Is de Audi A5 een goede auto?

Is de Audi A5 een goede auto?

De Audi A5 is een van de populairste modellen in de hele Audi-catalogus en slaagt er zelfs in om goed te verkopen in het tijdperk van SUV’s en crossovers. De A5 belooft een even comfortabele ervaring als in de A4, maar met de toegevoegde flair en styling die de A5 veel meer een aandachtstrekker in vergelijking met de A4 maakt. Dus, is de Audi A5 een goede auto?

De A5 is inderdaad een heel goede auto, want het is een van de beste auto’s die Audi maakt. Hij zit tussen de kleinere A3 Sedan en de grotere A6 in en heeft de perfecte afmetingen om zowel ruim als compact te zijn. De A5 heeft een hele reeks motoren, waaronder diesel- en gasmotoren en mild hybride modellen.

Een van de sterke punten van de A5 is ongetwijfeld het exterieurdesign dat verfijning uitstraalt zonder al te agressief te zijn. Het interieur van de A5 is al even goed, want het is bekleed met high-end materialen en alles zit echt goed in elkaar geschroefd.

De A5 is iets lager dan de A4 en rijdt daardoor iets dynamischer. De betrouwbaarheid is behoorlijk, maar er zijn een paar zaken die de moeite waard zijn om over te praten. De A5 biedt niet dezelfde hoofdruimte op de 2e zitrij als de A4, maar wel een grotere kofferruimte dankzij een praktische hatchback achterklep.

Audi A5 – De aandrijflijn

De A5 biedt een paar 4-cilinder benzinemotoren, een paar 6-cilinder benzinemotoren, en zelfs V8-motoren voor de oudere Audi RS5-modellen. De 4-cilinders variëren van 1.8L tot 2.0L motoren en de krachtigste 4-cilinder motoren zijn die van de laatste generatie A5 die 265pk levert. V6 benzinemotoren zijn te vinden in de 3.0L TFSI modellen, S5 modellen, en de range-topping RS5 modellen met 450pk.

  2022 Audi Q5 vs Volvo XC60

Als u een V8 Audi A5 wilt, zult u voor een van de oudere Audi RS5/S5 modellen moeten gaan die een natuurlijk aangezogen 4.2L V8 bieden. Dieselmotoren variëren van 4-cilinder tot 6-cilinder eenheden en de 2.0L TDI 190pk motoren zijn de beste, terwijl de beste V6 dieselmotoren de 3.0L TDI S5 modellen zijn met 350pk.

Je kunt een A5 krijgen met FWD of Audi’s iconische Quattro AWD systeem. Handgeschakelde versnellingsbakken zijn alleen beschikbaar op 1e gen A5’s, terwijl alle latere A5’s ofwel een Tiptronic koppelomvormer of Audi’s eigen S-Tronic dual-clutch versnellingsbak te gebruiken.

Audi A5 – Ontwerp en onderstel

Een van de beste aspecten van het bezit van een Audi A5 is het plezier dat u beleeft aan het bekijken ervan, want alle A5-modellen zien er fantastisch uit. Alle A5-modellen zien er namelijk fantastisch uit. Schoonheid is een zaak van de toeschouwer, maar alleen een blinde toeschouwer zou kunnen zeggen dat de A5 er slecht uitziet. Ook in het interieur van de A5 is het aangenaam toeven, zelfs in de vroege A5-modellen.

De A5 rijdt geconcentreerder dan de A4, maar er zijn geen wezenlijke verschillen tussen de twee. Wie de meest dynamische A5-modellen wil, moet voor een tweedeurs RS5-model gaan, want die hebben de meeste panache als het op weggedrag aankomt.

Audi A5 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Wat betrouwbaarheid betreft, is de A5 min of meer hetzelfde als de Audi A4, wat betekent dat het een relatief betrouwbare auto is, maar alleen als je hem goed genoeg onderhoudt. De meest voorkomende problemen met de Audi A5 hebben te maken met de distributieketting van de motor of de EGR-klep, terwijl de meest voorkomende transmissieproblemen te maken hebben met de beruchte CVT Multitronic-versnellingsbak.

  De beste Audi auto voor sneeuw

De A5 heeft ook last van overmatig olieverbruik/lekken, problemen met het koelsysteem of problemen met de infotainment elektronica. De meeste van deze problemen kunnen eenvoudig worden opgelost door al het nodige onderhoud uit te voeren.

Audi A5 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De huidige Audi A5 kost tussen de 45.000 en 50.000 dollar voor de Premium en Premium Plus modellen, terwijl de Prestige modellen ver boven de 50.000 dollar gaan. De duurste A5 is de RS5 Sportback, die 77.000 dollar kost. De A5 weet zijn waarde relatief goed te behouden omdat het een zeer populaire auto is op de 2e hands markt.

Praktisch is de A5 ook heel goed dankzij de vier zitplaatsen en de grote kofferruimte in de hatchback. De hoofdruimte op de achterbank is misschien iets minder dan bij de A4, maar is groot genoeg voor 90% van de inzittenden.

FAQ Sectie

Is de Audi A5 een goede gezinsauto?

De Audi A5 kan een goede gezinsauto zijn als u voor de vierdeurs Sportback versie kiest, omdat deze langer en hoger is dan zowel de cabriolet als de Coupé. De Sportback A5 heeft ook veel gezinsvriendelijke voorzieningen, zoals veel bergruimte, wijd opengaande portieren en een ruime kofferbak.

De tweedeurs A5 kan ook een gezinsauto zijn als je hem alleen voor babyvervoer wilt gebruiken. De cabriolet is het minst gezinsvriendelijke A5-model en moet daarom worden vermeden. Al met al is de A5 min of meer gelijk aan de A4, waardoor het ook allebei goede gezinsauto’s zijn.

  BMW X6 VS Audi Q8 - wat is beter?

Is de Audi A5 een veilige auto?

De Audi A5 is een echt veilige auto dankzij een stellaire 5-sterren crash safety rating. Dat betekent dat de A5 volwassenen en kinderen uitstekend beschermt bij een ongeval. Ook op het gebied van actieve softwarematige veiligheidsvoorzieningen stelt de A5 niet teleur, want hij is leverbaar met zo’n beetje alles wat je van een auto uit de 21e eeuw mag verwachten.

Het vervelende is dat de meeste van deze voorzieningen deel uitmaken van extra uitrustingspakketten, waardoor de uiteindelijke prijs van de A5 tot een relatief hoog niveau kan oplopen.

Hoe lang gaat een Audi A5 mee?

Een Audi A5 kan met gemak minstens 200.000 mijl of 10-15 jaar meegaan zonder grote revisies nodig te hebben. De A5 heeft echter wel constant en grondig onderhoud nodig, zonder dat gaat hij eronder lijden. Bijna alle Audi auto’s zijn gemaakt om echt lang mee te gaan, dus dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken als u uw Audi in voldoende conditie houdt.

Video: Audi A5 Top 5 Redenen Waarom Ik Er Voor Koos! Wat is beter – A5 vs S5

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts