Hyundai i10 vs Fiat Panda – Wat is beter?

Is de Hyundai i10 een goede auto?

Als u een kleine stadsauto wilt kopen, hebt u echt keuze te over. Dit soort auto’s waren niet echt de meest populaire auto’s op de markt, maar dankzij de hedendaagse prijsinflatie, stijgende brandstofkosten en tekorten lijken auto’s als deze een veilige gok. Dit komt omdat ze in meer dan één opzicht goedkoop zijn. Als ze toch stuk gaan, is het meestal niet duur om ze te repareren.

Zowel Fiat als Hyundai hebben een lange traditie als het gaat om het maken van compacte stadsauto’s. De Hyundai i10 werd uitgebracht in 2007 en heeft sindsdien drie verschillende generaties voortgebracht. Het nieuwste model van de i10 kwam uit voor het modeljaar 2019/2020 en is verkrijgbaar in een paar verschillende versies en motorkeuzes.

De Fiat Panda bestaat al bijna 40 jaar en in die tijd heeft Fiat de Panda slechts vier keer vervangen. Ze verkopen allebei erg goed over de hele wereld, maar ze lijken niet zo op elkaar als je op het eerste gezicht zou denken.

In dit artikel zetten we deze twee kleine auto’s tegenover elkaar en vertellen we waarom de ene beter is dan de andere. Dus, Hyundai i10 vs Fiat Panda – Wat is beter?

Hyundai i10

De Hyundai i10 is een van de goedkoopste auto’s in dit segment en dat is deels de reden waarom hij zo succesvol is. Om te beginnen wordt de nieuwste i10 alleen geleverd met benzinemotoren. Een kleinere 1.0L driecilinder die 67pk of 100pk levert, of een grotere 1.2L driecilinder die respectievelijk 87pk levert. Alle i10-modellen zijn uitgerust met FWD, een handgeschakelde versnellingsbak is standaard en een automaat is een optie.

  Hyundai Nexo betrouwbaarheid

Qua design ziet de nieuwste i10 er veel authentieker uit dan de vorige generaties en dat is maar goed ook, want de i10 stond nooit bekend om zijn uiterlijk. Het interieur is keurig verzorgd met alles wat je van een auto in dit segment mag verwachten. De rijervaring is niet bijzonder dynamisch of comfortabel en daarmee passend in zijn klasse.

Betrouwbaarheid is waar de i10 de beste indruk maakt, want het is een van, zo niet de meest betrouwbare subcompacte hatchback die er is. Waarde is ook een zeker voordeel van de i10, want deze heeft de neiging om zijn waarde beter te behouden dan de meeste auto’s in dit segment. De praktische bruikbaarheid is vergelijkbaar met de rest, maar de i10 biedt wel meer zitruimte dan de meeste vergelijkbare auto’s.

Fiat Panda

De Fiat Panda kost bijna hetzelfde als de i10, wat betekent dat sommige Fiat Panda modellen goedkoper zijn, en andere duurder, het hangt allemaal af van de motor, de uitrusting en de afwerking. Het motoraanbod van de Fiat Panda is nog eenvoudiger dan dat van de i10, want de Panda wordt geleverd met een hybride 1.0L driecilinder met 70 pk of een 0.9L driecilinder turbomotor met 85 pk.

De meeste Fiat Panda-modellen zijn FWD, terwijl sommige zelfs met AWD leverbaar zijn. Een handgeschakelde versnellingsbak is standaard, terwijl automatische Dualogic Fiat-transmissies optioneel zijn. Qua design zal de Fiat Panda nooit prijzen winnen, maar hij zal ook niemand beledigen omdat hij de neiging heeft op te gaan in zijn achtergrond.

  Veel voorkomende problemen met de Fiat Argo

De rijervaring is anders dan bij de meeste auto’s in dit segment, want de Panda is ook een behoorlijke terreinauto. De betrouwbaarheid is niet al te best, waardoor de i10 de Panda in dit segment van de test vernietigt.

De waarden zijn goed, maar ze hebben wel de neiging flink af te schrijven. De praktische bruikbaarheid is bij de Panda echt goed, want er is voldoende ruimte voor zelfs volwassenen. Hoe dan ook, dit is niet waarom de Fiat Panda bestaat, wat betekent dat u hem niet moet kopen als u geneigd bent vaak mensen te vervoeren.

Verdict – De Hyundai i10 is beter

De Hyundai i10 is hier de betere auto omdat hij een meer coherente en goed afgeronde ervaring biedt in vergelijking met de Panda, die op bepaalde gebieden veel te bieden heeft, maar op andere gebieden flink verliest. Qua motor is de i10 beter, omdat hij krachtiger, efficiënter en zelfs geavanceerder is. Qua design ziet de Panda er voor de meeste mensen vreemd uit, terwijl de i10 er vergeetbaar uitziet, dus hier zijn er geen winnaars.

Het interieur is een ander verhaal, want de i10 ziet er modern en goed ingericht uit, terwijl de Panda tekortschiet. De kofferruimte van de Fiat Panda is kleiner, maar dankzij de vierkantere vorm en bredere opening is het laden gemakkelijker dan in de i10. De ruimte op de achterbank is vergelijkbaar, waarbij de i10 meer beenruimte biedt en de Panda meer hoofdruimte.

Qua prijs zijn ze min of meer gelijk, maar qua betrouwbaarheid is de i10 veel beter. Al met al heeft de i10 gewoon meer voordelen, terwijl de Panda beter is voor wie een meer avontuurlijke auto met AWD wil.

  Audi vs Hyundai betrouwbaarheid - Wat is beter

FAQ

Is de Hyundai i10 zuiniger dan de Fiat Panda?

Met de Fiat Panda kunt u in het beste geval ongeveer 40-45 km/u verwachten, wat zeker een goed resultaat is voor een auto, maar de i10 kan tot 50-55 km/u halen, wat over het algemeen een beter resultaat is. Tests in de praktijk hebben uitgewezen dat de i10 in de buurt van de 50 MPG kan komen, terwijl de Fiat Panda in het beste geval rond de 41 MPG uitkomt. Hoe dan ook, de i10 is een efficiëntere auto in bijna elke omgeving.

Is de Hyundai i10 veiliger dan de Fiat Panda?

De Fiat Panda is niet de veiligste auto op de markt, wat duidelijk blijkt uit de cijfers die hij bij EuroNCAP kreeg. De Fiat Panda is vrij slecht op het gebied van veiligheid voor kinderen en veiligheidshulpsystemen, vooral in vergelijking met bijna alle auto’s uit 2022.

De i10 daarentegen is veel beter dan de Fiat Panda, ongeacht de uitvoering of het uitrustingspakket.

Is de Hyundai i10 comfortabeler dan de Fiat Panda?

Ja, de Hyundai i10 is een comfortabelere auto dan de Fiat Panda. Veel mensen bekritiseren Fiat omdat ze de Panda nooit echt naar de 21ste eeuw hebben gebracht. Alle Fiat Panda modellen zijn min of meer dezelfde auto’s en daarom is Fiat niet eens in staat om de rijervaring te veel te veranderen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts