Is de Audi SQ5 een goede auto?

Is de Audi SQ5 een goede auto?

De Audi SQ5 is een compacte luxe zakenauto voor mensen die al van de Q5 houden, maar hem een beetje te traag vinden. De SQ5 krijgt niet de full-on Audi Sport RS-behandeling, maar de meeste mensen zullen een 350 pk sterke familie-SUV die er veel beter uitziet en klinkt dan de gewone Q5 niet erg vinden. De realiteit is dat een auto als de Q5 nooit dynamisch zal zijn, hij zal er alleen goed uitzien, goed klinken en goed gaan in een rechte lijn.

Dus, is Audi SQ5 een goede auto? De SQ5 is eigenlijk een van de beste auto’s die Audi maakt, omdat hij een heleboel geweldige eigenschappen combineert in één enkel platform. Allereerst heeft de SQ5 een diesel of een benzine V6 motor met meer dan 350pk. Hij beschikt ook over Audi’s iconische Quattro AWD-systeem dat de auto geschikt maakt voor alle weersomstandigheden.

De SQ5 ziet er van binnen en van buiten ook fantastisch uit, want alle SQ5-modellen worden af fabriek geleverd met een heleboel optionele uitrusting. De SQ5 rijdt net zo goed als hij eruit ziet, ook al is het onderstel iets stugger dan gebruikelijk. Al met al is de SQ5 subtiel met een lichte nadruk op prestatiegericht rijden.

De betrouwbaarheid is behoorlijk, maar er zijn wel wat aandachtspunten. De SQ5 is praktisch en makkelijk in en uit te stappen, biedt veel zitruimte en een relatief grote kofferbak. Al met al is de SQ5 een echt goede auto, omdat hij een heleboel voordelen in één pakket combineert.

Audi SQ5 – De aandrijflijn

De Audi SQ5 is verkrijgbaar met twee verschillende motoren, een 3.0L benzine V6 of een 3.0L diesel V6 met supercharger. Deze motoren leveren tussen de 300 en 350 pk, waarbij de V6 benzine met supercharger de meest capabele motor is, omdat de SQ5 hiermee vanuit stilstand in ongeveer 5 seconden naar 100 km/u kan rijden.

  Beste olie voor Audi A4 B7 en B8

Deze motoren zijn gekoppeld aan de Audi Tiptronic koppelomvormer versnellingsbak die permanent het vermogen naar alle vier de wielen stuurt via Audi’s Quattro AWD systeem. De dieselvarianten staan bekend om hun echt zuinige voetafdruk, terwijl de benzinemotoren in dat opzicht een stuk slechter zijn.

Hoe dan ook, alle SQ5-aandrijflijnen zijn opwindend en zijn de meerprijs ten opzichte van de reguliere Q5-motoren meer dan waard. Ze zijn allebei verfijnd en verfijnd zonder overheersend te zijn. Sommigen zeggen dat de Q5 een 4.0L Audi RS V8 verdient met zo’n 550pk-620pk, maar het is onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren gezien het huidige klimaat rond motoren met grote cilinderinhoud.

Audi SQ5 – Ontwerp en onderstel

De Audi SQ5 ziet er een stuk beter uit in vergelijking met de gewone Q5 omdat hij een hele reeks extra sierelementen en stylingaccenten krijgt die hem een stuk agressiever en luxueuzer doen lijken. Allereerst krijgt de SQ5 grotere velgen, grotere remmen, 4 uitlaateindstukken, en veel aluminium of zelfs carbon.

Het interieur van de SQ5 is al even opwindend dankzij een hoop Alcantara, carbon en geperforeerd leder. De SQ5 is geen overdreven agressieve auto, wat betekent dat hij nog steeds comfortabel en subtiel is. Hij voelt echter wel wat dynamischer aan dan een gewone Q5 die wat karakterloos rijdt.

Audi SQ5 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De Audi SQ5 is vergelijkbaar met de gewone Q5 en dat betekent dat sommige generaties het iets beter doen dan andere. De rode draad is dat hoe nieuwer het model van zijn generatie is, hoe beter het scoort op het gebied van betrouwbaarheid. Al met al is de SQ5 stevig gebouwd, maar hij heeft wel grondig en tijdig onderhoud nodig, anders zal hij het begeven.

  Het beste Audi-model voor een gezin

De meest voorkomende Audi SQ5 problemen worden geassocieerd met de elektronica, de carrosserie & uitrusting, de motor, de transmissie, en de ophanging. Zorg ervoor dat u overwegen een die is gehouden in optimale conditie voor de langste als je wilt het meeste uit van Audi SQ5 eigendom te maken.

Audi SQ5 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De Audi SQ5 is echt een goede deal op de tweedehandsmarkt, vooral de post-facelift 1e generatie die vergelijkbaar geprijsd is met een reguliere Audi Q5. De Q5 in het algemeen is echt een goede auto op de 2e hands markt, omdat het exterieur design verouderd als goede wijn, terwijl het interieur design niet zo goed ging.

De Audi SQ5 is ook een echt praktische auto dankzij zijn grote en ruime twee rijen zitplaatsen en een vergelijkbaar grote kofferruimte. De SQ5 is gemakkelijk in en uit te stappen en hij wordt geleverd met tal van gezinsvriendelijke functies die het een van de meest gebruikte familie performance SUV’s op de markt maken.

FAQ Sectie

Moet ik een Audi Q5 kopen?

Als u op zoek bent naar een snelle en luxueuze SUV die er ook nog eens in slaagt om een hete hatchback van de band te laten rollen, dan is de SQ5 een perfecte keuze. Ik ben het er wel mee eens dat het niet eerlijk is dat de Q5 nooit de volledige RS-behandeling heeft gekregen, want een V8-motor in een auto die er zo goed uitziet als de Q5 zou waarschijnlijk een hit zijn.

Hoe dan ook, de SQ5 is nog steeds een spannende auto en je kunt ook zeggen dat je in een auto als de Audi Q5 echt niet meer dan 350 pk nodig hebt. Er is bijna niets wat de SQ5 niet kan behalve zwaar terreinrijden, iets waar de overgrote meerderheid van de SQ5 kopers niet eens aan denkt om te doen.

  Beste motorolie voor Audi Q5

Is de Audi Q5 beter dan de Audi SQ5?

De Q5 is een echt goede auto en men kan beargumenteren dat er geen noodzaak is om voor een SQ5 te gaan omdat de Q5 nooit een sport SUV was en nooit zal zijn. Het argument is dat een paar tienduizenden dollars uitgeven aan optionele uitrusting op een gewone Q5 een veel betere optie is dan gewoon meteen de SQ5 kopen.

Het antwoord op deze vraag komt neer op wat je belangrijker vindt. Als u het hoogste luxeniveau wilt met verwarmde, gemasseerde, geventileerde, in meerdere richtingen verstelbare stoelen met uitgebreide lendensteun, dan moet u het extra geld uitgeven aan een normale Q5 met alles erop en eraan. Aan de andere kant, als u een beetje pit wilt om uw dagelijkse woon-werkverkeer wat vermakelijker te maken, dan is de SQ5 de juiste keuze.

Wanneer komt de nieuwe Audi Q5 uit?

Volgens een paar geloofwaardige bronnen komt de nieuwe Q5 ergens volgend jaar uit en er staan al veel spionagefoto’s van de aankomende Q5 online. Sommigen zeggen dat de volgende generatie van de Q5 de auto-industrie flink op zijn kop zal zetten, maar dat zullen we moeten afwachten.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts