Welke Volvo XC60-jaren moet je vermijden?

Volvo XC60

De Volvo XC60 is een compacte premium executive SUV die voor het eerst werd geïntroduceerd in modeljaar 2008 en sindsdien slechts één keer is vernieuwd, in 2017. Hij zit tussen de kleinste XC40 SUV en de grote XC90 SUV in en concurreert met onder andere de Audi Q5, de BMW X3, de Mercedes GLC en de Porsche Macan.

In zo’n groot bedrijf is het moeilijk om op te vallen en daarom ging Volvo helemaal los toen ze de XC60 in 2017 opnieuw ontwierpen. Binnenkort krijgen we de gloednieuwe XC60 te zien, die de lat nog hoger moet leggen als het gaat om compacte Zweedse SUV’s. Als je op zoek bent naar een tweedehands XC60, lees dan zeker dit artikel, want we gaan je vertellen welke Volvo XC60-jaren je moet vermijden, en waarom.

Om te beginnen moet je de 2009 Volvo XC60 om een paar redenen vermijden. Het is nu een vrij oude auto en hij mist de meeste dingen die moderne SUV’s bieden. De 2015 Volvo XC60 lijkt een van de slechtste XC60 modeljaren ooit te zijn als het gaat om een aantal betrouwbaarheidsklachten, terwijl de 2019 XC60 niet veel beter is.

Het is de moeite waard om te vermelden dat je deze modeljaren niet helemaal moet negeren, maar er juist extra aandacht aan moet besteden als je ze koopt. Dit kunnen ook goede tweedehands auto’s zijn, maar alleen als je absoluut zeker weet dat de auto’s goed zijn onderhouden en als de prijs goed is. Als je meer wilt weten over de specifieke problemen, lees dan verder!

Volvo XC60 2009

De 2009 Volvo XC60 is nu bijna 15 jaar oud, wat betekent dat hij snel is afgeschreven en nu voor een zeer lage prijs te koop is. De meest voorkomende problemen met de 2009 XC60 zijn transmissieproblemen zoals ruw schakelen, slippen of aarzelen, waarvoor soms de hele transmissie moet worden vervangen.

  Hebben Volvo's een goede restwaarde?

Elektrische problemen komen ook vaak voor bij de 2009 XC60 en omvatten problemen met de centrale elektronische module die een hele reeks functies rondom de auto regelt, zoals het infotainmentsysteem, de verlichting, accessoires, elektrische sloten, elektrische stoelen en elektrische ramen.

Versleten draagarmen en bussen van de ophanging zullen zeker krakende geluiden maken wanneer je over een verkeersdrempel rijdt, terwijl olielekkages de motor van olie kunnen beroven en je mogelijk enorme reparatiekosten kunnen opleveren. Defecte stuurinrichtingen kunnen ook een probleem zijn, dus wees extra voorzichtig bij het inspecteren van deze systemen.

Volvo XC60 2015

De 2015 Volvo XC60 heeft behoorlijk wat tijd gehad om voort te bouwen op het eerdere model uit 2009, maar het lijkt erop dat de 2015 XC60 niet veel beter is als het aankomt op betrouwbaarheid. Elektrische problemen met de ECU die storingen kunnen veroorzaken en diverse softwareproblemen in de hele auto lijken nog steeds aanwezig te zijn.

Een van de bijzonderheden van de 2015 XC60 zijn de remmen, die kunnen piepen of knarsende geluiden maken, gevolgd door vroegtijdige slijtage van de remblokken. Als je tijdens het testen van een 2015 XC60 onregelmatigheden voelt tijdens het remmen, weet dan dat de remmen aan de versleten kant kunnen zijn, wat betekent dat ze snel aan vervanging toe zijn.

Problemen met het brandstofsysteem zoals brandstoflekken en een verhoogde brandstofgeur in de auto zijn ook gemeld voor de 2015 XC60. Dit kan ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen en moet onmiddellijk worden aangepakt door een ervaren monteur.

  Is er een sportieve Volvo?

2019 Volvo XC60

De 2019 Volvo XC60 is misschien wel het meest problematische modeljaar van de 2e generatie van de Volvo XC60 die in deze lijst moest worden opgenomen. De softwarefouten en elektrische problemen met de 2019 XC60 zijn anders en spelen zich vooral af rond het infotainment en de accessoires, maar zijn nog steeds nadrukkelijk aanwezig.

De ergste problemen die je kunt tegenkomen met een XC60 uit 2019 zijn echter ruw stationair draaien, vermogensverlies en afslaan van de motor. Deze problemen kunnen te wijten zijn aan defecte sensoren, problemen met het brandstoftoevoersysteem of ernstigere problemen met sommige interne onderdelen van de motor.

Krakende en knarsende geluiden van de ophanging zijn ook vaak gemeld, terwijl er ook melding is gemaakt van problemen met de bouwkwaliteit van het interieur, zoals loszittende bekleding, windgeruis bij hogere snelheden of de kwaliteit van de lak.

Dit zijn de Volvo XC60 problemen.

FAQ

Welke Volvo XC60-jaren moet ik kopen?

Koop een modeljaar van de XC60 dat goed is onderhouden, in goede staat verkeert, niet te veel kilometers heeft gereden en waarvan de prijs goed is. Het idee hierachter is dat je alle modeljaren van de XC60 kunt kopen en er met succes van kunt genieten, maar het is waar dat sommige modeljaren inderdaad beter zijn dan andere.

De 2020 XC60 en de 2022 XC60 hebben de minste klachten gehad en zijn waarschijnlijk de beste, maar de 2017/2018 XC60 moet ook worden overwogen omdat deze een enorme sprong voorwaarts biedt, aangezien dit de twee eerste modeljaren van de 2e generatie van de XC60 zijn.

Is de Volvo XC60 een luxe SUV?

Ja, de Volvo XC60 wordt beschouwd als een luxe SUV, want dat is hij zeker. Hij concurreert in het segment van middelgrote luxe SUV’s en biedt een combinatie van luxe voorzieningen, geavanceerde technologieën en hoogwaardige materialen. Volvo staat bekend om zijn nadruk op veiligheid en de XC60 is dan ook uitgerust met een reeks geavanceerde veiligheidssystemen en rijhulpsystemen.

  Is Volvo goed in sneeuw?

Het interieur van de XC60 is goed ingericht, met eersteklas materialen, comfortabele stoelen en een verfijnd design. Hij biedt een ruime cabine met veel laadruimte, waardoor hij geschikt is voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als langere reizen. De auto beschikt ook over geavanceerde infotainmentsystemen, connectiviteitsopties en handige functies voor de bestuurder, die er allemaal voor zorgen dat het een luxe SUV is.

Is de Volvo XC60 de beste SUV van Volvo?

De Volvo XC60 houdt het midden tussen de grotere XC90 en de kleinere XC40, wat betekent dat hij beter met ruimte omgaat dan beide. Als je een zevenzitter nodig hebt, is de XC60 van de baan, maar als dat niet zo is, is het verstandig om voor de XC60 te gaan in plaats van de XC90, omdat hij veel handzamer is, maar net zo prettig om naar te kijken.

De XC40 is te klein voor de meeste echte SUV-liefhebbers, dus die is van tafel. De realiteit is dat de XC60 misschien wel de beste SUV van Volvo is om te kopen en mee te leven, omdat hij goedkoper is dan de XC60, maar hij is zeker niet klein.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts