Wat is beter Audi Q5 of Audi SQ5?

Is de Audi SQ5 een goede auto?

De Audi Q5 is een kleine familie-SUV die concurreert met de BMW X3 en de Mercedes Benz GLC. Deze SUV’s behoren tot de meest populaire auto’s van dit moment, nu het tijdperk van de SUV’s en crossovers blijft toenemen. De SQ5 is het topmodel van de Q5 met de krachtigste motor en een hele reeks andere upgrades.

De Audi Q5 vergelijken met de Audi SQ5 is als het vergelijken van een iPhone 13 met de iPhone 13 Pro Max, wat betekent dat de Q5 het standaardmodel is, terwijl de SQ5 de “Pro Max” is, omdat die de meest exclusieve ervaring biedt. Daarom zijn deze gebaseerd op hetzelfde chassis, en de meeste componenten worden gedeeld tussen hen.

De SQ5 krijgt echter een grotere motor, een versterkte transmissie, grotere remmen, een lagere rijhoogte, een stijvere ophanging, meer standaard uitrusting en een mooier interieur- en exterieurdesign. Gemiddelde toeschouwers kunnen het verschil tussen deze twee misschien niet zien, maar achter het stuur is het verschil direct merkbaar.

In dit artikel vergelijken we deze twee modellen en vertellen we u waarom u voor de ene boven de andere moet gaan. U zult snel merken of u het type man bent dat echt verlangt naar alle upgrades die beschikbaar zijn bij de Q5, of dat u iemand bent die niets geeft om de fijne kneepjes en een paar dollar wil besparen.

Audi Q5

Het basisniveau van de Audi Q5 heeft een vanafprijs van 44.100 dollar. Dit is de standaard Q5 zonder iets erop, wat betekent dat bijna niemand hem gaat kopen. De Premium Plus Q5 begint bij 49.100 dollar en de topklasse Q5 Prestige met alles erop en eraan begint bij 54.800 dollar. U kunt altijd wat extra opties toevoegen aan deze prijs, maar Q5-modellen van $ 60.000+ komen niet zo vaak voor.

  Veelvoorkomende problemen met Audi A5

De standaard Q5 is leverbaar met een groot aantal verschillende motoren, waaronder een 2.0L 4-cilinder instapmodel met circa 250 pk, een 2.0L dieselmodel met circa 190 pk en een 3.0L 6-cilinder TDI-model met maximaal 300 pk. De Q5 is ook leverbaar met enkele hybride motoren, zoals de 50 TFSIe Quattro met een 2.0L benzinemotor en een elektromotor met een gecombineerd vermogen van 300pk.

Niet alle Q5-modellen krijgen vanaf de fabriek Quattro AWD, wat betekent dat je er op de instapmodellen voor moet betalen. Het uiterlijk van de auto is sterk afhankelijk van de opties die u kiest, wat betekent dat de niet-Prestige modellen zonder S-Line pakket niet echt de meest opwindende SUV’s zijn die er zijn. De Q5 rijdt eenvoudig, zonder iets bijzonders.

Audi SQ5

De 2022 Audi SQ5 begint bij $ 56.995, wat ergens in de buurt komt van de Audi Q5 Prestige. Het SQ5 Premium Plus-pakket kost je echter 61.195 dollar, terwijl de topper SQ5 Prestige je 66.395 dollar kost, maar met het SQ5 Prestige-pakket krijg je in principe alles wat er te krijgen valt.

De SQ5 krijgt een 3.0L supercharged V6 motor met 350pk en 369lb-ft koppel. Hij wordt ook standaard geleverd met Audi’s Quattro AWD-systeem, ongeacht de uitvoering. De SQ5 krijgt een hele reeks upgrades ten opzichte van de gewone Q5 in vrijwel elke afdeling. De meest opvallende verschillen zijn het veersysteem en de manier waarop de auto er van binnen en van buiten uitziet.

  Audi vs Skoda betrouwbaarheid - Wat is beter

De SQ5 krijgt speciale onderdelen zoals koolstofvezel sierdelen en sportstoelen die niet beschikbaar zijn bij de gewone Q5. De SQ5 is een Audi Q5 op 11, wat betekent dat de algehele ervaring in alle opzichten gewoon beter is. De SQ5 is niet zozeer afhankelijk van de specificaties, want alle SQ5-modellen zien er geweldig uit.

Conclusie – De SQ5 is beter, maar voor wie?

Het is vrij duidelijk dat de SQ5 de betere auto is, omdat hij meer van alles biedt en ook veel beter zijn waarde behoudt. De SQ5 is spannender, sneller, rijdt beter, is luxueuzer en heeft vooral karakter. De Q5 is een geweldige auto, maar hij maakt niet echt veel indruk, waardoor veel mensen hem een beetje te klinisch vinden.

Als u iemand bent die waarde hecht aan de kwaliteiten van de SQ5, is het vrij duidelijk dat u altijd de voorkeur zult geven aan de SQ5, zelfs als u daarvoor wat extra geld moet uitgeven. Aan de andere kant, als u gewoon een comfortabele SUV wilt die al veel uitrusting heeft, bent u beter af met de gewone Q5.

Audi SQ5-modellen zijn meer in trek bij de jongere bevolking die wil pronken en zich specialer en meer bereikt wil voelen, wat helemaal prima is. Aan de andere kant wordt een gewone Q5 meestal gekocht door mensen die niets hoeven of willen bewijzen, maar gewoon een veilige, luxueuze en comfortabele SUV willen.

FAQ

Is de Audi Q5/SQ5 verkrijgbaar als coupé?

Nadat Audi de post-facelift 2e generatie van de Q5 uitbracht, introduceerden ze er ook de Sportback (SUV Coupé) versie bij. Dit betekent dat u een paar duizend dollar extra kunt betalen als u wilt upgraden naar het Sportback-model.

  Audi TT RS betrouwbaarheid

Het verschil tussen de gewone Q5/SQ5 en hun respectieve Sportback-versies is slechts design. Het is ook vermeldenswaard dat de Sportback-modellen een beetje inboeten aan praktische bruikbaarheid door een aflopende daklijn die de ruimte achterin inneemt.

Is de Audi Q5 een goede gezinsauto?

De Audi Q5 is een geweldige gezinsauto, want hij biedt alle kwaliteiten die u van een geweldige gezinsauto mag verwachten. Om te beginnen is hij ruim genoeg voor vijf personen en heeft hij een grote kofferbak. Ten tweede is het een echt veilige auto met een stellaire 5-sterren botsveiligheidsscore.

Het is ook een erg comfortabele, stille auto om in te reizen, met veel gezinsvriendelijke voorzieningen zoals USB-laadpoorten, veel opbergruimte in het interieur, gemakkelijk te bereiken IsoFix-bevestigingspunten, infotainment op de achterbank en airco met meerdere zones.

Is de Audi Q5 een terreinwagen?

De Audi Q5 kan terreinrijden, maar dat is niet echt iets waar de Audi Q5 bekend om staat. De meeste mensen die dit soort SUV’s kopen gaan er niet mee off-roaden, want daar zijn ze niet voor ontworpen. Toegegeven, de auto wordt geleverd met instelbare rijhoogte, hill descent control, AWD en speciale rijmodi, maar voor deze prijs kunt u een veel betere off-roader krijgen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts