Is de Citroën DS9 een goede auto?

Is de Citroën DS9 een goede auto?

De DS9 is een executive mid-size luxe sedan en tevens de allereerste echte luxe mid-size sedan van het Franse merk DS. DS viel vroeger onder de paraplu van Citroën, maar in 2015 zijn ze eruit gestapt om hun eigen weg te banen en een volwaardig luxe automerk te worden. Is de Citroën DS9 een goede auto?

De DS9 is op zich een heel goede auto, maar hij wordt omringd door gevestigde middelgrote luxe auto’s zoals de BMW 5-serie, de Audi A6, de Volvo S90 en de Mercedes Benz E-Klasse. Concurreren met deze merken is een moeilijke opgave en dat is de voornaamste reden waarom de DS9 dubbel zo hard moet werken om een vergelijkbaar niveau van populariteit te bereiken.

Hoe dan ook, de aangeboden motoren zijn krachtig, efficiënt en relatief geavanceerd. Het design is voor sommigen verbluffend en voor anderen overgestyled. Het interieur is mooi vormgegeven met hoogwaardige materialen, maar het infotainmentsysteem staat ver af van zijn Duitse concurrenten. De rijervaring is echt goed, want de DS9 is een zeer comfortabele auto.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe goed de DS9 het zal doen, maar op dit moment lijkt hij te lijden onder bepaalde problemen met het infotainmentsysteem. De prijs van de DS9 is even hoog als die van zijn Duitse rivalen en dat is voor velen een zware dobber. De praktische kant van de zaak is erg goed dankzij de vele ruimte.

DS9 – De krachtbron

Het instapmodel van de DS9 is een 1.6L 4-cilinder lijnmotor gekoppeld aan een elektromotor die samen 225 pk en 265 lb-ft koppel levert. Het volgende model in de rij gebruikt dezelfde configuratie, maar het vermogen wordt verhoogd tot 250 pk terwijl het koppel hetzelfde blijft. Het topmodel ten slotte heeft dezelfde configuratie, maar het vermogen is verhoogd tot 360 pk en 383 lb-ft koppel.

  Veelvoorkomende problemen met de Citroën C4 Picasso

Het lijkt erop dat deze drie momenteel de enige beschikbare aandrijflijnen zijn en een diesel is nergens te bekennen. Alle drie zijn ze echt efficiënt, ongeacht waar je met de auto rijdt. Het instapmodel en de middenklasser hebben voorwielaandrijving, terwijl het 360 pk-model AWD is. Alle drie zijn standaard voorzien van een automatische 8-versnellingsbak.

Al met al is de aandrijflijn van de DS9 goed, want hij levert veel vermogen en koppel, maar weet tegelijkertijd efficiënt te blijven. Sommige klanten kunnen zich geen middelgrote luxe sedan voorstellen zonder 6-cilinder motor en die kiezen meestal voor Duitse luxewagens.

DS9 – Ontwerp en chassis

De designtaal van de DS9 is sterk geïnspireerd op de toekomst en dat is duidelijk zodra je de DS9 ziet. Hij krijgt veel scherpe vouwen en mogelijk zelfs overgestileerde onderdelen waardoor de auto echt modern aanvoelt en oogt. Het interieur van de DS9 is echt stijlvol en ook zeer goed ingericht dankzij veel hoogwaardige materialen.

Het onderstel en de vering van de DS9 zijn afgestemd op comfort. De DS9 krijgt echter ook een performance lijn die de auto tot op zekere hoogte wendbaar maakt. Het is geen BMW 5-serie, maar hij is zeker leuker om mee te rijden dan sommige andere Duitse luxe auto’s.

DS9 – Betrouwbaarheid en algemene problemen

Als het op betrouwbaarheid aankomt, kunnen we niet met zekerheid zeggen hoe goed de DS9 het doet, omdat het nog veel te vroeg is om dat te zeggen. De auto begint pas uit te rijden en nadat hij een aanzienlijk aantal klanten heeft bereikt, kunnen we zeggen of hij echt betrouwbaar is of niet. Er werden echter al enkele problemen genoemd door diverse autojournalisten die de auto hebben getest.

  Is de Citroën C4 Picasso een goede auto?

Allereerst is het infotainmentsysteem niet vergelijkbaar met zijn Duitse rivalen, en kan het soms haperen of zichzelf uitschakelen. Gelukkig worden deze problemen waarschijnlijk opgelost met een software-update. Sommige journalisten bekritiseerden de auto vanwege de twijfelachtige kwaliteitscontrole, maar dat lijkt niet per se een probleem te zijn.

DS9 – Waarde en bruikbaarheid

De prijs van de DS9 is vrijwel identiek aan die van zijn belangrijkste Duitse rivalen, wat moeilijk te verkopen is voor wie gewend is auto’s van gevestigde luxemerken te kopen. De DS9 is de allereerste echte luxe sedan van dit merk, en het feit dat hij zijn platform deelt met de Peugeot 508 (een niet-luxeauto) maakt de verkoop van de DS9 nog veel moeilijker.

De praktische bruikbaarheid daarentegen is heel goed, want de DS9 biedt heel veel binnenruimte, terwijl de kofferruimte bijna meer dan voldoende is. Het zicht zou beter kunnen, maar over het geheel genomen is de DS9 even praktisch als zijn Duitse en Zweedse rivalen.

FAQ Sectie

Kan de DS9 wedijveren met de BMW 5-Serie, de Audi A6 en de Mercedes E-Klasse?

Dat hangt ervan af hoe u het bekijkt. Als u trouw bent aan uw Duitse gevestigde luxemerken, zult u de DS9 niet als een echte concurrent zien, ook al is hij dat op de meeste gebieden wel. Het grootste verschil tussen deze drie en de DS9 is dat deze drie een lange traditie hebben als voorkeursauto voor bijna alle kopers van middelgrote luxe auto’s.

  Is de Citroën C3 Picasso een goede auto?

Het is geen gemakkelijke taak om in zo’n gevestigde groep te komen, vooral niet voor een merk dat vroeger onder de paraplu van een economy car viel.

Is de DS9 een goede koop?

De DS9 kan een goede koop zijn als u een goede deal krijgt en als u de auto mooi vindt. We weten echter niet hoe sterk de DS9 zal afschrijven, wat betekent dat het inderdaad een goed idee is om een jaar of twee te wachten voordat u de trekker overhaalt.

Is DS een echt luxemerk?

Om deze vraag juist te beantwoorden, moeten we eerst definiëren wat een luxeauto eigenlijk is. Een luxeauto wordt gemaakt door een gewild en gerenommeerd merk, het is een auto die bij een luxe levensstijl past omdat hij de meeste verwachtingen weet te overtreffen en omdat hij veel dingen heel goed kan zonder op bijna alles in te boeten.

DS is nog geen gevestigd merk, maar DS doet er alles aan om daar verandering in te brengen. Niemand kan ontkennen dat DS zijn auto’s echt goed benoemt, omdat ze vrijwel allemaal zijn uitgerust met de nieuwste en beste technologie, verbazingwekkende bouwmaterialen en sterke motoren. DS is dus zeker een luxemerk in wording.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts