Welke Mercedes heeft een 6-cilinder motor?

De moderne Mercedes line-up bestaat uit 4-, 6- en een paar 8-cilinder motoren. De 4-cilinder motoren worden meestal aangeboden met hatchbacks en lagere trim kleinere sedans, hoewel een paar SUV’s hebben ook 4-cilinder motor opties. 6-cilinder motoren worden meestal aangeboden met mid-tier sedans en SUV’s.
Mercedes biedt gas en diesel-aangedreven 6-cilinder motoren wereldwijd, met uitzondering van diesel in de VS. In de meeste gevallen, deze 6-cilinder gas motoren zijn een perfecte middenweg tussen de nogal underpowered 4 cilinders en de overdreven inefficiënte V8s.

Mercedes 6-cilinder sedans

Beginnend met de kleinere sedans, als je een 6-cilinder C-klasse wilt, zul je via de AMG-afdeling moeten gaan en kiezen voor de C43 AMG omdat Mercedes gestopt is met het aanbieden van de C400. De C43 wordt aangedreven door een 3,0-liter gas BiTurbo motor, gekoppeld aan een 9-traps automatische transmissie. De vanafprijs van de C43 ligt rond de 56k dollar.

De 2021 Mercedes E400 is het instapmodel gas-aangedreven 6-cilinder Mercedes sedan die begint rond de $ 62k. Dit model wordt aangeboden met een 6-cilinder motor die vergelijkbaar is met die in de C43, maar deze wordt bijgestaan met Mercedes EQ Boost technologie.

Als u een nog krachtigere E-klasse wilt, kunt u kiezen voor de E53. Deze wordt ook aangedreven door een 6-cilinder Biturbo gasmotor. De E53 begint bij $74k en biedt een gezonde 430pk en een snelle 0-60 tijd van 4,4 seconden.

De Mercedes S-klasse line-up begint met de S450 sedan. Deze S-klasse wordt aangedreven door een 6-cilinder benzinemotor met 362pk voor een vanafprijs van $94k. Een stap boven de S450, zou de S450 4Matic zijn die wordt aangeboden met dezelfde motorconfiguratie, maar met de toevoeging van een vierwielaandrijvingssysteem.

  Welke Mercedes modellen hebben vierwielaandrijving (AWD)

Mercedes 6-cilinder SUV’s

De kleinste SUV van Mercedes, de GLA, wordt helemaal niet aangeboden met een zescilindermotor, zelfs niet in het AMG-gamma.

Wie een 6-cilinder GLC wil, zal ook via de AMG-afdeling moeten gaan en kiezen voor de GLC43 AMG. De vermogensconfiguratie van de GLC is in principe dezelfde als die van de C43 AMG. En de GLC 43 heeft een vanaf prijs van $60k.

In het segment van middelgrote luxe SUV’s, biedt Mercedes de GLE aan. En de GLE450 4Matic is een van de slechts twee 6-cilinder GLE modellen die momenteel te koop zijn met een vanafprijs van $62k. Deze motorconfiguratie is dezelfde als die in de E450.

De tweede 6-cilinder GLE is de GLE53 AMG, die begint bij $72k en dezelfde motor heeft als in de E53 AMG.

Als u de grootste 6-cilinder Mercedes SUV wilt, kunt u kiezen voor de GLS450 4MATIC. Deze SUV begint bij $76k en heeft dezelfde motorconfiguratie als de S450. De iconische Mercedes G-klasse kan ook met een 6-cilinder motor worden geconfigureerd, buiten de VS.

Mercedes 6-cilinder dieselmotoren

Als u een 6-cilinder dieselmotor wilt, biedt Mercedes geen diesel 6-cilinders aan in de VS. Dit komt vooral omdat auto’s met dieselmotor in de VS niet zo populair zijn als in Europa. Ook is er het feit dat dieselmengsels in de VS niet zo goed op Mercedes dieselmotoren passen als Europese mengsels doen.

  Wat is de beste Mercedes voor een road trip?

De brandstofprijzen in de VS zijn ook wat gunstiger, wat een extra reden is om in de VS geen dieselmotoren aan te bieden. Er is ook reden om aan te nemen dat de Amerikaanse regering misschien zelfs nieuwe dieselauto’s gaat verbieden, of het in ieder geval wat strenger gaat reguleren.

In Europa zijn er veel verschillende 4- en 6-cilinder Mercedes motoren met dieselmotor. Deze motoren worden meestal BlueTec genoemd. En ook al is de mening van de algemene bevolking niet in het voordeel van dieselmotoren, toch slagen fabrikanten zoals Mercedes erin om redelijk zuinige dieselmotoren te produceren.

6-cilinder FAQs

Wat zijn de voordelen van een 6-cilindermotor ten opzichte van een 4-cilinder?

Een 6-cilindermotor kan in vergelijking met een 4-cilindermotor meer brandstof omzetten in bruikbare energie. Een 6-cilinder motor werkt dus altijd minder om een bepaald vermogen te bereiken in vergelijking met een 4-cilinder. In de praktijk betekent dit dat een 6-cilinder motor bijna altijd stiller is, veel atletischer, en beter geschikt om te slepen en op de snelweg te rijden.

Omdat een 6-cilinder in staat is meer brandstof om te zetten in energie, betekent dit ook dat een 6-cilinder meer brandstof verbruikt, afhankelijk van de situatie. Als u vooral op de snelweg rijdt, zal een 6-cilinder zuiniger zijn dan een 4-cilinder. Rijdt u echter in de stad, dan is een 4-cilinder meestal zuiniger.

  Beste tweedehands Mercedes SUV

Zijn de AMG 6-cilindermotoren “echte” AMG-motoren?

Veel mensen denken dat een “echte” AMG-motor minstens 8 cilinders moet hebben. Vroeger was dat ook wel logisch, maar door de strenge emissievoorschriften schrikken de constructeurs tegenwoordig terug voor grotere motoren en kiezen ze voor kleinere motoren met geforceerde inductie.

AMG is tegenwoordig in staat om zelfs uit een 4-cilinder enorme vermogens te halen, maar veel mensen beweren dat moderne niet-V8 Mercedes motoren een beetje levenloos en zonder karakter zijn. Mercedes biedt een vergelijkbare 6-cilinder aan in de C53AMG en de gewone E450, maar de AMG-versie wordt door de AMG-afdeling tot op zekere hoogte verbeterd.

Worden 6-cilindermotoren binnenkort afgeschaft?

Het is moeilijk te zeggen of 6-cilindermotoren zullen verdwijnen, aangezien de emissievoorschriften non-stop veranderen. De toekomst van de V8 is eerder grimmig, en V10- en V12-motoren zijn nu al alleen voorbehouden aan de duurste auto’s die te koop zijn. Een 6-cilinder motor is een stuk zuiniger dan een 8-cilinder motor.

Velen geloven dat het einde van de 6-cilinder nog lang niet in zicht is, en op dit moment lijkt dat zeker waar te zijn. Maar een paar jaar geleden kon hetzelfde gezegd worden over de V8, en tegenwoordig is de V8 uiterst zeldzaam in een nieuwere Europese auto.

De tijden veranderen, en veel automerken doen onderzoek naar en ontwikkelen nieuwere manieren van transport, zoals hybridisatie en elektrificatie. Ook al is de 6-cilinder motor op een betere plaats dan een V8, niemand weet wat de toekomst brengt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts