Wat betekent 4Matic op een Mercedes?

Bij het kiezen van een Mercedes naar keuze, moet u de juiste aandrijflijn kiezen voor een onvergetelijke rijervaring. Een van de populaire aandrijflijnen die Mercedes heeft zijn de 4Matic AWD/4WD systemen.

4Matic is het Mercedes-jargon voor hun vierwielaandrijvings- en vierwielaandrijvingssystemen. Deze systemen zijn te vinden op geselecteerde automodellen in verschillende Mercedes klassen, zoals A, B, C, E, S, G, CLA, CLS, GLE, GLC en meer. Het systeem is zeer efficiënt in prestaties omdat het de auto meer tractie geeft op verschillende ondergronden.

Geschiedenis van het Mercedes 4Matic systeem

Het is niet verwonderlijk dat het 4Matic systeem voor het eerst werd geïntroduceerd door de zoon van Daimler, Paul Daimler. Hij kwam met dit concept in 1903, waar hij de eerste ontwerpen van het 4Matic AWD-systeem schetste. Zijn concept werd echter pas in 1907 geïmplementeerd toen de eerste AWD auto werd geproduceerd.

De auto werd aangeduid als de Daimler “Dernberg-Wagen.” In 1951 werd het systeem opgenomen in de Unimog, dat een terreinwagen was. Later, in 1972, werd het all-wheel-drive systeem toegepast in de Gelandewagen, een cross-country SUV. En in 1985 werd het systeem door de Mercedes ingenieurs toegepast in een nieuwe personenwagen. Het kreeg uiteindelijk de naam 4Matic in 1987.

Het 4Matic aandrijfsysteem werd erg populair toen het werd toegepast in de Mercedes-Benz W124-serie E-Klasse. In 2008 creëerden de ingenieurs van Mercedes een nieuwe generatie van 4Matic die een gewicht van minder dan 200 pond bereikte, en vervolgens werd het voor het eerst opgenomen in de Mercedes CL550 Coupé.

Op dit moment is 4Matic ingebouwd in veel Mercedes-Benz voertuigen over de hele wereld. Mensen die leven in modderige en besneeuwde gebieden geven de voorkeur aan het 4Matic AWD systeem vanwege het rijgemak. Terwijl off-roaders dol zijn op de Mercedes 4Matic 4WD SUV’s en vrachtwagens.

  Beste olie voor Mercedes C300

Wat maakt een 4Matic vierwielaangedreven Mercedes bijzonder?

Als u graag off-road rijdt, is het kiezen van een Mercedes met een 4Matic AWD-systeem van vitaal belang. Hiermee kunt u namelijk met weinig weerstand door verschillende terreinen rijden. Hier zijn enkele van de dingen die het 4Matic AWD-systeem bijzonder maken:

Schakelt alle vier de wielen in

Het 4Matic AWD-systeem maximaliseert de tractie door alle wielen van uw auto in te schakelen. Bovendien detecteert het systeem welke wielen meer vermogen nodig hebben en stuurt het daar naartoe. Dat betekent dat u niet hoeft te vechten om alleen de voor- of achterwielen tegelijk in te schakelen, maar dat alle wielen tegelijk worden gebruikt als dat nodig is.

Uitzonderlijke controle

Een andere reden waarom het 4Matic AWD-systeem bijzonder is, is zijn fantastische grip. Omdat het 4Matic AWD-systeem in het voertuig is geïntegreerd, reageert het snel en past het zich aan. Bovendien kan het anticiperen op bochten, waardoor de wielen aan de buitenkant van de bocht meer kracht krijgen. Zo wordt voorkomen dat de auto van de weg glijdt.

4-ETS

4-ETS betekent voluit een elektronisch tractiesysteem op 4 wielen. Dit systeem speelt een grote rol bij de effectiviteit van het 4Matic AWD-systeem. Het 4-ETS detecteert het begin van wielspin. Vervolgens remt het systeem het slippende wiel snel af en stuurt het koppel en vermogen terug naar het grijpende wiel om u uit de problemen te helpen.

Uitstekende acceleratie

Voertuigen van Mercedes-Benz die met het 4Matic-systeem zijn uitgerust, accelereren in extreme weersomstandigheden veel soepeler en sneller dan voertuigen zonder dit systeem. Daardoor wordt het werk van de bestuurder in vergelijking met voertuigen met voorwielaandrijving of achterwielaandrijving veel gemakkelijker.

  Welke Mercedes heeft vleugeldeuren?

Verbeterde prestaties

Als u een beter presterende auto wilt, gaat er niets boven een Mercedes-Benz met de 4Matic-aandrijflijn. Omdat het systeem de wielen meer tractie geeft, accelereert uw auto sneller dan een gewone aandrijving. Wilt u nog betere prestaties, dan kunt u kiezen voor Mercedes-AMG’s met een 4Matic-systeem.

FAQ over 4Matic

Hoe werkt de Mercedes-Benz 4Matic vierwielaandrijving?

Het Mercedes 4Matic AWD-systeem werkt door alle vier de wielen in te schakelen en aan te drijven om de beste tractie te leveren. Dit uitstekende systeem kan zich snel en nauwkeurig aanpassen aan plotselinge veranderingen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Het werkt ook efficiënt door het koppel van de motor gelijkmatig te verdelen over zowel de voor- als de achterwielen.
Wanneer de omstandigheden veranderen, merkt het compacte en lichte systeem dus onmiddellijk de situatie op en stelt het vast welk(e) wiel(en) vermogen nodig heeft (hebben) voor meer tractie. Als gevolg daarvan levert het systeem het wiel het broodnodige koppel. Het systeem wordt ook bediend door een elektronisch tractiesysteem op 4 wielen.

Wat is het verschil tussen het 4Matic-systeem en het gewone systeem?

Het 4Matic-systeem herkent de rijomstandigheden en past zich aan, zodat u over een goede tractie en grip beschikt om door te rijden. Een regulier systeem daarentegen stuurt het koppel van de motor naar de voor- en achterwielen voor een sportieve balans en een uitzonderlijk weggedrag. 4Matic is dus geschikt voor alle rijomstandigheden.

Zijn alle Mercedes-Benz modellen met 4Matic uitgerust?

Nee, dat is niet het geval. Toch zijn er verschillende Mercedes-modellen die over het 4Matic-systeem beschikken. Daartoe behoren de A-Klasse, B-Klasse, C-Klasse, E-Klasse, S-Klasse en G-Klasse. Merk op dat het 4Matic-systeem in de C-Klasse terug te vinden is in de sedan, coupé, cabriolet, stationwagon en CLA.
Hetzelfde geldt voor de 4Matic in de E-Klasse, die verkrijgbaar is in de sedan- en stationwagonmodellen. Voor de G-Klasse is het 4Matic-systeem te vinden in de G wagon, GLA, GLC, GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, en GLS. Het is belangrijk te weten of uw auto over een 4Matic-systeem beschikt, omdat het op moeilijk terrein van cruciaal belang kan zijn.

  Maakt Mercedes een stationwagen?

Moet ik het 4Matic-systeem inschakelen of is het altijd ingeschakeld?

In tegenstelling tot voor- of achterwielaandrijvingen is de 4Matic altijd ingeschakeld. U hoeft dus niets in te schakelen, want het systeem voelt aan waar de grip ontbreekt of waar een bocht krap wordt en schakelt de juiste wielen in. Het systeem is dus altijd klaar om aan het werk te gaan.

Kortom

Nu u begrijpt wat 4Matic betekent op Mercedes-voertuigen, kunt u een auto kiezen die het juiste systeem heeft voor uw rijomstandigheden. Zowel 4Matic AWD als 4WD aandrijflijnen presteren goed in zware omstandigheden. Ze zorgen ervoor dat u geen tractie verliest en dat uw auto op de weg blijft.
Maar als de omstandigheden extreem zijn, is het 4WD-systeem het beste. Als het weer dan altijd slecht is, zoals bij ijzel, is het AWD-systeem de betere keuze. Merk op dat Mercedes 4WD voertuigen veel duurder zijn dan AWD voertuigen. Wat meer is, de AWD voertuigen verbruiken iets meer brandstof dan hun 4WD tegenhangers.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts