Volvo XC60 elektrische problemen

Volvo XC60

De Volvo XC60 is een compacte premium executive SUV die voor het eerst werd geïntroduceerd in modeljaar 2009 en sindsdien slechts één keer volledig is vernieuwd, in 2017. De XC60 zit tussen de kleinere Volvo XC40 en de grootste Volvo XC90 in en vormt de middenmoot in het premium SUV-aanbod van Volvo. In dit artikel bespreken we alle elektrische problemen van de Volvo XC60 en vertellen we je waar je op moet letten!

Het eerste punt van zorg is de situatie van het infotainmentsysteem, want het infotainmentsysteem in de XC60 staat erom bekend te lijden onder een groot aantal betrouwbaarheidsproblemen die allerlei storingen en gremlins kunnen veroorzaken. De CEM (centrale elektronische module) staat erom bekend dat deze defect raakt bij oudere modellen van de XC60, wat een enorm probleem kan zijn omdat de CEM belast is met het regelen van veel essentiële functies van de auto.

Problemen met sensoren en waarschuwingslampjes zijn ook uitgebreid gerapporteerd en omvatten meestal problemen zoals motorlampjes, remlichtproblemen en problemen met de airbags. Problemen met het leeglopen van de accu en de batterij zijn ook gerapporteerd, waaronder onbekend leeglopen van de accu en problemen met het starten van de auto.

Last but not least, de airco heeft zijn deel van problemen gehad tijdens de levensduur van de XC60, wat betekent dat het kan stoppen met het blazen van koude/warme lucht zonder een bepaalde reden. Als je meer wilt weten over deze problemen, blijf dan kijken en ontdek het!

Slechtste Volvo XC60 jaren en waarom je ze moet vermijden.

Problemen met het infotainmentsysteem

Het infotainmentsysteem in de Volvo XC60 is een bron van gerapporteerde problemen geweest voor sommige eigenaren. Er zijn klachten over bevriezen of crashen, niet reagerende touchscreens en problemen met de Bluetooth-verbinding. Deze problemen kunnen het afspelen van audio, navigatie en de naadloze integratie van mobiele apparaten verstoren.

  Wat is veiliger, Tesla of Volvo?

Hoewel niet alle XC60-eigenaren deze problemen ervaren, kunnen ze frustrerend zijn als ze zich voordoen. Om deze problemen op te lossen, moet je een systeemreset uitvoeren of zelfs bepaalde hardwareonderdelen vervangen, wat kan oplopen tot een vrij hoge reparatierekening.

CEM-problemen

De CEM is verantwoordelijk voor het aansturen van verschillende functies in de auto, zoals elektrische ramen, deursloten, verlichting en andere elektrische systemen. Problemen met de CEM kunnen leiden tot storingen in deze onderdelen. Sommige eigenaren hebben storingen of fouten in de CEM ervaren, wat heeft geleid tot niet-functionele of intermitterende werking van elektrische functies.

Dit kan betekenen dat de elektrische ramen niet werken, de portiersloten niet goed werken of dat de verlichting zich onregelmatig gedraagt. Deze problemen kunnen vervelend zijn en de algehele functionaliteit van het voertuig beïnvloeden. Om dit op te lossen kan een software-reset helpen, zo niet, dan is een gloednieuwe CEM nodig.

Problemen met sensoren en waarschuwingslampjes

Er zijn verschillende problemen met sensoren en waarschuwingslampjes op het dashboard gemeld door sommige eigenaren van de Volvo XC60. Deze problemen manifesteren zich als valse waarschuwingslampjes op het instrumentenpaneel die wijzen op problemen met verschillende systemen zoals de motor, remmen of airbags, maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand.

Valse waarschuwingslampjes kunnen worden veroorzaakt door defecte sensoren of bedrading, waardoor onjuiste waarden worden afgelezen en waarschuwingslampjes worden geactiveerd terwijl er eigenlijk geen probleem is. Dit kan verontrustend en verwarrend zijn voor bestuurders en mogelijk leiden tot onnodige reparaties of zorgen over de veiligheid van het voertuig. Als er wel een echt probleem is, kun je dat bovendien niet met voldoende zekerheid vaststellen.

  Alles over 2023 Volvo XC90

Accu leeg

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het leeglopen van de accu in de XC60. Een veel voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van parasitaire elektrische verbruikers, dat zijn onderdelen of systemen die stroom blijven verbruiken, zelfs als de auto is uitgeschakeld. Voorbeelden hiervan zijn defecte modules, interieurverlichting of aftermarket accessoires die niet goed zijn geïnstalleerd.

Omdat dit een lastig probleem kan zijn om goed te diagnosticeren, moet je met je XC60 naar een Volvo-dealer om een diagnose van de hele auto te laten stellen en te proberen te achterhalen waarom dit gebeurt.

Problemen met de airco

Onvoldoende koeling kan worden veroorzaakt door een laag koelmiddelniveau, een defecte compressor of een beperkte luchtstroom. Het wordt aanbevolen om het systeem te controleren op tekenen van lekkage en de airco goed te onderhouden door de filters te vervangen wanneer dat nodig is. Als de aanjagermotor het begeeft, kan je systeem geen lucht blazen en dat heeft meestal te maken met een defecte motorweerstand.
Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, kunnen sommige bedieningselementen zoals de ventilatorsnelheidregeling, de temperatuurregeling en de luchtrichtingsregeling defect raken, waardoor het lijkt alsof je airco defect is, maar in werkelijkheid zijn het alleen je knoppen die defect zijn.

Meer over alle XC60 problemen.

FAQ

Hoe betrouwbaar is de Volvo XC60?

De Volvo XC60 is over het algemeen een zeer betrouwbare auto die de tand des tijds zonder al te veel problemen kan doorstaan. Toegegeven, u moet hem onderhouden en alle problemen aanpakken die op uw pad komen, maar als u dat op tijd doet, zou uw XC60 zonder problemen meer dan 200.000 kilometer moeten meegaan.

Over het algemeen wordt de Volvo XC60 beschouwd als een betrouwbare luxe SUV, maar het is belangrijk om rekening te houden met individuele factoren zoals onderhoudsgeschiedenis, rijomstandigheden en regelmatig onderhoud om een optimale betrouwbaarheid en levensduur te garanderen.

  Welke Volvo heeft 3 rijen?

Wanneer komt de nieuwe Volvo XC60 uit?

Volvo komt in 2023/24 met een vernieuwd model van de XC60, maar er is nog geen informatie over wanneer de volgende generatie van de volledig vernieuwde XC60 uitkomt. De XC60 ziet er nog steeds vrij fris uit, wat betekent dat een volledige opfrisbeurt niet echt nodig is, maar het zou zeker welkom zijn omdat de meeste andere modellen in dit segment een volledige opfrisbeurt hebben gehad tijdens de levensduur van de XC60 van de 2e generatie.

Volvo komt waarschijnlijk ergens in het komende jaar of de komende twee jaar met een nieuwe XC60 en daar hoort ook een volledig elektrisch model bij om aan de vraag van de markt te kunnen blijven voldoen.

Is de Volvo XC60 een ruime SUV?

Ja, de Volvo XC60 is zeker een ruime SUV, maar lang niet zo ruim als zijn grote broer, de XC90. De XC60 biedt een comfortabele en ruime cabine die zowel passagiers als vracht met gemak kan herbergen.

De XC60 biedt voldoende been- en hoofdruimte op zowel de voor- als achterbank, zodat de inzittenden comfortabel kunnen reizen, zelfs op lange ritten. Qua laadruimte biedt de XC60 een royale hoeveelheid ruimte voor bagage, boodschappen of andere spullen. De achterbank kan in een 60/40-splitsing worden neergeklapt, waardoor de laadcapaciteit indien nodig nog verder toeneemt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts