Hebben Volvo’s een reservewiel?

Alle Volvo’s hebben een reservewiel, behalve de auto’s die een bandenafdichtingssysteem hebben.

Volvo’s hebben meestal een reservewiel dat in de laadruimte in de kofferbak van de auto is geplaatst. De reserveband is net zo goed als andere banden. Als uw Volvo echter een bandenafdichtingssysteem heeft, dan heeft u geen reserveband. In plaats daarvan hebt u een tijdelijke mobiliteitskit (TMK), om de lekke band te dichten.

Wat is een reserveband?

Er ligt altijd een extra band in de kofferbak, in geval van nood. Deze banden worden daar geplaatst om een lekke band te vervangen. Alle autofabrikanten geven dit soort banden mee, en u kunt ook extra banden kopen bij auto-onderdelenwinkels.
Er zijn verschillende soorten reservebanden:

 • Full-size bijpassende reserveband
 • Full-size niet-matchende reserveband
 • Full-size tijdelijk reservewiel
 • Compact tijdelijk reservewiel
 • Opvouwbaar tijdelijk reservewiel (opblaasbaar)
  Wanneer u met een reservewiel rijdt, moet u eerst controleren of de band volledig is opgepompt. De band mag geen beschadigingen of lekken vertonen. U moet ook voorzichtig rijden, en langzaam met uw ogen op de snelheidsmeter. Bovendien is de reserveband slechts een tijdelijke oplossing, en moet u direct naar een servicestation of monteur gaan.

Types Volvo-banden

Verschillende soorten banden worden gebruikt in verschillende Volvo’s en in verschillende weersomstandigheden. De informatie over de band staat meestal op de B-stijl, die zich aan de achterkant van de deur van de bestuurdersstoel bevindt. De meeste Volvo’s worden geleverd met “All-season banden”. Deze banden zijn goed voor normale wegen en leveren goede prestaties in de regen. Ze moeten echter worden vervangen door winterbanden als u in een besneeuwd gebied woont.

  Zijn Volvo-turbo's betrouwbaar?

Sommige andere Volvo’s zijn uitgerust met “Ultra High Performance Tires”. Deze banden zijn ontworpen om de beste prestaties te leveren op droge wegen, met zeer bevredigende prestaties in regenachtige omstandigheden. Deze banden mogen nooit worden gebruikt in besneeuwde omstandigheden en moeten worden vervangen door winterbanden.

Volvo reservebanden

Volvo levert meestal een tijdelijk reservewiel voor uw auto, evenals een krikset. Volvo raadt aan dat dit slechts een tijdelijke oplossing is en dat u deze zo snel mogelijk vervangt door een normale band. De tijdelijke reserveband heeft namelijk invloed op de tractie, de bodemvrijheid en het weggedrag.

Volvo’s bandafdichtingssysteem

Sommige Volvo’s hebben geen reserveband, maar in plaats daarvan een bandenafdichtingssysteem. Hiermee kan een lekke band worden afgedicht, waarna u bijna 70 tot 90 mijl met uw auto kunt rijden. Er is wel een snelheidslimiet die u moet aanhouden als uw band is afgedicht, en die is maximaal 50 mph of 80 km/h.

Tijdelijke mobiliteitskit (TMK)

Dit is de kit die wordt gebruikt om de lekke band te dichten. Het wordt geleverd met een fles afdichtmiddel met natuurlijke rubberlatex en ethanediol. Om dit systeem te gebruiken, volgt u deze stappen:

 1. 1. Zet eerst uw auto aan de kant van de weg met uw gevarenlichten aan.
 2. Als er een spijker of een ander scherp voorwerp in uw band zit, dan kunt u dat beter zo laten. Laat het zitten en haal het er niet uit.
 3. Haal de elektrische kabel en de slang eruit.
 4. Schroef het deksel van de compressor en de dop van de fles afdichtmiddel los.
 5. Zet de fles met afdichtmiddel zo strak mogelijk op de flessenhouder.
 6. Open de ventieldop van de band en bevestig de connector er stevig op.
 7. Sluit de TMK aan op het dichtstbijzijnde 12 V stopcontact en start de auto.
  Is Volvo een luxemerk?

Volvos met bandafdichtingssysteem

De Volvo-modellen die geen reservewiel in de laadruimte hebben, maar gebruikmaken van het bandafdichtingssysteem dat de lekke band ongeveer 70 mijl kan meenemen, zijn:

 • Volvo S60
 • Volvo S90
 • Volvo V60
 • Volvo V90
 • Volvo XC40
 • Volvo XC60
 • Volvo XC90

FAQ

Waarom hebben auto’s een reservewiel?

Een auto heeft 4 werkende banden en een extra band als reservewiel. De banden van een auto kunnen lek raken, of lek raken. In dat geval komt deze reserveband in gebruik. De reserveband is niet altijd hetzelfde als de gewone banden, en in veel gevallen is de reserveband gewoon een donutband die gebruikt wordt om de auto naar een tankstation te vervoeren.

Verschil tussen donutband en reserveband

De tijdelijke of donut banden zijn klein van formaat, en ze kunnen gemakkelijk in het voertuig worden opgeborgen. Donutbanden zijn voordeliger dan andere volwaardige reservebanden, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gekocht als er iets met de vorige gebeurt. Ze hebben echter nadelen, zoals dat ze niet verder kunnen dan 112 km of 70 mijl. Ze hebben ook een bepaalde maximumsnelheid en een slecht weggedrag.

Full-size reservebanden zijn veel zwaarder, en ze zijn min of meer net als de andere gewone banden van de auto. U kunt ook het stalen wiel van de lekke band vervangen door het wiel van de reserveband. Deze reserveband kan anders zijn dan de andere drie banden, waardoor er wat onbalans kan ontstaan.

  Volvo vs. Lexus: Betrouwbaarheid

Hoe lang werken reservebanden?

De belangrijkste taak van een reserveband is de auto naar een servicestation te brengen. Tegenwoordig hebben veel mensen echter een full-size passende reserveband bij zich die gelijk is aan de andere banden. De tijdelijke reserveband of donutband is vaak maar goed voor minder dan 50 mijl, maar een full-size passende reserveband is net zo goed als de andere banden, en kan vele kilometers mee.

Rij veilig met uw Volvo

Als u een lekke band krijgt terwijl u in uw Volvo rijdt, raak dan niet in paniek. Uw auto is uitgerust met een gratis reserveband of een bandenafdichtingssysteem dat de lekke band kan afdichten. Deze afdichting kan uw auto meer dan 70 mijl verder brengen, waarna u uw band kunt vervangen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts