Waarom hebben auto’s allemaal dezelfde kleur?

Maar liefst 80% van de auto’s is tegenwoordig gespoten in zogenaamde “achromatische” kleuren. Achromatische kleuren hebben meestal verschillende nuances van wit, zwart, grijs of zilver, wat betekent dat deze kleuren niet zo kleurrijk zijn.

Dit komt omdat de meeste mensen de neiging hebben om te kiezen voor dit soort kleuren, omdat ze gunstig werken voor de wederverkoop waarde. Dealerships zijn ook enthousiast over het kiezen voor soortgelijke kleuren, omdat ze liever een voorraad van deze tinten en tinten, in plaats van voorraad ongebruikelijke en impopulaire tinten.

Hoewel de statistieken de neiging hebben te suggereren dat alle auto’s ofwel zwart, wit, zilver of grijs zijn, is de waarheid dat er heel wat meer nuances en variaties zijn. Witten zijn niet allemaal zo wit, ze worden meestal gemengd met verschillende andere tinten om luxueuzer of futuristischer over te komen.

Het is hetzelfde verhaal met elke andere kleur, vooral zwart. Veel autofabrikanten bieden tegenwoordig tientallen ”zwarten” aan, maar deze kleuren hebben de neiging van lichter naar donkerder te verschuiven, afhankelijk van de lichtbron. Ze variëren vaak van donker of middernachtblauw, donker baksteenrood, donker smaragdgroen, en dergelijke.

Doorverkoop kleuren – veiligste en meest populaire kleuren

Favoriete kleur is een subjectieve mening, en dat is een feit. Hoe dan ook, mensen hebben de neiging om bepaalde items in hun favoriete kleuren te kopen, maar als het gaat om auto’s, huizen, en andere vrij dure items, hebben ze de neiging om te gaan voor een veiliger optie om de wederverkoopwaarde niet te schaden.

Dit is niet alleen voorbehouden voor betaalbare of zuinige auto’s, dit geldt voor de hele auto-industrie in het algemeen. Misschien dat een paar extreem gelimiteerde luxe auto’s soms in meer gedurfde kleuren worden gespoten, maar dit is in de meeste gevallen eerder een uitzondering.

  Beste supercars voor lange bestuurders

Volgens een paar verschillende bronnen was maar liefst 26% van de in 2021 verkochte auto’s wit. Zwarte auto’s nemen 19% van alle in 2021 verkochte auto’s in beslag, en dat geldt ook voor grijze auto’s. Zilver is de 4e meest populaire kleur, aangezien 12% van alle auto’s die in 2021 verkocht worden in zilverkleur gespoten zijn.

Chromatische kleuren – populairste opties

Zoals eerder vermeld, zijn chromatische kleuren niet allemaal zo populair, maar er zijn een paar opmerkelijke uitzonderingen. De meest populaire chromatische autolakopties zijn blauw, aangezien 10% van alle auto’s die in 2021 worden verkocht in blauw zijn gespoten, gevolgd door rood met 9% van de auto’s.

Groen is langzaam maar gestaag bezig met een comeback en is nu de 3e meest populaire chromatische auto kleur als 2-4% van alle auto’s verkocht in 2021 zijn groen geschilderd. Het is de moeite waard om te zeggen dat er tal van verschillende schakeringen van deze kleuren zijn, maar ze zijn allemaal voornamelijk blauw, rood of groen.

Felle en pittige kleuren worden meestal geassocieerd met exotische supercars of eigenzinnige compacte stadsauto’s, omdat deze vaak gericht zijn op meer gedurfde en jeugdige klanten. Luxe auto’s zijn bijna nooit geschilderd in heldere en gedurfde kleuren.

Minst populaire autolaksoorten en -kleuren

Er zijn veel verschillende laksoorten en laktechnieken en sommige zijn populairder dan andere. Het is de moeite waard om te zeggen dat goud, paars en geel verreweg de minst populaire autolakopties in de VS zijn, aangezien minder dan 0,1-0-3% van de mensen ooit voor deze kiezen.

  Beste elektrische auto's voor lange bestuurders

Parelmoer, kleurverschuivende laksoorten zijn de minst populaire laksoorten, gevolgd door glanzende chroomkleuren. Metallic en vlakke kleuren zijn het meest populair, en de overgrote meerderheid van de auto’s deze dagen zijn een van deze twee. Satijn/bevroren/matte kleuren worden steeds populairder in de wereld van de prestatieauto’s.

Het is vrij duidelijk waarom iemand niet zou willen een Honda Civic in goud of paars te schilderen, omdat de verkoop van een dergelijke auto is zeker gaat worden uitdagend. Naast gedurfde en felle interieurkleuren, is het vermeldenswaard dat felle interieurkleuren ook nogal een afschrikmiddel zijn voor de meeste mensen.

FAQ Sectie

Welke interieurkleur moet ik kiezen?

De algemene vuistregel is dat u altijd kiest voor kleuren die u mooi vindt. Echter, kiezen voor fellere of donkere kleuren heeft zijn ups en downs. Als u voor de meest populaire optie kiest, zwart, zal uw interieur er langer nieuw uitzien als u geen specifieke schoonmaak- en onderhoudsmiddelen gebruikt, maar het zal de cabine meer claustrofobisch doen aanvoelen omdat het geen licht uitstraalt.

Hoe dan ook, wat de waarde betreft, is het de kleur om voor te gaan. Als u kiest voor een lichtere kleur, zoals wit, zullen uw stoelen een nachtmerrie zijn om schoon te houden, wat de restwaarde zal schaden. Een felgekleurd interieur laat echter meer licht binnen, waardoor het interieur veel ruimer en lichter aanvoelt.

  Wat zijn de beste elektrische auto's qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Zijn er gelijkaardige ”restwaarde” auto-opties die ik moet kiezen als ik een maximale restwaarde wil?

Om de meeste waarde uit uw auto te halen wanneer het tijd is om hem te verkopen, is het altijd het beste om te gaan voor auto’s die op zijn minst matig zijn uitgerust. Auto’s met een lage uitrusting die niet zijn uitgerust met een aantal essentiële onderdelen, worden meestal nog sneller afgeschreven, omdat niemand een dure auto wil kopen die bijvoorbeeld niet is uitgerust met dual-zone airconditioning.

Verder is het beter om te kiezen voor normale velgen en geen 19 inch + velgen te kopen als de auto daar niet standaard mee is uitgerust. Kies daarnaast voor een veilige interieurkleur die met fellere kleuren kan worden geaccentueerd. Het belangrijkste is dat u altijd de ”essentiële” opties controleert.

Welke interieur- en exterieuropties zijn essentieel voor een goede restwaarde?

Dat hangt van de wagen in kwestie af, maar een dergelijke filosofie geldt meestal voor alle wagens, ongeacht de waarde. Kies daarom altijd voor airconditioning met meerdere zones, cruise control, een achteruitrijcamera, parkeersensoren, HUD indien mogelijk. Auto’s met automatische versnellingsbak zijn ook veel populairder dan handgeschakelde auto’s, wat betekent dat u een automaat sneller zult verkopen.

Daarnaast zijn er veel verschillende ”essentiële” opties, afhankelijk van de auto in kwestie. Je zou bijvoorbeeld nooit een Rolls Royce moeten kopen zonder de stary hemelbekleding, net zoals je geen Porsche 911 zou moeten kopen zonder Sports Chrono pack, een supercar zonder een front-end hydraulisch liftsysteem, of een SUV zonder AWD systeem.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts