Welke Mercedessen hebben twee accu’s

De meeste auto’s hebben een enkele accu onder de motorkap of in de kofferbak. Maar sommige oudere Mercedes modellen zoals de S, CLS, CL, SL, of de E-Klasse hebben accu’s zowel in de kofferbak, als onder de motorkap, of soms in de voetenruimte van de passagier.

Dit is te wijten aan de grotere vraag naar elektriciteit die sommige Mercedes modellen ondervinden door de vele functies en accessoires. De accu vooraan wordt de startaccu genoemd, en die achteraan de verbruiksaccu.

Deze accu’s besturen verschillende aspecten van het voertuig, en Mercedes wilde er zeker van zijn dat deze dubbele accu-opstelling alle luxe- en veiligheidsvoorzieningen in deze modellen volledig van stroom kan voorzien.

Startaccu

Een startaccu wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt om de motor te starten. Deze accu’s zijn anders dan andere omdat ze veel energie kunnen leveren bij de eerste start. Dit betekent dat deze accu’s slechts af en toe worden gebruikt om een grotere capaciteit te leveren.

Deze accu’s bestaan uit een heleboel dunne loodplaten, die speciaal zijn ontworpen voor dergelijke occasionele scenario’s van kortstondig gebruik met een grote capaciteit. Deze accu’s zijn niet geschikt voor langere, gelijkmatigere vermogensbehoeften.

Daarom heeft Mercedes besloten dat het een goed idee zou zijn om een extra accu te gebruiken voor langere, gelijkmatigere vermogensbehoeften. Op die manier wordt de startaccu alleen gebruikt voor het starten van de auto en voor andere korte stroomstoten, wat de levensduur van de accu ten goede komt.

De meeste Mercedes-modellen gebruiken een startaccu van het AGM-type die veel vermogen kan leveren voor accessoires, maar de modellen met twee accu’s gebruiken meestal specifieke loodzuur-startaccu’s. Door Mercedes aanbevolen accumerken zijn Mercedes-Benz, Exide, AC Delco, Optima, Bosch, Varta.

  Beste Mercedes V8-motor

Consumentenaccu

Zoals eerder vermeld, is het doel van de serviceaccu alle extra elektronica van stroom te voorzien met een gelijkmatig verdeelde stroomvraag. Dit betekent dat deze accu de gebruikelijke AGM accu is die speciaal is ontworpen om continu stroom te leveren aan de airco, verlichting, radio, camera’s, sensoren, radars, enz.

Sommige modellen, zoals de SL-Klasse (R230) of de W221 S-Klasse, hebben meer stroom nodig dan andere. De SL heeft een inklapbare hard-top die veel energie verbruikt tijdens de werking. Daarom, en omdat veel eigenaars niet vaak met SL’s rijden, kan dit model iets te vroeg zonder energie komen te zitten.

Als u een tijdje niet met de SL rijdt, kan de verbruiksaccu zodanig ontladen dat de auto zelf veel van zijn functies begint uit te schakelen, maar dankzij de startaccu kunt u de auto nog wel starten.

Dit is een gebruikelijk probleem bij veel exotische auto’s die kleinere accu’s hebben omwille van gewichtsbesparing. En bijna elke fabrikant raadt aan om uw auto altijd aan een druppellader te houden, en C-Tek is een van de toonaangevende fabrikanten van druppelladers op de markt.

Hoe vervang ik een autobatterij?

De meeste accu’s gaan ongeveer 3-6 jaar mee, en als u merkt dat uw koplampen dimmen, of dat sommige van de auto-accessoires stroom verliezen, betekent dit dat het tijd is voor u om de accu te vervangen. Maar in de huidige tijd met Covid-beperkingen is het niet zo gemakkelijk om gewoon een autozaak binnen te lopen en een nieuwe accu te vragen.

  Mercedes vs Lexus Onderhoudskosten

U kunt de accu zelf vervangen door deze eenvoudige stappen te volgen. Allereerst moet u uw auto parkeren op een vlakke ondergrond die niet is omgeven door water, vonken, open vuur of verkeer. Haal de sleutel uit het contact, zet de auto in de parkeerstand, open de motorkap en maak de oude accu los.

Gebruik ook beschermende handschoenen vanwege de zure eigenschappen van de autoaccu. Maak altijd eerst de negatieve kabel los om elektrische kortsluiting te voorkomen. Een negatieve kabel is meestal zwart en heeft een zichtbare – aanduiding. Pas daarna kunt u de positieve (+, rood) losmaken, en ze met kabelbinders vastzetten.

Maak de connectors los en neem de accu eruit. Neem dan de nieuwe batterij, vet de polen in en zet ze vast in de beugel. Sluit eerst de positieve kabel aan, en zorg ervoor dat de kabel niets raakt in de auto. Sluit vervolgens de zwarte kabel op dezelfde manier aan, doe het deksel erop, sluit de motorkap en start de auto.

FAQ Sectie

Welke accu’s zitten in de nieuwste Mercedes-modellen?

In de moderne Mercedes-modellen worden originele Mercedes-lithium-ion-accu’s gebruikt. Deze accu’s zijn speciaal ontworpen voor Mercedes Benz modellen, en geen enkele andere accu fabrikant bouwt accu’s speciaal voor Mercedes modellen.

Dit betekent dat deze accu’s uw beste keuze zijn als u een moderne Mercedes rijdt. Deze accu’s voldoen aan de hoogste eisen die aan energieverslindende Mercedes-modellen worden gesteld. Vele andere accu’s zullen ook voldoen, maar deze accu’s zijn zeker degene die door Mercedes worden aanbevolen.

  Welke Mercedes is de beste om te kopen?

Hoe moet ik mijn oude autoaccu weggooien?

Autoaccu’s bevatten giftig lood en zuur. U kunt ze dus niet zomaar weggooien. Deze batterijen moeten altijd worden gerecycleerd. De meeste batterijwinkels en kleinhandelaars nemen uw oude batterij meestal mee voor recycling wanneer u een nieuwe koopt.

Veel winkeliers zullen u de batterij voor minder geld verkopen als u uw oude batterij inlevert. Dit is om veel eigenaars aan te moedigen om te kiezen voor het recyclen van accu’s, aangezien deze accu’s zeer schadelijk zijn voor het milieu, en ook voor de menselijke gezondheid.

Zijn autoaccu’s gevaarlijk?

Autoaccu’s stoten tijdens het laden meestal waterstofgas uit. Dit gas is uiterst ontvlambaar, zodat een kleine vonk explosies in de batterij kan veroorzaken. Bovendien moet u bij het starten van een auto nooit beide kabels op de accu aansluiten.

Sluit de positieve kabel aan, de negatieve kabel moet worden aangesloten op de aarding van het voertuig, niet op de accu, om explosies te voorkomen. U moet ook een veiligheidsbril en beschermende handschoenen dragen als u aan de batterij sleutelt, om er zeker van te zijn dat er niets misgaat.

Vermijd contact met mogelijke lekken uit de batterij, en pak ze alleen aan met stevige beschermende handschoenen. Bovendien mag u een bevroren accu niet jumpstarten, want ook dat kan tot een explosie leiden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts