Zijn hybrides goed voor de lange afstand?

Hybrides zijn de laatste jaren erg populair geworden, en daarom rijst de vraag of een hybride een goede auto is om lange afstanden mee af te leggen. Hybrides zijn meestal gemaakt voor stedelijke omgevingen met veel stop-and-go verkeer.

Daarom werken hybrides het best in deze omgevingen en zijn ze niet in de eerste plaats gemaakt om lange afstanden mee af te leggen. Sommige hybrides zijn echter beter in lange afstanden dan andere, maar geen enkele hybride verslaat een grotere dieselmotor.

Hybrides zijn beter voor het milieu, wat betekent dat de populariteit van hybride auto’s alleen maar toeneemt. Er is iets zeer begerenswaardigs aan het hebben van een auto die niet constant hoeft te stoppen met tanken, vooral als je dat koppelt aan mogelijke overheidsstimulansen en belastingverlagingen.

Er zijn veel verschillen tussen hybrides en auto’s met verbrandingsmotor, maar het meest voor de hand liggende verschil is de brandstofefficiëntie. Terwijl ICE auto’s meestal betere MPG resultaten bieden op de snelweg, bieden hybrides betere MPG resultaten in de stad. Dit betekent ook dat een gewone ICE auto slechter zou moeten zijn dan een hybride in een stedelijke stad met stop-and-go verkeer.

Hybride technologie en rijden op de snelweg

De verschillen tussen hybrides en ICE-auto’s zijn vooral te wijten aan de meer geavanceerde aandrijf- en koelingscomponenten die hybrides bieden. Daarnaast zijn speciale overbrengingsmechanismen, veel bedrading en geavanceerde softwareoplossingen ook vaak te vinden in moderne hybrides.

Het meest bepalende kenmerk van een hybride naast de accu is regeneratief remmen, een systeem dat is uitgevonden om tijdens het rijden verloren kinetische energie op te vangen en in de accu op te slaan voor toekomstig gebruik. Dit werkt het beste wanneer u voortdurend optrekt en afremt, omdat regeneratief remmen de neiging heeft de elektrische motor te gebruiken om de auto af te remmen.

  Welke hybride auto heeft de grootste actieradius?

Dit betekent dat u uw wrijvingsremmen niet zo vaak zult gebruiken, alleen wanneer u snel wat snelheid moet afsnijden. Maar lange afstanden worden meestal op de snelweg afgelegd, en er zijn niet zo veel remzones op een snelweg, zeker niet als er geen verkeer op de weg is.

Bovendien zijn de meeste elektrische motoren in hybride auto’s zwak en niet in staat om een auto volledig te ondersteunen tijdens het rijden op snelwegsnelheden. Als zodanig zijn hybrides niet zo goed in vergelijking met ICE auto’s, vooral als je rekening houdt met de extra kosten die meestal verbonden zijn aan een hybride.

Diesel- en benzineauto’s voor snelwegritten

Zoals eerder gezegd, moet u hybrides overslaan als u regelmatig lange afstanden wilt afleggen. Het beste zou zijn om te overwegen benzine- of dieselauto’s te kopen. Dieselauto’s zijn de beste auto’s om op de snelweg te rijden, maar in sommige landen is het aanbod van dieselauto’s beperkt.

Dat gezegd zijnde, als je een diesel-aangedreven variant van de auto die u geïnteresseerd bent in te kopen, go for it. Dieselmotoren staan bekend om hun superieure koppel in vergelijking met benzineauto’s, wat de brandstofefficiëntie op de snelweg nog verder verbetert.

Dieselmotoren worden gekenmerkt door een hogere cilinderdruk en over het algemeen hogere motortemperaturen die leiden tot een superieure warmte-efficiëntie. Benzineauto’s daarentegen zijn beter voor kortere ritten, en dat is ook de reden waarom veel hybride auto’s benzine en een elektrische motor gebruiken.

  Beste tweedehands auto's voor een eerste auto

Elektrische auto’s voor op de snelweg

Rijden op de snelweg betekent meestal rijden met hoge snelheid aan een constant tempo, wat niet ideaal is voor elektrische voertuigen om een paar verschillende redenen. Ten eerste zijn EV’s beperkt door hun actieradius, die niet in de buurt komt van wat een diesel- of zelfs benzineauto kan bereiken.

Naast het probleem van de actieradius, kan het opladen van een EV talloze uren toevoegen aan je reis door het hele land, zelfs als alles volgens plan verloopt. Veel ervaringen met EV’s worden echter gekenmerkt door niet-beschikbare oplaadstations die buiten gebruik zijn of soms zelfs niet bestaan. Dit is misschien niet zo’n groot probleem tijdens het dagelijkse rijden, maar wel tijdens een lange reis.

Het goede aan EV’s is dat ze soepel en stil zijn. Om de efficiëntie te maximaliseren, zijn EV’s aerodynamisch glad, wat de luchtweerstand verder vermindert en de auto extreem stil maakt. Hoewel sommige EV’s een actieradius van 300 mijl kunnen halen, zijn de meeste nog steeds niet goed genoeg voor lange afstanden.

FAQ Sectie

Is lange-afstandsrijden goed of slecht voor uw auto?

Rijden op lange afstanden is eigenlijk beter dan rijden op korte afstanden. Een afstand van 700 km met constante snelheid is in bepaalde gevallen beter voor uw auto dan een afstand van 7 km. Het is de moeite waard te vermelden dat als u uw auto niet goed onderhoudt, elk aantal kilometers slecht zal zijn voor de auto.

  Beste hybride auto voor rijden in de winter

Dat gezegd hebbende, koud weer kan een beetje een probleem zijn voor motorslijtage. Wanneer uw motor in suboptimale omstandigheden loopt, slijt de motor sneller, dit betekent dat regelmatig stop-and-go verkeer, dat meestal start-stopsystemen omvat, de slechtste situatie is voor de meeste auto’s, vooral handgeschakelde auto’s.

Hoe vaak moet u stoppen tijdens een langeafstandsrit?

Scherp blijven achter het stuur is essentieel om uzelf en uw inzittenden te beschermen tegen risicovolle situaties. Neem daarom minstens na elke 2 uur of 100 mijl een rustpauze. Rijd zelfs niet moe als u denkt dat u het kunt, want u moet goed uitgerust zijn voor een langeafstandsrit.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen tot 11 uur rijden in een periode van 24 uur, wat ruwweg neerkomt op 715 mijl als ze constant 65mph rijden.

Welke auto’s zijn het best voor langeafstandsritten?

Zoals eerder vermeld, is een dieselmotor de beste auto voor lange afstanden. Wat de autosegmenten betreft, kiest u best voor een grotere sedan, want die blijven het best comfortabel en geïsoleerd voor langere periodes.

Grote sedans zoals de Mercedes S-Klasse, de BMW 7-Serie of de Audi A8 zijn uitstekende voorbeelden van goede langeafstandscruisers. Sommige grotere SUV’s zijn ook goed voor snelweg rijden, maar lang niet zo goed als grote sedans zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts