Volvo S80 – Alles wat u moet weten

Volvo S80

De Volvo S80 was de vlaggenschip sedan van Volvo voordat hij een paar jaar geleden werd vervangen door de huidige S90. De eerste generatie van de S80 werd geïntroduceerd in 1998 en was in productie tot 2006, toen hij werd vervangen door de bijgewerkte versie die in productie bleef tot 2016. De S80 is nog steeds een redelijk concurrerende sedan op de tweedehands automarkt.

De S80 line-up bestaat uit een paar benzinemotoren en 3 dieselmotoren. De tweede generatie is zelfs beschikbaar als een model met lange wielbasis om goed te kunnen concurreren met de BMW 7-serie, de Audi A8 en de Mercedes Benz S-Klasse. De tweede generatie biedt ook vernieuwde motoren met meer vermogen en een betere efficiëntie.

Wat het design betreft, maakt de S80 gebruik van het klassieke silhouet van een lange sedan die perfect aansluit bij zijn Duitse rivalen. De tweede generatie ziet er van binnen een stuk aantrekkelijker uit, want de eerste generatie S80 is nu een auto met een relatief oud uiterlijk. De rijervaring is wat je zou verwachten van een vlaggenschip sedan, verfijnd en comfortabel.

Qua waarde is de tweede generatie van de S80 nog steeds concurrerend, terwijl de eerste generatie dat niet is. Praktisch gezien biedt de S80 alle ruimte van de wereld, vooral het LWB model. Ook de laadruimte is enorm, net als het aantal opbergvakken aan de binnenkant.

Volvo S80 – De aandrijflijn

De 1e generatie S80 line-up begint met de 1.9L inline 5-cilinder motor met 163pk terwijl de 2.4L inline 5-cilinder 140pk levert. Het 2.5LT model levert 210pk. Alle drie zijn dit FWD auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak. De 6-cilinder line-up begint met het 2.9L model dat 200pk levert en het 2.8L model dat 272pk levert.

  Hebben Volvo's een goede restwaarde?

Deze 6-cilinder modellen worden geleverd met een automatische versnellingsbak en FWD. Er worden ook drie dieselmotoren aangeboden met vermogens die variëren van 130pk tot 163pk, maar deze zijn lang niet zo gewild. De S80 II wordt geleverd met meer dan 20 verschillende benzine-opties en de meeste daarvan zijn bijgewerkte motoren van het eerste generatie model, met uitzondering van de nieuwe V8-modellen.

De tweede generatie S80 is ook verkrijgbaar met een AWD aandrijflijn en de krachtigste modellen bieden meer dan 300pk. De S80 is redelijk zuinig, vooral de tweede generatie modellen die bijna 40MPG kunnen halen.

Volvo S80 – Ontwerp en onderstel

De eerste generatie van de Volvo S80 maakt gebruik van de klassieke Volvo boxy vorm, terwijl de tweede generatie een tikkeltje meer afgerond is. Het post-facelift model van de 2e generatie ziet er zelfs naar huidige maatstaven nog redelijk up to date uit. Het interieur van de tweede generatie S80 oogt en voelt een stuk fraaier en beter uitgerust.

De ophanging en onderstelafstemming van de S80 zijn vooral afgestemd op een comfortabeler rijgedrag en dat is goed te merken zodra je achter het stuur van de S80 plaatsneemt. Het vermogen wordt lineair verdeeld en de ophanging vangt de meeste oneffenheden op.

Volvo S80 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De eerste generatie van de S80 is redelijk betrouwbaar, maar de tweede generatie S80 is een stuk betrouwbaarder. Hoe dan ook, de meest voorkomende problemen met de S80 hebben te maken met de motor, de ophanging, de besturingssystemen, de elektrische systemen en de drukregelsystemen.

  Is de Volvo XC40 een goede gezinsauto?

Het is vermeldenswaard dat sommige van deze, zoals de rij-controle systemen en de motor-gerelateerde problemen kunnen uiterst gevaarlijk zijn als ze in staat zijn om veel vitale auto-onderdelen te vernietigen. Het goede nieuws is dat als je gaat voor een nieuwer model, bent u waarschijnlijk niet van plan om deze ervaring.

Volvo S80 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De eerste generatie van de S80 is te koop voor ongeveer $10.000, terwijl de tweede generatie te koop is voor ongeveer $20.000. Als je voor een model met een lagere kilometerstand en een betere uitrusting gaat, moet je rekenen op bijna twee keer zoveel. De S80 is nog niet zo oud, maar het lijkt wel een grote waarde als je op zoek bent naar een dergelijke auto.

Praktisch gezien biedt de S80 alle ruimte van de wereld, want het is een full-size luxe sedan. De S80 LWB is gemaakt voor chauffeursdoeleinden en dat betekent dat hij een record aan beenruimte biedt. De bagageruimte is ook geweldig en dat geldt ook voor het algemene zicht, vooral gezien de grootte van de auto.

FAQ Sectie

Hoeveel kost het onderhoud van een Volvo S80?

De Volvo S80 kost volgens de meeste online bronnen ongeveer 700 dollar per jaar aan onderhoud. Het is de moeite waard om te vermelden dat deze onderhoudskosten beide kanten op kunnen gaan, afhankelijk van de staat van de auto en hoe bereid u bent om de auto goed te onderhouden. Al met al is 700 dollar wat je zou verwachten van een auto uit dit segment.

Het maakt niet uit of je de prijs te hoog of te laag vindt, je moet de S80 inderdaad goed onderhouden, want auto’s als deze hebben de neiging zwaar te lijden onder gebrek aan onderhoud. Dit zijn grote en complexe machines die liefde en zorg nodig hebben, anders zullen ze slecht gaan functioneren.

  Volvo S60 - Alles wat u moet weten

Is de Volvo S80 beter dan de Mercedes S-Klasse?

De Volvo S80 werd in de eerste plaats ontworpen om te concurreren met de Mercedes Benz S-Klasse, maar de S-Klasse is altijd de referentie geweest voor luxe full-size auto’s. Hoewel de S80 eindeloos veel eigenaardigheden en mogelijkheden biedt, is de S-Klasse gewoon een niveau hoger als het aankomt op motoren, luxe en raffinement.

Het merk Mercedes staat immers synoniem voor luxe, wat betekent dat vrijwel geen enkel ander merk daarmee kan concurreren. Dat wil niet zeggen dat de S80 slecht is, want dat is hij zeker niet.

Is de Volvo S80 veilig?

De Volvo S80 is een van de veiligste full-size luxe sedans op de markt, want veiligheid is waar Volvo doorgaans in uitblinkt. De na de facelift 2e generatie van de S80 biedt veel van de veiligheidsvoorzieningen die je zou verwachten van auto’s die slechts een jaar of twee oud zijn.

Als je dat koppelt aan effectieve kreukelzones, veel airbags en een goed ontworpen interieur dat bestand is tegen veel botskracht, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de S80 zo veilig is als hij is.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts