Zijn er auto’s met suicide doors?

Suicide doors bieden een andere kijk op het mechanisme van een autodeur door de deuren aan de achterkant te scharnieren. Deze oplossing stelt de persoon in staat sierlijk uit en in de auto te stappen. Oorspronkelijk werden ze “coach doors” genoemd, en niemand weet met zekerheid hoe ze aan de bijnaam zelfmoorddeur zijn gekomen.

Voor de Tweede Wereldoorlog wilden veel fabrikanten in de VS graag gebruik maken van het ontwerp van de achterklep, maar het concept werd al snel verlaten. Tegenwoordig zijn er nog maar een handvol auto’s verkrijgbaar met een scharnierende achterdeur, maar het lijkt erop dat dit deurmechanisme een comeback gaat maken.

Momenteel zijn Rolls Royce en Lincoln de twee enige fabrikanten die nog steeds vleugeldeuren aanbieden op hun luxewagens in het hogere segment. Ford heeft ooit het ontwerp van de scharnierende achterdeur aangeboden op hun F150 Supercab modellen, maar het lijkt erop dat deze nergens te vinden zijn op hun nieuwste modellen.

Mazda heeft echter onlangs de aankomende Mazda MX30 aan het publiek vrijgegeven, en het lijkt erop dat de MX30 gebruik gaat maken van het achterscharnierende deurontwerp. Daarnaast heeft de BMW i3 ook zelfmoorddeuren, maar die zijn nogal klein in vergelijking met die van Lincoln en Rolls Royce.

Rolls Royce Phantom – De meest luxueuze auto op de planeet

De achtste generatie van de Rolls Royce Phantom werd al in 2017 geïntroduceerd, en is nog steeds de meest luxueuze auto die geld kan kopen. De Phantom is bijna 6 meter lang, wat hem bijna twee keer zo lang maakt als de BMW i3. De geboden ruimte is gargantuesk, en alles wat je ziet en aanraakt is bedekt met de fijnste materialen die de mens kent.

  Moet ik mijn auto wassen voordat ik hem roestvrij maak?

Rolls Royce noemt het post-opulentie omdat de nieuwe Phantom een minimalistische, maar grondige en samenhangende luxe-ervaring biedt die niet kan worden bereikt door technologie en grote schermen. De Phantom wordt standaard geleverd met zelfmoorddeuren die net als al het andere in de Phantom tot in de perfectie zijn ontworpen. Het is vermeldenswaard dat alle huidige Rolls modellen zelfmoorddeuren hebben.

Rolls Royce Cullinan – De meest luxueuze SUV op de planeet

Ook al is de Phantom een buitengewoon geweldige auto, het is bij lange na niet het beste Rolls Royce product dat u kunt kopen. Die eer gaat naar de Rolls Royce Cullinan SUV, die ook een paar zelfmoorddeuren aan de achterkant heeft. Rolls Royce is van mening dat deuren als deze gastvrijer zijn voor VIP’s en gemakkelijker te openen voor de bestuurder.

Wanneer deze deuren volledig geopend zijn, zijn ze echter vrij moeilijk te bereiken terwijl je in de auto zit. Daarom kwam Rolls met een briljante oplossing – zelfsluitende deuren. Het kan luiheid zijn, het kan gemak zijn, hoe dan ook, ze zien er cool uit. De Cullinan is gebouwd op hetzelfde platform als de Phantom, dus de gelijkenissen tussen deze twee zijn geen werelden van verschil.

Lincoln Continental Coach Door Edition – Executive full-size luxe sedan

De Lincoln Continental is een van de beste full-size US luxe sedans die je tegenwoordig kunt kopen, want US exec full-size sedans waren meestal een verre schreeuw van hun Duitse concurrentie. Echter, de Continental is in staat om de handel stoten met de wil van de Audi A8, BMW 7-serie, Jaguar XJ, of de Mercedes Benz S-Klasse.

  Waarom zijn hybride auto's slecht?

Geen van die auto’s biedt echter koetsdeuren, dat hebben ze ook nooit gedaan en dat is iets wat de Continental in vergelijking een beetje specialer maakt. Naast de deuren oogt en voelt de Continental redelijk upmarket, maar de aangeboden V6 motor kan geen vuist maken tegen de top-of-the-line motoren die de Duitsers aanbieden.

Mazda MX30 – Het nieuwe kind op het blok

De trend naar EV’s wordt met de jaren sterker en nu komt Mazda met zijn eerste echte EV – de MX30. Verwacht wordt dat de MX30 een bereik zal hebben van ongeveer 250 mijl op een volle lading van een 35,5 kWh batterij. Dit moet de MX30 in staat stellen om te wedijveren met andere EV’s van concurrerende merken.

De MX30 maakt ook gebruik van het achterwaarts scharnierende deurmechanisme, wat de komende jaren een trend zou kunnen worden. Automakers zijn bereid om te experimenteren met hun nieuwe EV’s en dat verhoogt de kans dat andere merken ook interessantere designkeuzes zullen maken.

BMW i3 – Woon-werkverkeer in de stad

De BMW i3 is een kleine stads forens die ook een paar vleugeldeuren aan de achterkant heeft. Natuurlijk zijn deze deuren vrij klein, maar ze zijn groot genoeg voor de meeste mensen om achterin te stappen. De i3 is al een tijdje op de markt en het lijkt erop dat de i3 niet meer zo interessant is als hij ooit was.

Hoe het ook zij, het is nog steeds een van de allerbeste auto’s die je kunt kopen als je vooral korte afstanden in de stad rijdt. De i3 is makkelijk te besturen, makkelijk te parkeren en makkelijk opgeladen te houden.

  Waarom moet je geen cabriolet kopen?

FAQ Sectie

Waarom worden scharnierende deuren suicide doors genoemd?

Het is niet 100% duidelijk waarom achterwaarts scharnierende deuren de bijnaam zelfmoorddeuren hebben gekregen, maar het lijkt erop dat de bijnaam voortkomt uit het feit dat achterwaarts scharnierende deuren meer kans hebben om u te doden. Omdat deze deuren tegen de wind in opengaan, kunnen ze, als je ze niet goed sluit, door de winddruk uit elkaar worden gescheurd.

Als je echter probeert de deur dicht te trekken terwijl dit gebeurt, zul je er waarschijnlijk zelf uitvliegen. Bovendien werden zelfmoorddeuren vooral gebruikt in auto’s zonder veiligheidsgordels, waardoor de kans dat u door deze ontwerpfouten om het leven komt, nog groter werd.

Wat zijn vlinderdeuren?

Vlinderdeuren zijn meestal scharnierend aan de bovenkant van de auto om gemakkelijker toegang tot de auto te krijgen. Dergelijke deuren worden vooral gebruikt bij supercars en sportauto’s zoals de Pagani Huayra of een moderne McLaren supercar.

Ze zijn gemakkelijker te betreden, maar ze vereisen meer ruimte aan de bovenkant dan de meeste deuren. Hoe het ook zij, ze zien er cool uit, en dat is de belangrijkste reden waarom ze bestaan.

Wat zijn schaardeuren?

Het scharende portier werd beroemd door Lamborghini, maar ook vele andere merken gebruiken dit mechanisme. Deze deuren scharnieren op dezelfde plaats als gewone deuren, maar het verschil is dat het scharniermechanisme de deuren naar boven opent.

Dit type deuren wordt ook wel switchblade deuren genoemd en is te vinden op auto’s als de Lamborghini Aventador, Lamborghini Murcielago, en de Lamborghini Diablo.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts