Is de Audi RS5 een goede auto?

Is de Audi RS5 een goede auto?

De Audi RS5 werd voor het eerst geïntroduceerd voor het modeljaar 2010 als een tweedeurs sportcoupé, ontworpen om de concurrentie aan te gaan met de BMW M3 en de Mercedes Benz C63 AMG. De RS5 bleef door de jaren heen in productie en we hebben nu 2 verschillende generaties van de RS5 met hun eigen respectabele mid-cycle refresh modellen. Dus, is Audi RS5 een goede auto?

Het hangt ervan af wie die vraag beantwoordt. Als je iemand bent die zich niet druk maakt over 0-60 mph tijden, pittig rijden, en prestaties in het algemeen, zal de RS5 geen goede auto voor je zijn, want hij is duur in het gebruik en voelt niet te veel anders dan een gewone A5. Als het u echter om de prestaties gaat, zult u absoluut weg zijn van de Audi RS5.

De RS5 van de eerste generatie heeft een atmosferische V8-motor, terwijl de nieuwste RS5-modellen een milieuvriendelijkere twin-turbo V6-motor hebben. De RS5 ziet er zowel in coupé- als in Sportback-uitvoering prachtig uit, terwijl de RS5 cabrioletmodellen een beetje een verworven smaak zijn. De betrouwbaarheid is behoorlijk, maar alleen als je de auto goed genoeg onderhoudt.

Het aanbod is lastig, maar als u van de Audi RS-divisie houdt, zult u de RS5 waarschijnlijk als een goede auto beschouwen. De RS5 Sportback is vooral praktisch omdat hij gemakkelijk plaats biedt aan vier personen en de kofferruimte vergelijkbaar groot is.

Audi RS5 – De aandrijflijn

We hebben al gezegd dat de RS5 er in twee verschillende generaties is. De RS5 van de eerste generatie wordt aangedreven door een 4,2 liter atmosferische V8-motor met 450 pk en een koppel van 317 Nm. Hij is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met 7 versnellingen en Quattro AWD, waardoor de vroege RS5’s vanuit stilstand in ongeveer 4,5 seconden naar 100 km/u kunnen rijden.

  Audi Q7 - Alles wat u moet weten

De tweede generatie van de RS5 wordt geleverd met een gedownsizede 2.9L twin-turbocharged V6 motor met 450pk en 442lb-ft koppel. Deze motor is gekoppeld aan een 8-traps automaat en Quattro AWD voor een 0-60mph tijd van ongeveer 3,5 seconden in de juiste omstandigheden. De V8 RS5 is de keuze voor wie van V8-motoren houdt, maar de V6 RS5 is in elk scenario een betere auto.

De V6 RS5 komt dicht in de buurt van 30 MPG gecombineerd, terwijl de V8 RS5 op zijn best 20 MPG gecombineerd haalt. Dit zijn allebei prestatieauto’s en bijna niemand koopt ze omwille van de efficiëntie. Al met al zijn deze aandrijflijnen snel, opwindend en passend bij een auto als de Audi RS5.

Audi RS5 – Ontwerp en onderstel

In vergelijking met de gewone A5 is de RS5 gemakkelijk te herkennen aan enkele iconische designelementen, zoals de twee enorme ovalen uitlaten, de honingraatvormige grille en de grote wielen. Audi RS5-modellen worden meestal geleverd met de beste exterieur- en interieurkenmerken en opties, waardoor ze er absoluut verbluffend uitzien. Veel mensen beschouwen de A5/RS5 als een van de mooiste Audi modellen.

Wat de ophanging en onderstelafstemming betreft, blijft de RS5 vlak in de bochten dankzij een lagere rijhoogte en bredere wielen. Hij is misschien niet zo wendbaar als de BMW M3, maar de RS5 maakt dat ruimschoots goed omdat het een comfortabelere auto is op dagelijkse basis.

Audi RS5 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Audi RS5 is een door en door prestatiegerichte auto, wat betekent dat de gebruikskosten aanzienlijk hoger liggen in vergelijking met een standaard A5 met vier cilinders. Dit is ook duidelijk als het gaat om betrouwbaarheid, omdat de RS5 grondiger en tijdig onderhoud nodig heeft, anders zal hij allerlei problemen veroorzaken die meestal duur zijn om te verhelpen.

  BMW 328i VS Audi A4 - wat is beter?

De meest voorkomende problemen met de Audi RS5 hebben te maken met de motor, de transmissie, olielekkages, problemen met het koelsysteem en diverse elektronica in de auto.

Audi RS5 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De vroege Audi RS5 modellen hebben de laatste 10 jaar nogal wat afgeschreven, wat ze tot dagelijkse rijderskoopjes maakt. De 4.2L V8 is waarschijnlijk een van de meest opwindende Audi motoren tot nu toe, en dat is de reden waarom zo veel mensen zijn aangetrokken tot het. Ze zijn echter ook voorzichtig omdat de onderhoudskosten, de lopende kosten, de kosten van vervangingsbanden en reserveonderdelen van de RS5 nog steeds even hoog zijn als ze ooit waren.

Als u de meest praktische RS5 wilt, moet u voor het vierdeurs Sportback-model gaan. De A5 biedt een interieurruimte die vergelijkbaar is met die van de A4, wat betekent dat er comfortabel tot vier personen in kunnen zitten. De kofferruimte van de A5 Sportback is enorm en zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn. Het zicht is niet geweldig, maar de A5 is dan ook geen overdreven grote auto.

FAQ Sectie

Moet ik een Audi RS5 kopen?

Als u houdt van het gamma Audi RS Sport-modellen en u wilt genieten van de allerbeste Audi sportwagens die er zijn en toch uw gezinstaken vervullen, dan is de RS5 de perfecte auto voor u. U moet er echter wel rekening mee houden dat auto’s als deze een stuk behoeftiger zijn dan de gewone A5-modellen. Daarom is het altijd een goed idee om wat geld opzij te zetten voor reparatie- en onderhoudskosten.

De beste RS5 om nu te kopen is het pre-facelift 2e gen model (2016-2020) omdat het bijna identiek is aan het post-facelift model, maar veel goedkoper. Het is ook een stuk beter dan de vorige RS5 modellen in bijna alle opzichten.

  Audi vs Hyundai betrouwbaarheid - Wat is beter

Is een Audi RS5 een goede gezinsauto?

Het goede aan de RS5 is dat hij niet zo veel comfort inlevert als de C63 en de BMW M3. Dat betekent dat van deze drie, de RS5 degene is die nog veel van zijn comfort behoudt. De RS5 kan daarom een heel goede gezinsauto zijn, maar alleen als je voor de Sportback vierdeurs versie gaat.

De coupé is niet echt bruikbaar voor andere gezinnen dan gezinnen met een baby, omdat de achterbank sowieso alleen geschikt is voor baby’s. De cabriolet is vrijwel gelijk aan de coupé.

Is de Audi RS5 beter dan de BMW M3 en de Mercedes C63 AMG?

Deze drie wisselen al decennia lang stoten uit, maar wij weten min of meer waarom u de een boven de ander moet verkiezen. De BMW M3 is de meest gerichte, racistische en jeugdigste auto van de drie, terwijl de C63 de meest luxueuze is, maar tekortschiet op het gebied van prestaties, vooral omdat de nieuwe C63 AMG een 4-cilinder motor krijgt.

De RS5 zit ergens in het midden omdat hij een spannendere motor krijgt dan de nieuwe C63, maar hij kan aan geen van beide tippen als het op vermogen aankomt. Daarom is de RS5 de beste dagelijkse bestuurder van de drie, omdat hij comfort en prestaties het best in evenwicht houdt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts