijna drie keer zo veel kosten. De A4 B8 biedt nog steeds veel waarde omdat het een moderne auto is met alles wat je nodig hebt.

Qua functionaliteit is hij min of meer gelijk aan de huidige Audi A4, met een iets kleinere zit- en bagageruimte achterin. Het zicht rondom is goed en de A4 is ook een geweldige gezinsauto.

FAQ Sectie

Is de Audi A4 B8 veilig?

De Audi A4 B8 is inderdaad een veilige auto, want hij is voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen die u van een moderne auto mag verwachten. Wel is het zo dat de mate van veiligheid sterk afhankelijk is van de optielijsten, waardoor de aantrekkelijkheid enigszins afneemt.

  Audi vs BMW betrouwbaarheid - Wat is beter

Dit is echter een standaardkwestie voor alle auto’s uit dit segment, omdat de beste, meest nuttige softwarefuncties altijd zijn voorbehouden aan auto’s uit het hogere segment en dure optiepakketten. Wie de veiligste A4 wil, kiest voor het Prestige-model.

Hoeveel kost het onderhoud van een Audi A4 B8?

Het geld dat u moet betalen voor onderhoud hangt sterk af van de staat van de auto, de kilometerstand, en hoe de vorige eigenaar voor de auto heeft gezorgd. U moet rekenen op ongeveer $200-$300 per jaar, maar als er iets ernstigs mis gaat, kunnen die getallen gemakkelijk verdubbelen.

Een juiste schatting van het onderhoud is nogal moeilijk omdat de B8 verkrijgbaar is in verschillende configuraties van aandrijflijn en aandrijving.

Moet ik de Audi A4 B8 kopen?

De Audi A4 B8 is een van de voordeligste Audi modellen die u op dit moment kunt kopen, omdat hij de kloof overbrugt tussen de allernieuwste Audi’s en de betaalbare Audi’s. Als zodanig, de B8 A4 is betrouwbaar, goed uitziende, verfijnde, goed uitgerust, en wenselijk.

Als u op zoek bent naar een gebruikte compacte luxe sedan, kijk dan niet verder dan de Audi A4 B8, vooral het post-facelift model.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts