Audi Q5 vs Q3 – Wat is beter?

De Audi Q3 is het instapmodel Audi subcompacte SUV/Crossover die bedoeld is voor mensen die van een verhoogde rijpositie willen genieten zonder een echte SUV te moeten beheersen. De Q5 daarentegen is veel groter en voelt aan als een echte SUV.

Zowel de Q3 als de Q5 worden aangeboden als gewone SUV of als Sportback SUV coupé. Het is veilig om te zeggen dat beide behoren tot de meest populaire Audi modellen die je kunt kopen op dit moment, en veel mensen zijn erop gebrand om deze te vergelijken, omdat ze zijn relatief vergelijkbaar.

De Q3 is goedkoper, handelbaarder en stadsvriendelijker, terwijl de Q5 beter geïsoleerd is, hoogwaardigere materialen gebruikt en een stuk ruimer is, zowel qua zitplaatsen als qua laadruimte. De Q3 is een instapmodel familie-SUV van Audi, terwijl de Q5 misschien wel de beste familie-SUV van Audi is die er is.

Al met al zijn ze allebei meer dan genoeg voor 99% van de mensen omdat ze luxueus, comfortabel, begeerlijk en verfijnd zijn. Maar als we ze tegenover elkaar zetten, komt de Q5 als een completer pakket uit de bus.

Audi Q3 – Het instapmodel Audi SUV

De Audi Q3 begint bij $34.900 en is verkrijgbaar met twee verschillende aandrijflijnen. Het instapmodel 40 TFSI heeft een 2,0-liter viercilinder met turbocharger en 184 pk, terwijl de hybride 45 TFSI e 228 pk levert met een vergelijkbare motor en een elektromotor. Alle Q3-modellen zijn uitgerust met Audi’s Quattro AWD-systeem, wat betekent dat de Q3 een toonaangevend AWD-systeem in zijn klasse biedt.

Qua uitrusting is de Q3 verkrijgbaar in drie verschillende pakketten: het Premium-pakket, het Premium Plus-pakket en het Prestige-pakket, dat meer dan 40.000 dollar kost. Qua design ziet de nieuwe Q3 er een stuk beter uit dan de oude, vooral in Sportback-versie. Als je de mooiste Q3 wilt, moet je voor het S-Line pakket gaan.

  Is de Audi Q5 elektrisch?

Het interieur van de Q3 oogt en voelt relatief hoogwaardig aan, omdat het minimalistisch is vormgegeven met de nadruk op technologie, ergonomie en gebruiksgemak. Qua ruimte is de Q3 netjes, maar grotere volwassenen zullen wellicht moeite hebben met de hoofd- en beenruimte op de tweede zitrij.

Al met al is de Q3 een leuke Audi SUV die vooral is afgestemd op jongere mensen. De topklasse Audi RS Q3 heeft een geweldige 5-cilinder motor die de beste motor is die je kunt krijgen. Zelfs de V6 van de SQ5 kan niet tippen aan de 5-cilinder die in de RS Q3 te vinden is.

Audi Q5 – Het middenniveau Audi SUV

Het basismodel 45 TFSI Audi Q5 begint bij 43.300 dollar, terwijl de krachtigere 55 TFSI e Hybrid begint bij 54.600 dollar. Het basismodel heeft 248 pk, terwijl de 55 TFSI e Hybrid 362 pk heeft. Alle Q5-modellen zijn ook uitgerust met het Audi Quattro AWD-systeem en een gesofisticeerde Audi S-Tronic versnellingsbak met dubbele koppeling.

De Q5 is ook verkrijgbaar met het Premium-, Premium Plus- of Prestige-pakket en als u de mooiste versie van de Q5 wilt, moet u ook het S-Line-pakket aanschaffen. De Q5 oogt, voelt en is groter en forser, waardoor hij ook aanvoelt als een product uit het hogere segment in vergelijking met de Q3.

Wat het interieur betreft, biedt de Q5 materialen van hogere kwaliteit, meer functionaliteit, meer ruimte en meer aandacht voor detail. De Q5 is beter geïsoleerd, rijdt comfortabeler en is over het algemeen een capabelere auto, ongeacht het terrein.

  Aiways vs Audi - wat is beter?

In de Q5 zult u nauwelijks moeite hebben om ruimte te vinden, want hij is een stuk ruimer dan de Q3. De topklasse SQ5 is niet zo opwindend of capabel als de racy RS Q3, maar de Q5 was nooit bedoeld als iets anders dan een comfortabele familie-SUV.

Conclusie – De Q5 is een betere auto

De Q5 kost veel meer geld, maar het prijsverschil wordt duidelijk zodra je in de Q5 stapt. Alles wat je ziet en aanraakt is van veel hogere kwaliteit en de Q5 voelt daadwerkelijk aan als een echte Audi, terwijl de Q3 vreemd VW-achtig aanvoelt.

De Q5 is begeerlijker, ruimer, comfortabeler, luxueuzer en is off-road capabeler. De Q3 doet het beter dan de Audi als het gaat om brandstofverbruik, meer dan gebruiksgemak en uiteraard de prijs. Als je jonger bent en je wilt een auto die zowel prestatieritten als cruisen aankan, dan is de RSQ3 de auto die je moet hebben.

Maar dat is eigenlijk het enige Q3-model dat met de Q5 kan worden vergeleken, en alleen omdat hij een iconische Audi-motor gebruikt.

FAQ Sectie

Is de Audi Q3 zuiniger dan de Audi Q5?

De Q3 is inderdaad een efficiëntere auto, maar de verschillen zijn in het beste geval marginaal. Omdat deze twee vergelijkbare motoren gebruiken, zijn de MPG-resultaten vergelijkbaar, maar de manier waarop u met deze auto’s rijdt, zal uw MPG-resultaten behoorlijk beïnvloeden.

Dat gezegd zijnde, de Q3 is efficiënter, maar de verschillen zijn zo marginaal dat het bijna geen verschil maakt. Beide zijn beschikbaar als hybride, dus de efficiëntie gelijkenissen ook van toepassing op de hybride aandrijflijnen ook.

  Beste jaar voor de Audi S4

Is de Audi Q5 een betere gezinswagen dan de Audi Q3?

De Audi Q5 is inderdaad een betere gezinsauto omdat hij groter, stiller, comfortabeler en een stuk ruimer is. De Q5 is een stuk chiquer om in te rijden, wat betekent dat uw kinderen waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan de Q5, vooral als het gaat om de slaaptijd.

Zowel de Q5 als de Q3 hebben gemakkelijk bereikbare IsoFix-punten, maar het plaatsen van een groot, naar achteren gericht kinderzitje is veel gemakkelijker in de Q5. De Q5 is inderdaad een betere gezinsauto, maar gezien het prijsverschil hoort dat ook zo.

Is de Audi Q5 veiliger dan de Audi Q3?

Beide luxueuze SUV’s zijn veilig, maar de Q5 is veiliger, gewoon omdat hij met meer van alles komt. Dat wil niet zeggen dat de Q3 geen veilige auto is, want beide bieden een stellaire 5-sterren veiligheidsscore.

De Q5 is in alle opzichten groter en substantiëler, wat betekent dat hij het bij een botsing beter zou moeten doen. Over het geheel genomen zijn ze allebei veilig en hoeft u zich bij geen van beide zorgen te maken over de veiligheid.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts