Hyundai i10 vs Kia Picanto – Wat is beter?

Is de Hyundai i10 een goede auto?

Als u op zoek bent naar een kleine hatchback, hebt u echt keuzemogelijkheden. U kunt kiezen voor een zuinige hatchback of voor het topsegment. U kunt een subcompacte hatchback kopen of uzelf trakteren op een gezinshatchback. Als u echt van hatchbacks houdt, kunt u zelfs voor een hot hatchback gaan en er zelfs op het circuit van genieten.

In dit artikel richten we ons op twee subcompacte hatchbacks die steeds populairder lijken te worden. De Hyundai i10 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007 en heeft sindsdien drie verschillende generaties voortgebracht, die allemaal een enorme verbetering zijn ten opzichte van oudere modellen. De Kia Picanto kwam al in 2003 op de markt en kreeg onlangs een flinke opfrisbeurt.

Het doel van dit artikel is om deze twee kleine auto’s tegenover elkaar te zetten en u te vertellen waarom u voor de een boven de ander moet gaan. We gaan ze vergelijken in een groot aantal categorieën zoals beschikbare aandrijflijnen, efficiëntie, design, uitrustingsniveau, functionaliteit, waarde, betrouwbaarheid en het gevoel achter het stuur.

Voordat we dieper ingaan op deze vergelijking, moeten we u vertellen dat zowel de Hyundai i10 als de Kia Picanto echt goede auto’s zijn voor de prijs. Daarom is het echt moeilijk om hier een verkeerde keuze te maken. Hoe dan ook, er kan er maar één de echte winnaar zijn. Dus, Hyundai i10 vs Kia Picanto – Wat is beter?

Hyundai i10

De Hyundai i10 is één van de goedkoopste auto’s in dit segment en daarom zijn zoveel mensen erin geïnteresseerd. Een van de manieren waarop Hyundai de prijs zo laag heeft weten te houden, is omdat de i10 slechts leverbaar is met twee motoren, die allemaal uitsluitend op benzine rijden. De kleinere 1.0L driecilinder biedt 67 of 100 pk.

  Is de Hyundai Veloster een goede auto?

De grotere 1.2L 4-cilinder biedt 87 pk. Alle Hyundai i10-modellen zijn strikt FWD en er zijn geen AWD-opties. Een handgeschakelde versnellingsbak is standaard, maar u kunt upgraden naar een automatische versnellingsbak. Qua design is de i10 een enorme verbetering ten opzichte van het vorige model, want hij ziet er zowel van binnen als van buiten modern uit. Het interieur is zeer overzichtelijk en daardoor gemakkelijk te bedienen en te begrijpen.

De rijervaring is wat je zou verwachten van een auto van dit formaat, wat betekent dat hij vlot is, maar niet te stijf. Betrouwbaarheid is waar Hyundai echt werk van maakt en daarom staat de i10 in de top van de meest betrouwbare subcompacte hatchbacks. De praktische bruikbaarheid is goed voor deze klasse dankzij een grote kofferruimte en een relatief lange wielbasis die voor veel zitruimte zorgt.

Kia Picanto

De Kia Picanto kost ongeveer duizend euro/dollar minder dan de i10, maar vergelijkbaar gespecificeerde modellen zijn nek aan nek als het gaat om de prijs. Qua motor deelt de Picanto zijn aandrijflijn met de i10, wat betekent dat hij wordt geleverd met een 1.0L driecilinder motor die naar keuze 67 of 100 pk levert.

De Picanto was ook leverbaar met de eerder genoemde 1.2L 4-cilinder die ook in de i10 te vinden is, wat waarschijnlijk betekent dat de 1.2L unit niet meer bij de i10 wordt aangeboden. Beide delen dezelfde aandrijflijn en transmissie-opties en dat betekent FWD, een standaard handgeschakelde versnellingsbak, of een optionele automaat.

  Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model 3 - Wat is beter?

De Kia Picanto rijdt vrijwel hetzelfde als de i10 omdat ze op hetzelfde platform zijn gebaseerd. Ook het exterieur heeft enkele wijzigingen ondergaan bij het huidige gefacelifte model, terwijl het interieur min of meer dezelfde functionaliteit biedt als de i10, maar sommigen wijzen er graag op dat de Picanto er van binnen wat goedkoper uitziet.

De betrouwbaarheid is zo goed als maar kan, want de Picanto is min of meer gelijk aan de i10. De praktische bruikbaarheid is goed voor deze klasse, met uitzondering van de achterbank die niet zo ruim is.

Verdict – De Hyundai i10 is beter

Als het erop aankomt wie van de twee beter is, geef ik een licht voordeel aan de Hyundai i10. Ten eerste zijn de aandrijfopties hetzelfde. De Picanto heeft geen 1.2L motor, maar dat was een jaar of twee geleden wel het geval. Qua design voelt de Hyundai i10 aan de buitenkant iets beter in elkaar gezet, terwijl het interieur van de i10 veel beter is, zeker als je voor een hoger model gaat.

De i10 wint ook als het gaat om de ruimte achterin, want het lijkt alsof Hyundai de ruimte beter heeft benut. De kofferbak van de Picanto is iets dieper, maar die van de i10 lijkt iets langer. De Picanto lijkt iets dynamischer en aantrekkelijker om mee te rijden, maar de i10 is over het geheel genomen het betere pakket.

  Veelvoorkomende problemen met Hyundai Ioniq 4

FAQ

Is de Hyundai i10 zuiniger dan de Kia Picanto?

Met de i10 kunt u een gecombineerd verbruik van ongeveer 48 MPG verwachten, wat een uitstekend resultaat is voor een auto met benzinemotor. Hoewel de Kia technisch gezien hetzelfde zou moeten zijn, is uit enkele tests gebleken dat de Picanto ongeveer 2 MPG minder verbruikt, wat hem op ongeveer 46 MPG brengt, ook een heel goed resultaat.

De CO2-uitstoot van de i10 bedraagt een indrukwekkende 109 g/km, terwijl de Picanto met 139 g/km iets slechter scoort.

Is de Hyundai i10 veiliger dan de Kia Picanto?

Deze twee kleine hatchbacks zijn allebei meer dan voldoende veilig, wat betekent dat beide auto’s met 5 sterren zijn beoordeeld. De passieve botsbeveiliging is echt goed, terwijl de actieve veiligheidssystemen op beide modellen talrijk zijn. De i10 krijgt een of twee systemen van de fabriek, terwijl Kia veel terughoudender is in die categorie.

Is de Hyundai i10 comfortabeler dan de Kia Picanto?

Hoewel er geen enorme verschillen zijn tussen deze twee auto’s, voelt de Hyundai i10 wel comfortabeler aan, vooral op de snelweg. We zeiden al dat de Picanto iets prettiger rijdt en dat is waarschijnlijk de reden waarom de i10 comfortabeler aanvoelt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts