Wie maakt de beste vierwielaandrijving?

Een all-wheel-drive systeem stuurt het vermogen naar alle vier de wielen om de tractie en veiligheid te vergroten. Sommige all-wheel-drive systemen kunnen al hun kracht naar de voorwielen of naar de achterwielen sturen, afhankelijk van de omstandigheden en hoeveel grip er daadwerkelijk nodig is.

Mercedes en BMW hebben een paar jaar geleden dergelijke all-wheel-drive systemen geïntroduceerd omdat ze hun overwegend achterwielaangedreven sportwagens eer wilden aandoen. Dit zijn echter niet de beste All-wheel-drive systemen op de markt, want Audi en Subaru maken de beste All-wheel-drive systemen.

Ook al bieden BMW en Mercedes indrukwekkende technologie, het zijn de betrouwbaarheid en de erfenis van Audi en Subaru die deze twee systemen tot de beste maken. Veel fabrikanten bieden tegenwoordig systemen voor vierwielaandrijving aan, en elk systeem is een beetje anders dan het vorige, dus het is moeilijk om een enkele winnaar te kiezen.

Naast Audi, Subaru, BMW, en Mercedes, bieden Ford en Acura ook goed ontworpen vierwielaandrijvingsystemen aan die op elke lijst van “beste vierwielaandrijvingsystemen” zouden moeten staan.

Audi Quattro vierwielaandrijving

Het mag geen verrassing zijn dat Audi algemeen wordt beschouwd als de allereerste mainstream-aanhanger van vierwielaandrijving. Dankzij slimme Audi-ingenieurs nam Audi in 1980 deel aan het Groep B rallykampioenschap met vierwielaandrijving en domineerde de concurrentie gedurende vele jaren.

Voortbouwend op een dergelijke erfenis, slaagde Audi erin om voortdurend betrouwbare systemen met vierwielaandrijving aan te bieden, die altijd een sportief randje hebben behouden. Aangezien het primaire doel was om de grip in slechte weersomstandigheden te vergroten, is vrijwel geen enkel ander vierwielaandrijvingssysteem zo capabel in de sneeuw, behalve Subaru natuurlijk.

  Beste coupés voor lange bestuurders

Symmetrische vierwielaandrijving van Subaru

Subaru is ook een merk dat diep geworteld is in de rallysport, wat ook resulteerde in superieure, tractieverhogende oplossingen voor vierwielaandrijving. De belangrijkste onderscheidende factor voor Subaru is dat hun All-wheel drive systeem, zoals de naam al doet vermoeden, symmetrisch is. Dit betekent dat Subaru All-wheel drive systemen gebouwd zijn voor gemakkelijke controle, ongeacht hoe slecht de ondergrond wordt.

Dit betekent dat zowel tractie als veiligheid binnen de grenzen van het redelijke blijven, hoe agressief u ook rijdt. Als je dat koppelt aan het feit dat het gewicht van de setup volledig gebalanceerd is over alle vier de wielen, krijg je een uiterst betrouwbaar en capabel All-wheel drive systeem.

Mercedes 4Matic+

Mercedes biedt al tientallen jaren 4Matic-systemen aan, maar het 4Matic+-systeem dat in recente AMG-modellen wordt aangeboden, is het allerbeste wat Mercedes te bieden heeft. Het belangrijkste kenmerk van dit systeem is de mogelijkheid om verschillende variaties van vierwielaandrijving in te schakelen om zo een bepaalde sportieve ervaring te krijgen.

De meest indrukwekkende van allemaal is de “drift mode”. Deze modus ontkoppelt het voordifferentieel en maakt de auto 100% achterwielaangedreven. Zo kunt u ervaren hoe een echte AMG aanvoelt zonder in alledaagse situaties last te hebben van een gebrek aan tractie.

BMW M xDrive

Zoals eerder gezegd zijn het Mercedes 4Matic + systeem en het BMW M xDrive systeem qua opzet vrijwel hetzelfde. Beide sturen hun vermogen in alledaagse omstandigheden naar alle vier de wielen, maar ze zijn wel een beetje achterwielaangedreven, zeker in vergelijking met Audi en Subaru.

  Beste hatchback auto's voor lange bestuurders

Dat betekent dat ze van nature iets sportiever zijn, maar ook dat ze minder tractie hebben op sneeuw of ijs. Het M xDrive systeem maakt het ook mogelijk om het achterdifferentieel te ontkoppelen om de driftmodus te activeren, waardoor de auto 100% achterwielaandrijving heeft.

Acura Super Handling vierwielaandrijving

Er zijn tegenwoordig veel systemen voor vierwielaandrijving die torque vectoring bieden, maar het Acura Super Handling All-wheel drive systeem is een van de beste mainstream torque-vectoring All-wheel drive systemen. Het enige doel van Acura’s versie van dit concept is om de tractie te verhogen door het buitenste wiel veiliger de bocht uit te duwen.

Dit maakt de auto wendbaarder en stabieler en lijkt een beetje op vierwielsturing, een eigenschap die tegenwoordig in veel mainstream auto’s nog ontbreekt.

Ford intelligente vierwielaandrijving

Bovenop de beste all-wheel drive systemen op de markt, moeten we ook nog Ford’s Intelligent All-wheel drive systeem bespreken. Dit systeem is enigszins vergelijkbaar met 4Matic+ en M xDrive, maar het verschil hier is dat Ford hetzelfde principe hanteert om de tractie in slechte weersomstandigheden te vergroten.

Dit betekent ook dat dit vierwielaandrijvingssysteem in staat is om het grootste deel van het vermogen ook naar de voorwielen te sturen. Het systeem is ontworpen om overstuur en onderstuur te compenseren, waardoor de auto net dat beetje stabieler is en gemakkelijker te besturen als de omstandigheden dat toelaten.

FAQ Sectie

Heb ik een auto met vierwielaandrijving nodig?

Als u kunt kiezen, is het beter om voor een auto met vierwielaandrijving te kiezen, ongeacht waar u woont, want dat maakt uw auto beter geschikt voor alle omstandigheden. Als u echter op plaatsen woont waar zelden ijs, sneeuw en vrieskou voorkomen, is een vierwielaandrijving niet nodig.

  Hoe beslis ik welke auto ik koop?

All-wheel drive systemen komen met een aantal nadelen, dus het is altijd het beste om uw prioriteiten af te wegen voordat u besluit om een All-wheel drive auto te kopen.

Wat zijn de voordelen van een vierwielaandrijving?

All-wheel drive systemen zorgen voor meer tractie en stabiliteit, ongeacht waar en hoe u met uw auto rijdt. Dit betekent dat uw auto superieur moet zijn aan elke andere auto zonder vierwielaandrijving op de weg als het gaat om rijden in gladde omstandigheden zoals sneeuw of ijs.

Bovendien maakt dit de auto ook veiliger en gemakkelijker te besturen, maar wees u ervan bewust dat deze systemen soms niet goed genoeg zijn om u uit vele ongewenste situaties te redden.

Wat zijn de nadelen van een vierwielaandrijvingssysteem?

Een vierwielaandrijving wordt meestal alleen aangeboden bij motoren in hogere prijsklassen, wat betekent dat u meer moet betalen voor een vierwielaangedreven model. Bovendien voegt een vierwielaandrijving onnodig gewicht toe en steekt het soms zelfs uit in de laadruimte.

Meer gewicht kan ook de brandstofefficiëntie verminderen, maar het ergste aan een vierwielaandrijvingssysteem is wanneer het systeem faalt in het bieden van verhoogde tractieniveaus, omdat het aanzienlijk moeilijker is om een ondersturende of oversturende vierwielaangedreven auto te regelen dan een RWD of een FWD auto als deze tractie verliest.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts