Welke auto’s hebben hetzelfde boutpatroon als Volvo

Een wielboutpatroon (ook wel “lug pattern” genoemd) is een maat die een cirkel vormt door alle nokgaten van een wiel. Dit patroon wordt gebruikt om de wielen perfect aan te spannen op uw wielmontage, wat betekent dat het moet overeenkomen. Niet alle auto’s hebben dezelfde wielboutpatronen, maar veel merken hebben dezelfde maat.

Volvo, een Zweedse premium auto merk maakt gebruik van de 5×108 boutpatroon die ook wordt gebruikt door merken als Citroen, Ferrari, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Peugeot, en Renault. Er zijn vele andere merken die de 5×108 maat gebruiken, maar niet voor de hele catalogus zoals bij deze merken het geval is.

Dit betekent dat u de wielen tussen deze merken kunt uitwisselen als u ook andere essentiële wielmetriek zoals de diameter en de wielbreedte overeenkomt. Er zijn manieren om wielen te monteren op een auto met een ander boutpatroon, maar dat vereist dat je ofwel wat bewerking uitvoert of investeert in aftermarket oplossingen.

Als u besluit om wielen te wisselen tussen verschillende merken, zorg ervoor dat u dit doet in overeenstemming met de handleiding van de auto. Uw wielen en banden zijn van vitaal belang voor uw veiligheid op de weg, wat betekent dat u alles perfect moet doen.

Volvo boutpatroon – de bijzonderheden

Een 5×108 boutpatroon (steekcirkeldiameter) betekent in wezen dat uw wiel uit 5 spijkers bestaat die een cirkel van 108 mm vormen. Deze kunnen ook worden gemeten in inches, in dit geval is dat 5×4,3 inch. Zoals eerder vermeld, verschillende merken gebruiken verschillende bout patronen voor een verscheidenheid van redenen die zullen later worden genoemd in dit artikel.

  Volvo S80 - Alles wat u moet weten

De reden waarom Volvo deelt dezelfde boutpatroon met merken zoals Land Rover en Ford is dat Ford Volvo terug in 1999 gekocht en Volvo was onderdeel van Ford tot 2010. Volvo werd later gekocht door een Chinees bedrijf, Geely Automotive, maar zij besloten om dezelfde boutpatroon te behouden om verschillende redenen.

Echter, niet alle Volvo-modellen worden geleverd met de 5x108mm boutpatroon als bepaalde oudere modellen, zoals de Volvo 40-serie, gebruik maken van een klassieke 4x114mm boutpatroon. Dit betekent dat Volvo 40 serie modellen geen wielen van andere Volvo modellen kunnen gebruiken, althans niet zonder bepaalde modificaties.

Om er altijd zeker van te zijn dat uw auto een specifiek boutpatroon gebruikt, bladert u door de handleiding van uw auto, omdat deze informatie daar vaak te vinden is.

Waarom gebruiken merken verschillende boutpatronen?

Als je erover nadenkt, heeft het geen zin dat merken verschillende boutpatronen gebruiken als er absoluut geen reden voor is. Echter, toen de meeste van deze merken auto’s begonnen te maken, kozen ze hun eigen boutpatroon omdat ze dat op de een of andere manier superieur vonden aan alle andere.

Zo heeft Volvo vrijwel altijd de 5x108mm gebruikt sinds ze nieuwere auto’s begonnen te maken. Dit geldt voor alle andere merken die er zijn. Er is enige verdienste voor bepaalde auto’s om verschillende bout patronen te gebruiken, vooral commerciële bestelwagens, vrachtwagens, of zwaar materieel als deze meer bouten nodig hebben om vast te houden aan een veel zwaarder wiel en band.

  Hebben Volvo's goede motoren?

Off-road voertuigen hebben ook de neiging om meer bouten om soortgelijke redenen. We moeten ook vermelden dat meer bouten betekent dat meer staal wordt gebruikt om ze te maken. Meer gaten in het wiel betekent ook dat er meer staalwerk moet worden verricht. Dit lijkt misschien geen grote kostenpost, maar dat kan het wel worden na tientallen jaren van ononderbroken autoproductie.

Hoe kan ik wielen tussen verschillende merken uitwisselen?

Als het gaat om het uitwisselen van wielen tussen verschillende automerken en automodellen, moeten sommige maten gewoon perfect bij elkaar passen. Om te beginnen moet je er zeker van zijn dat de wielmaat (diameter en breedte) en de offset van het wiel hetzelfde zijn. Ook het boutpatroon moet hetzelfde zijn, maar zoals eerder gezegd kunnen deze worden gewijzigd met zogenaamde wieladapters.

De twee belangrijkste maten zijn je wieldiameter en -breedte en die moet je niet zelf veranderen. Auto’s met verschillende maten banden kunnen zeer onveilig zijn, vooral als de wieldiameter anders is. Als de wielbreedte verschilt, zal de tractie van je auto uit balans zijn, wat de kans op onderstuur en overstuur aanzienlijk kan vergroten.

Al met al, overleg zeker met iemand die hier meer ervaring mee heeft dan jij.

FAQ Sectie

Zijn wieladapters veilig?

Een wieladapter is ontworpen om uw boutpatroon aan te passen zodat een wiel op een wielset past, zelfs als de boutpatronen niet overeenkomen. Deze zijn meestal gemaakt van vliegtuigwaardig aluminium, maar sommige zijn gegoten van roestvrij staal. Deze moeten ook nauwkeurig worden machinaal bewerkt in tegenstelling tot gewoon gesmeed als smeden niet noodzakelijkerwijs dezelfde vruchten afwerpen als het gaat om pasvorm.

  Hebben Volvo's een reservewiel?

Al met al kunnen wieladapters volkomen veilig zijn als je er een koopt van een gerenommeerde dealer. U moet ze ook perfect installeren omdat elke wiebelruimte tussen de wielmontage en het wiel enorme trillingen kan veroorzaken, vooral op de snelweg.

Hoe meet ik een wielboutpatroon?

Als het wiel uit een even aantal gaten bestaat (4,6,8…), hoeft u alleen maar de afstand tussen de middelpunten van twee tegenover elkaar liggende gaten te meten. Zorg ervoor dat u altijd gaten gebruikt die recht tegenover elkaar liggen, want dit is de enige juiste manier.

Een oneven aantal boutgaten daarentegen wordt gemeten van de achterkant van het ene gat tot het middelpunt van het tweede gat. Het enige wat u moet doen is een perfecte cirkel maken, wat betekent dat de cirkellijn recht door het midden van alle gaten op het wiel moet gaan.

Kan ik wielen verwisselen als beide wielen hetzelfde aantal gaten hebben?

Dat is niet noodzakelijk. U moet er rekening mee houden dat het aantal gaten en de diameter van de cirkel een specifiek boutpatroon vormen. Dit betekent dat twee wielen hetzelfde aantal gaten kunnen hebben, maar niet noodzakelijk dezelfde cirkeldiameter.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts