Welke Mercedes modellen hebben ambient verlichting

11 jaar geleden introduceerde Mercedes de functie Ambient Lightning in haar COMMAND infotainmentsysteem, waarmee de bestuurder kon kiezen tussen een aantal kleuren en intensiteiten. De lichtdioden werden gebruikt om specifieke delen van het dashboard te accentueren en het interieur een aangenamere plaats te maken om tijd door te brengen.

Sindsdien is Mercedes begonnen met het aanbieden van ambient lightning in vrijwel elk nieuwer model van Mercedes. En de huidige fase van de ambient lightning technologie is gedebuteerd in de 2022 Mercedes S-klasse. Nu de sfeerverlichting is veel meer dan alleen een dim lichtbron onder het dashboard kloven.

De moderne ambient lightning-technologie bestaat uit honderden verschillende kleuren en intensiteiten die naar wens van de bestuurder kunnen worden gemengd en gematcht. Mercedes is er ook op gebrand om de functionaliteit van het ambient light systeem in de loop der jaren uit te breiden.

Pakket sfeerverlichting

Tegenwoordig is de 64-kleuren LED-ambianceverlichting standaard op elk nieuwer model. Dit systeem bestaat uit vele kleine LED-lichtdiodes die overal in de auto, voor en achter, zijn aangebracht en die de inzittenden omhullen in een comfortabel verlichte omgeving.

Mercedes en veel klanten zeggen dat deze functies een groter gevoel van luxe en kalmte bieden, maar sommigen vinden deze lichten storend en veel te blingy. Het is veilig om te zeggen dat deze niet naar ieders smaak zijn, maar het is zeker opvallend wanneer het hele interieur verlicht is als een techno-pop nachtclub uit de jaren 2000.

Mercedes is erop gebrand om het systeem verder te ontwikkelen in een poging om het systeem meer geschikt te maken voor verschillende functionaliteiten, aangezien velen nog steeds geloven dat dit systeem slechts een gimmick is. Ambient lightning functionaliteit is een van de grootste auto-trends van deze tijd, en fabrikanten zijn aan het racen om het beste systeem tot nu toe aan te bieden.

  Hoe de firmware van Mercedes Comand te updaten

W223 Mercedes S-Klasse Ambient Lighting technologie

De volgende stap in de wereld van de sfeerverlichtingstechnologie zou wel eens het systeem kunnen zijn dat in de nieuwste Mercedes S-klasse wordt aangeboden. Dit systeem heeft het aantal diodes verhoogd van 247 naar 263, en alle diodes zijn nu helderder, meer configureerbaar, en bieden een hoop extra functionaliteit.

Dit systeem heet Active Ambient Lighting, en het is een extra optie op de nieuwe S-klasse. Dit systeem is nu geïntegreerd in de rijhulpsystemen, wat betekent dat de omgevingsverlichting nu ook als veiligheidsfunctie fungeert omdat het visuele waarschuwingen en signalen kan versterken.

Bovendien kan dit systeem ook samenwerken met de klimaatregelingssystemen, dus telkens wanneer u de temperatuur wijzigt, begint het licht rood te knipperen als u voor een warmere temperatuur kiest, of blauw als u voor een koudere temperatuur kiest.

Dit systeem kan ook werken met de ”Hey Mercedes” audio assistent, aangezien de lichten gaan knipperen als er spraakinvoer wordt verwacht. Dit systeem maakt nu ook gebruik van de Mercedes ENERGIZED COMFORT-functie die de AC, Ambient lightning, stoelverwarming/ventilatie en vele andere systemen combineert om een specifieke stemming in het interieur te creëren.

Ambient lightning veiligheidsproblemen en aftermarket ambient lighting pakketten

Zoals eerder vermeld, denken sommige mensen dat de sfeerverlichting slechts een gimmick is, en niet alleen dat, het systeem op zich vormt ook een ernstig veiligheidsrisico omdat het de bestuurder kan afleiden en isoleren van de buitenomgeving.

  Welke Mercedessen zijn uitgerust met kogelvrije ruiten?

Er zijn geen specifieke gegevens over het feit dat ambient bliksem een veiligheidsprobleem is, de meeste rapporten over de effecten van ambient bliksem zijn positief en de meesten zijn ook dol op het systeem, omdat het wel meer comfort en stress ontkennende eigenschappen biedt.

Veel aftermarket bedrijven bieden ambient lightning aan voor een redelijk haalbare prijs, maar geen van deze zijn daadwerkelijk geïntegreerd in de infotainmentsystemen van de auto. Bovendien bieden de meeste van hen geen extra functionaliteit naast de verlichting zelf.

Dit kan enigszins zinvol zijn als uw auto niet is uitgerust met sfeerverlichting, maar het is veilig om te zeggen dat deze systemen niet zo betrouwbaar zijn als de systemen die worden aangeboden in de huidige premium Duitse automerken.

FAQ Sectie

Biedt elke autofabrikant sfeerverlichting aan?

Het merendeel van het premium segment biedt sfeerverlichting, sommige merken zoals BMW bieden ook verdere veiligheidsfunctionaliteiten aan zoals deurknipperende sfeerverlichting om tegemoetkomende auto’s, fietsers en voetgangers te waarschuwen dat de deur geopend is.

Veel van de meer betaalbare automerken beginnen ook sfeerverlichting aan te bieden, en verwacht wordt dat bijna alle nieuwere voertuigen binnenkort sfeerverlichting zullen bieden. Het lijkt erop dat de consumenten overwegend van de functie houden, wat betekent dat ambiance verlichting standaard op veel nieuwe voertuigen zou kunnen komen.

Zijn er momenteel meer geavanceerde systemen voor sfeerverlichting beschikbaar?

Sommige autofabrikanten, zoals Rolls Royce, gaan nog een stap verder. Rolls Royce biedt een systeem aan dat Starlight Headliner heet en dat bestaat uit een groot aantal speciaal geplaatste lichtgevende diodes die eruitzien als een sterrenhemel.

  Is Mercedes beter dan Lexus?

Deze systemen kunnen worden aangepast aan de sterrenconstellaties van uw geboortedag of een andere dag. Bovendien bieden deze systemen ook een functie die “vallende ster” wordt genoemd, wat in feite betekent dat het systeem af en toe een vallende ster-effect nabootst om het interieur wat luxueuzer te maken.

Hoe geavanceerd zijn de lichtsystemen in moderne auto’s?

Veel moderne autotrends hebben betrekking op de lichtsystemen. Eén daarvan is de sfeerverlichting, veel auto’s worden tegenwoordig ook geleverd met geavanceerde dansende lichtbalken en geavanceerde verlichtingsfunctionaliteiten en -functies.

Sommige merken zoals BMW, Audi, en Mercedes bieden ook Laser lichten die een stuk krachtiger zijn in vergelijking met de gewone LED-lampen. Deze lichten kunnen de weg verlichten tot 600m en ze werken alleen bij hogere snelheden en als de lichtvervuiling laag genoeg is.

Bovendien zijn de moderne lichtsystemen ook in staat om specifieke armaturen op het wegdek te projecteren die u in staat stellen om specifieke verkeersborden, wegbelijning, en nog veel meer te zien.

Ze kunnen ook een deel van de lichtbundel uitschakelen om tegemoetkomende bestuurders niet te verblinden of voetgangers of dieren aan de kant van de weg te belichten. Deze systemen zijn ongelooflijk geavanceerd, bovendien, ze zijn ook echt duur om te vervangen als je uiteindelijk breken ze.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts