Hoe bepaal ik welk model Mercedes ik heb

In 2021 biedt Mercedes een overvloed aan veel verschillende modellen voor elk denkbaar doel. De huidige line-up deelt ook veel ontwerpkenmerken die helpen elk model te binden aan de merkidentiteit, maar het maakt soms ook dat de modellen veel te veel op elkaar lijken.

Daarom is het misschien niet meer zo eenvoudig als vroeger om te bepalen naar welk model u op zoek bent. Maar er zijn vele manieren waarop u kunt bepalen welk model u hebt.

De eenvoudigste manier om te achterhalen welk Mercedes-model u hebt, is te kijken naar de modelaanduidingsbadge op de achterkant van de kofferklep. U kunt ook het VIN, de raamsticker, de onderhoudsbladen controleren of de informatie opzoeken in het infotainmentsysteem.

Modelaanduidingsbadge kofferdeksel

Sinds het begin van het merk plaatst Mercedes de modelaanduiding op het kofferdeksel. De aanduiding bestaat meestal uit de klasse van:

 • Het model
 • Een aanduiding gekoppeld aan de motor met/zonder geforceerde inductie
 • De vierwielaandrijving
 • De AMG- of Maybach-aanduiding voor de hogere uitrustingsversies.
  Bijvoorbeeld, een E63 AMG S 4-MATIC badge betekent dat het model in kwestie het krachtigste E-klasse AMG model met vierwielaandrijving is. Staat er E53 AMG op de badge, dan betekent dit dat het om het instapmodel van de performance-AMG E-klasse gaat.

Vijf jaar geleden veranderde Mercedes de modelaanduiding. Voorheen betekende de aanduiding E300 dat de auto werd aangedreven door een 3.0-liter motor. Tegenwoordig betekent het meestal dat als het nummer groter is, de auto wordt aangedreven door een sterkere motor dan een auto met een klein nummer op de kofferklep.

  Welke Mercedes is de beste om te kopen?

VIN: Voertuig Identificatie Nummer

In 1981 heeft de National Highway Traffic Safety Administration van de Verenigde Staten het VIN (Vehicle Identification Number) gestandaardiseerd als een manier om een unieke manier te bieden om elke nieuwe auto die geproduceerd of geïmporteerd wordt te identificeren.

Voordien gebruikten auto’s een motornummer. Dit werd een probleem, omdat veel auto’s hun motor halverwege de levensduur vervingen om redenen van betrouwbaarheid of om andere redenen.

Een VIN is een beetje de auto-versie van de vingerafdruk, omdat elk model dat ooit is geproduceerd een unieke code heeft. Een VIN bestaat uit 17 tekens (cijfers en hoofdletters): Als het minder dan 17 is, betekent dit dat de auto voor 1981 is geproduceerd.

Wat betekent het VIN-nummer?

 • Het eerste teken vertelt u waar het voertuig werd gemaakt.
 • Het 2de en het 3de vertellen u wie de wagen gebouwd heeft (welke constructeur).
 • De volgende 4 tekens geven aan om welk model het gaat, door de motor, de grootte en het type van het model aan te geven.
 • Het 9e teken is een veiligheidscode om het VIN van de fabriek te valideren.
 • Het 10e teken vertelt u het modeljaar.
 • De laatste 6 tekens zijn het serienummer van het voertuig, dat aangeeft in welke fabriek de auto is gebouwd.
  Bij de meeste Mercedes modellen, bevindt het VIN zich op de voorruit, en het is zeker de meest betrouwbare manier om te bepalen welk model u heeft.

Raamsticker, onderhoudsbladen, en de infotainmentsysteem auto details

Voor elke nieuwe auto die wordt verkocht, is er een bijbehorende raamsticker die u alles vertelt wat u moet weten over het model, de uitrusting, de kosten en de brandstofefficiëntieklasse. De meeste eigenaars bewaren de raamsticker omdat het voor een 2e hands koper veel gemakkelijker is om alles te weten te komen over de auto en de oorspronkelijke dealer.

  Welke Mercedes heeft een 6-cilinder motor?

Verder kunt u ook de onderhoudsservicebladen controleren, aangezien de meeste modellen door erkende dealers worden onderhouden. Deze bladen bevatten meestal ook alle informatie over het model en de geschiedenis van het voertuig.

Nog een manier om te bepalen welk model het is, is door de info van de auto te controleren in uw infotainmentsysteem. Dit is een auto-industrie versie van systeemeigenschappen op een computer, en het zou alle info moeten bevatten die je ooit nodig zou kunnen hebben over de auto in kwestie.

Meer over VIN nummers

### Welke manier om de modelaanduiding van Mercedes te bepalen is het betrouwbaarst?
De betrouwbaarste manier om uw voertuig te identificeren is beslist via het VIN, omdat dit nummer het belangrijkste identificatienummer is dat aan een auto verbonden is. Een VIN kan op geen enkele manier worden afgedekt of gewist, aangezien de overheid voor elke auto heeft bepaald dat een VIN op elk moment van het leven van de auto gemakkelijk leesbaar is.

Het traject van de kofferbakbadge is meestal even betrouwbaar als het VIN, maar soms verwijderen mensen de badge van hun voertuig omdat het er dan netter uitziet. Bovendien zetten sommige mensen graag aanduidingen zoals AMG op een niet-AMG-model met de bedoeling om iemand te misleiden en te laten denken dat ze een AMG hebben terwijl dat niet zo is.

  Beste Mercedes GLA model

Zijn er nog andere plaatsen waar ik naar een Mercedes VIN kan zoeken?

Het VIN-nummer is op veel verschillende onderdelen van de auto te vinden. Enkele daarvan zijn: de deurstijl van de bestuurder of soms aan de passagierskant, onder de voorruit aan de bestuurderskant, in de buurt van de firewall van de auto, of zelfs op de stuurkolom. Het VIN kan ook op een paar plaatsen onder de motorkap worden gevonden.

Bovendien is het VIN te vinden op veel van de documenten die bij een specifieke auto horen. Documenten zoals het kentekenbewijs, de autotitel en het onderhoudsboekje van uw dealer bevatten meestal ook het VIN.

Wat betekent het als ik het VIN niet kan vinden of als het niet overeenkomt?

Als u het VIN niet op alle voornoemde plaatsen kunt vinden en u alle documenten hebt nagekeken, of als sommige documenten verschillen van de andere, moet u uw DMV (Department of Motor Vehicles) om meer informatie vragen, aangezien zij het VIN van een bepaalde auto kunnen bepalen.

De reden achter dit probleem is meestal een administratieve mismatch en kan vrij gemakkelijk worden opgelost. Maar in sommige gevallen kan het betekenen dat de auto gestolen is. Hoewel dit een vage mogelijkheid is, moet u er altijd voor zorgen dat alle VIN’s overeenkomen op elk document en elke plaats op de auto wanneer u tweedehands koopt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts