Wat betekent AMG bij Mercedes?

De naam AMG is synoniem geworden voor een snel Duits raketschip dat door Mercedes gebouwd is voor ultieme prestaties. AMG staat voor “Aufrecht Melcher Großaspac.” Aufrecht en Melcher zijn de achternamen van de twee oprichters en Großaspach is de geboorteplaats van de Mercedes tuner.

60 jaar geleden werd AMG opgericht vanuit een passie voor racen, want deze twee oprichters waren in de motorontwikkelingsafdeling van Mercedes sterk betrokken bij de ontwikkeling van de motor voor de 300E. Een racewagen uitgerust met deze motor nam deel aan het Duitse toerwagenkampioenschap en won 10 keer.

AMG jaren 1960-1980

Na het bovengenoemde succes van Aufrecht en Melcher in het Duitse toerwagenkampioenschap richtten zij in 1967 in een voormalige molen in de buurt van Burgstall het ingenieursbureau “Aufrecht Melcher Großaspach design and testing for the development of racing engines” op.

Niet lang daarna werden de door deze twee gereviseerde motoren ongelooflijk populair bij privé raceteams. De eerste echte mijlpaal voor Aufrecht en Melcher was de 24 uur van Spa in 1971, toen de legendarische 6,8-liter AMG-motor in de al even legendarische AMG Mercedes 300SEL de eerste plaats in zijn klasse veroverde.

De nasleep van hun succes zou snel volgen. Een grote vierdeurs sedan eindigde als tweede in een racecompetitie die voornamelijk werd gedomineerd door lichtere raceauto’s en bezorgde AMG een wereldwijde reputatie. Hierna werd AMG een bescheiden bedrijf in Affalterbach en begon eind jaren 80 samen te werken met Mercedes.

AMG jaren 1980-2000

In 1986 ontwikkelde AMG een 5.0L V8-motor die werd gebruikt in de E-klasse coupé, een legendarische auto met de bijnaam “The Hammer” die uitgroeide tot een van de meest iconische AMG-auto’s aller tijden. De stralende ster van deze periode is ongetwijfeld de 190E, een auto die tussen eind jaren 80 en begin jaren 90 50 Duitse toerwagenkampioenschappen won.

  Welke Mercedessen hebben start op afstand?

In 1990 konden de AMG-auto’s worden onderhouden via het wereldwijde netwerk van Mercedes-dealers en -servicestations, wat AMG een aanzienlijke zakelijke impuls opleverde. Het eerste gezamenlijk ontwikkelde product van Mercedes en AMG was de C36 AMG uit 1993. Dit alles bereikte zijn hoogtepunt in 2005, toen Mercedes voor 100% eigenaar werd van AMG.

Het hedendaagse Mercedes-AMG

Tegenwoordig is AMG gevestigd in Affalterbach en heeft meer dan 1700 medewerkers in dienst. AMG richt zich op het maken van de beste performance sedans, SUV’s, hatchbacks en estates, en af en toe een supersport en zelfs hypercars.

Mercedes-AMG stapt langzaam af van het type motoren waaraan AMG zijn superieure reputatie te danken heeft, als gevolg van de steeds strengere emissievoorschriften. Desondanks slaagt Mercedes er nog steeds in om voertuigen met uitzonderlijke prestaties aan te bieden met kleinere motoren en motoren met geforceerde inductie.

Het moderne tijdperk van AMG is ook het gouden tijdperk van de AMG-voertuigen. Auto’s zoals de C63, SLS, SL65 en de onlangs uitgebrachte AMG GT Black Series zijn een droom voor verzamelaars aan het worden.
Mercedes AMG werkt nu ook samen met Pagani, een miljoenenbedrijf dat handgemaakte exotische auto’s uit Modena bouwt en opvallende hypercars aanbiedt met een authentieke Mercedes V12-motor die meer dan 800 pk levert.

Daarnaast slaagt Mercedes AMG er nog steeds in om op een opvallende manier te groeien, aangezien ze ook motoren en veel verschillende auto-onderdelen leveren aan Aston Martin, een Britse legende op het gebied van luxe- en sportauto’s. Wat motorsportdivisies betreft, domineert Mercedes in de F1, en in 2018 stapte Mercedes uit het Duitse toerwagenkampioenschap.

  De beste tweedehands Mercedes-AMG om te kopen?

Veelgestelde vragen over luxe sportwagens

Wat is de krachtigste in serie geproduceerde Mercedes AMG op de weg aller tijden?

De lijst van krachtige Mercedes AMG-auto’s is tamelijk eindeloos, maar zelfs in zo’n hoge pk-erfenis springen sommige modellen er wel degelijk uit. De SLS AMG Black Series kwam uit in 2013 en bood een 6,2-liter natuurlijk aangezogen V8 die zo’n 631 pk leverde, wat hem de titel opleverde voor de krachtigste natuurlijk aangezogen motor van dat moment.
Mercedes bracht niet al te lang geleden de AMG GT Black Series uit, een auto die dezelfde ethos volgde als de SLS AMG, een op het circuit gerichte versie van een meer “getemde” AMG GT. De AMG GT BS biedt een ongelooflijke 720 pk, waardoor het de meest krachtige hedendaagse Mercedes AMG.
Mercedes-AMG zal binnenkort ook de AMG Project 1 uitbrengen, een hypercar aangedreven door F1-technologie die naar verwachting meer dan 1000 pk zal leveren voor een miljoenen kostende prijs. De Project 1 zou wel eens de grootste AMG-creatie aller tijden kunnen zijn en wordt door vele liefhebbers met spanning tegemoet gezien.

Wat betekent M bij BMW of RS bij Audi?

BMW M staat voor BMW Motorsports en is eigenlijk hetzelfde als AMG voor Mercedes. Audi RS staat voor RennSport, oftewel racesport als letterlijke vertaling.
BMW M werd opgericht in 1972 en is verantwoordelijk voor vele geweldige raceauto’s, waaronder enkele van de beste die ooit zijn geproduceerd. In 1986 bracht BMW de E30 M3 uit, waarmee de erfenis van de best presterende sedan aller tijden begon.
Audi’s RS-divisie werd opgericht in 1994, na het succes van de legendarische Audi RS2, en tegenwoordig geniet Audi’s RS-divisie dezelfde waardering als M of AMG. De RS-divisie van Audi is sinds haar oprichting ook verantwoordelijk voor vele geweldige auto’s, met als hoogtepunten de eerder genoemde RS2 of de grote best presterende estate aller tijden, de RS6.

  Welke is de beste Mercedes Benz uit de jaren 90?

Hoe ziet de toekomst er voor de divisies AMG, BMW M en Audi RS uit?

Omdat de emissiebeperkingen voor auto’s steeds strenger worden, staan veel performance automerken voor moeilijke beslissingen. Ofwel proberen ze adequate prestatiewagens te maken met kleinere motoren die zelden de aantrekkingskracht van oudere auto’s met een grote motor kunnen evenaren, ofwel proberen ze een andere weg in te slaan.
Aangezien de toekomst van de verbrandingsmotor onzeker is, geldt dat ook voor deze divisies. Alleen de tijd zal leren hoe deze fabrikanten zich zullen aanpassen aan meer en meer ongunstige beperkingen en of zij er daadwerkelijk in zullen slagen te overleven en de auto’s van de liefhebbers bij uitstek zullen blijven in de toekomst.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts