Waarom zijn Mercedessen zo zwaar?

Waarom zijn Mercedessen zo zwaar?

Mercedessen zijn zwaar om verschillende redenen. Mercedes biedt luxewagens aan die bedoeld zijn om bestuurders top-of-the-lijn luxe te bieden, dus is het licht houden van hun voertuigen niet de hoogste prioriteit voor de Duitse autofabrikant.

Mercedessen moeten hun luxeproduct waarmaken, dus hebben ze veel verschillende onderdelen die allemaal samenwerken om een gesynchroniseerde, verfijnde rijervaring te bieden.

Stabiliteit

De rijeigenschappen van Mercedes zijn het directe resultaat van talloze testsessies om ervoor te zorgen dat elk specifiek onderdeel in combinatie met de rest werkt. Om ervoor te zorgen dat één onderdeel zo goed mogelijk werkt, moeten vaak extra onderdelen worden toegevoegd om de ervaring Benzwaardig te maken.
Dit alles verhoogt niet alleen het gewicht van het voertuig, maar ook de stabiliteit. Een zwaardere auto wordt meestal aangeboden met bredere spoorbanden, die op hun beurt de grip die een auto heeft vergroten.

Moderne vierwielaandrijvingssystemen, zoals 4MATIC die in Mercedes-modellen worden aangeboden, zijn aanzienlijk zwaarder dan een tweewielaandrijvingssysteem. Bovendien maakt een 4WD-systeem de auto een stuk stabieler, vooral in minder-dan-ideale omstandigheden, zoals sneeuw of ijs.

Moderne Mercedes auto’s hebben de neiging om de voordelen van meer gewicht te benadrukken, en zorgvuldig alle nadelen weg te werken die typisch zouden komen met het hebben van een zwaardere auto. Bijvoorbeeld, de ophanging van een moderne Mercedes auto wordt ondersteund door een complex anti-roll systeem bekend als Active Body Control.

Normaal gesproken, als een auto van richting verandert, vooral bij hogere snelheden, wordt het gewicht van de auto van links naar rechts verplaatst. Dit heeft tot gevolg dat de auto overhelt naar de richting waarin hij stuurt, wat de stabiliteit kan beïnvloeden.

Dit is waar Mercedes Active Body Control ingrijpt. Het systeem maakt gebruik van ingenieurskunst door middel van complexe anti-roll bars die tegen de kracht van de gewichtsverplaatsing duwen die bij richtingsveranderingen bij hogere snelheid wordt ervaren. Op die manier wordt de ophanging van de auto veel stijver om ervoor te zorgen dat de auto zo vlak mogelijk blijft.

  Zijn Mercedessen comfortabel?

Aan de andere kant, wanneer de auto in een rechte lijn rijdt, worden deze rolbeugels losgekoppeld, waardoor de ophanging van de auto een stuk zachter wordt. Dit verhoogt het comfort en de stabiliteit van de auto op een oneffen ondergrond.
Door het toevoegen van deze geavanceerde systemen neemt het gewicht van de Mercedes-auto’s natuurlijk toe.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Als het om marketingclaims gaat, heeft Mercedes de neiging om waar te maken. Vooral als het om veiligheid gaat, voldoet Mercedes voortdurend aan de beste IIHS-ratings.

Maar om zulke hoge veiligheidsnormen te kunnen halen, moet een autofabrikant zich aan strenge regels houden, en gewicht is geen topprioriteit in vergelijking met de veiligheid van de inzittenden.
Een zwaardere, stevigere auto biedt vaak betere bescherming bij een botsing dan een lichtere auto. De meeste Mercedes auto’s zijn vrij groot voor zover afmetingen worden beschouwd, en er is veel meer auto structuur te worden vernietigd voordat de schadelijke effecten bereiken de inzittenden.

Een ander voorbeeld van slimme techniek in verband met het gewicht van de auto is de manier waarop de zwaardere auto-onderdelen worden verpakt. Moderne Mercedes auto’s, vooral sportauto’s, hebben de neiging om het gewicht gelijkmatig te verdelen langs het chassis, waardoor de auto een stuk veiliger en geeft het een betere wegligging.

En ze plaatsen de zware componenten overwegend laag in het chassis van de auto, omdat dit het zwaartepunt verlaagt en helpt de auto wendbaarder te maken en in staat om gemakkelijker van richting te veranderen. Dit resulteert ook in meer veiligheid en betere prestaties.

Wat de betrouwbaarheid betreft, heeft Mercedes de neiging om veel verschillende structurele delen van de carrosserie, zoals het frame, te overengineeren. Door meer lagen metaal te gebruiken, wordt het frame van de auto verstevigd om de veiligheid te vergroten. Het maakt deze onderdelen ook een stuk betrouwbaarder, maar voegt wel meer gewicht toe als gevolg.

  Welke Mercedes heeft de beste en meest comfortabele stoelen?

Technologie en comfort

Omdat Mercedes steeds nieuwere modellen aanbiedt, bieden ze ook veel nieuwere functies en technologieën aan. Een nieuwer model komt meestal met ”meer van alles” wat resulteert in een hoger gewicht in vergelijking met het laatste-gen model.

Mercedes vergroot ook voortdurend de omvang van de auto om alle veiligheids-, infotainment- en comforttechnologieën in te bouwen. Ook biedt een nieuwer model meestal veel meer ruimte in de cabine, waardoor de auto langer wordt of de verpakking efficiënter, wat beide meer gewicht tot gevolg heeft.

Specifieke SUV’s van Mercedes, zoals de GLS, bieden 7 zitplaatsen. En om een Mercedes Benz-waardige ervaring te bieden, moeten alle 7 passagiers kunnen genieten van het comfort en de luxe. Hierdoor neemt ook het gewicht aanzienlijk toe.

Veel van het gewicht in moderne auto’s is ook te danken aan de enorme hoeveelheden geluiddempende materialen, die de cabine enorm isoleren, waardoor de rijervaring een stuk ontspannender wordt.

FAQs over autogewicht

Wat zijn de nadelen van een zwaardere auto?

Hoewel een zwaardere wagen in het voordeel werkt van een meer inschikkelijke rijstijl, zijn Mercedessen enorm en kan men niet om de wetten van de fysica heen. Zwaardere auto’s hebben ook te lijden onder een ongunstige brandstofefficiëntie. Als een auto meer massa draagt, heeft hij een krachtigere motor nodig om zo moeiteloos te rijden als een Mercedes.

Mercedes investeert veel in onderzoek en ontwikkeling om hun auto’s leuk te maken om mee te rijden, vooral de AMG modellen. Maar een zware auto die met een behoorlijke snelheid rijdt, draagt veel kinetische energie met zich mee, en er is een aanzienlijke kracht voor nodig om de auto tot stilstand te brengen in vergelijking met een lichtere auto.

  Houden Mercedessen hun waarde?

Terwijl een zwaardere auto kan blijken te zijn een veiliger optie in het geval van een crash, de auto die je crasht tegen heeft niet hetzelfde voordeel. Bijvoorbeeld, het bruto gewicht van een 2020 GLS 450 is een kolossale 7000 + pond.

Wat zijn de voordelen van een lichtgewicht auto?

Een klassiek recept voor een dynamisch superieure auto is minder gewicht en meer vermogen. Mercedes biedt daar ook een paar van aan. De nieuwste is de gloednieuwe 2021 AMG GT Black Series die ergens in de buurt van 1600 kg / 3500 pond weegt, wat aan de lichte kant is voor een auto met veel functies en een enorme motor in 2020.

De voordelen van een lichtere auto houden daar niet op. Lichtere auto’s zijn vaak een stuk zuiniger als het op brandstofverbruik aankomt. Een motor in een lichte auto hoeft minder hard te werken in vergelijking met een zwaardere auto. Dit alles resulteert in meer geld op de bank, en niet bij de benzinestop.

Veel high-performance auto’s maken tegenwoordig gebruik van de modernste fabricagetechnieken met de nieuwste materialen, zoals koolstofvezel en magnesium. Deze materialen zorgen voor een lichtere auto en meer stijfheid en veiligheid, maar ze verhogen ook de productiekosten.

Worden moderne auto’s zwaarder?

Het antwoord is ja en nee. Bij de compactere auto’s is er misschien een kleine gewichtstoename, maar niets noemenswaardigs. Hetzelfde kan ook gezegd worden van grotere auto’s. Auto’s zijn in de loop der jaren steeds groter geworden, maar moderne fabricagetechnieken en efficiënt materiaalbeheer houden het gewicht in toom.

De autofabricage wordt meer en meer gereglementeerd omwille van de vele verschillende veiligheidsaspecten. En veel nieuwe systemen moeten het daglicht nog zien. Het is indrukwekkend hoe automerken erin slagen om het gewicht jarenlang op hetzelfde niveau te houden, terwijl ze toch een grote hoeveelheid nieuwe technologie en veiligheidsvoorzieningen inbouwen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts