Welke Audi heeft een V8 motor

De geschiedenis van de Audi V8-motor gaat helemaal terug tot de jaren tachtig, toen Audi voor het eerst de toepasselijke naam Audi V8 introduceerde. De Audi V8 veranderde uiteindelijk in een auto die we nu allemaal kennen als de Audi V8, en daarmee was de Audi V8 geboren.

In de loop van de decennia reserveerde Audi de V8 langzaam alleen voor haar topklasse S en RS sportwagens, zoals de Audi S4/RS4, Audi S5/RS5, en de Audi RS6. Sommige niet-Audi Sport modellen, zoals de Q7, bleven echter tot een paar jaar geleden de V8 gebruiken.

Tegenwoordig gebruikt Audi een V8 voor slechts een handvol auto’s, zoals de RS6, RS7, RSQ8, de 60 TFSI Audi A8 en de topklasse Audi S8. Door de jaren heen zien we een langzame achteruitgang van de Audi V8-motoren als gevolg van de steeds strenger wordende emissie- en efficiëntievoorschriften, wat erop wijst dat de V8 waarschijnlijk te zijner tijd uit productie zal worden genomen.

Dit betekent echter dat we allemaal de huidige Audi V8 auto’s moeten waarderen, omdat ze een beetje een uitstervend ras zijn in deze huidige tijd van auto-efficiëntie, geforceerde inductie, en downsizing.

Audi RS6/RS7 – De beste Audi V8 auto’s

De Audi RS6 is zonder twijfel de beste Audi V8 die u vandaag de dag kunt kopen, omdat het een van de beste auto’s ter wereld is. Toegegeven, dit is een gewaagde uitspraak, maar het is volkomen logisch als je je realiseert dat de RS6 krachtig is, er goed uitziet, opwindend, praktisch, luxueus, comfortabel, en zijn waarde enorm goed vasthoudt.

Het is een auto voor alle doeleinden en waarschijnlijk een van de beste auto’s die je kunt kopen voor elk denkbaar scenario. Het is ook een geweldige winterauto omdat hij Audi’s legendarische Quattro AWD systeem heeft dat zowel het veiligheidsniveau verhoogt als de auto grip op de weg geeft alsof hij klauwen heeft.

  Beste Audi A4 Luchtinlaat

Het paradepaardje van de Audi RS6 is de 4.0L twin-turbo V8 die 591pk en 590lb-ft koppel levert. Deze motor is terug te vinden in zowel de RS7 als de RSQ8, aangezien het de standaard V8 van Audi is. Deze motor wordt niet alleen in moderne Audi’s gebruikt, maar vindt ook zijn weg naar de Porsche Cayenne, de Panamera, de Lamborghini Urus, de Bentley Benteyga en nog enkele andere producten van de VAG-groep.

De 4.0L VAG V8 staat bekend om zijn diepe, knorrige geluid waar liefhebbers van raceauto’s maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Audi A8/S8 – De topklasse Audi limousine

Zoals in het begin vermeld, is de Audi V8 ook te vinden in de niet-RS/S A8 60TFSI. Dit is de enige huidige Audi niet Sport variant die een V8 biedt. De 60 TFSI wordt geleverd met een 4.0L turbocharged V8 die 453pk en 487lb-ft koppel levert.

Deze motor is vooral getuned voor soepelheid en moeiteloosheid en hij klinkt niet zo rasperig als de 4.0 die in de RS6 en de RS7 te vinden is. Hij is gebaseerd op hetzelfde blok en hij deelt de meeste onderdelen met de Audi Sport V8 en alle andere VAG V8-wagens.

De Audi S8 is de prestatiegerichte Audi A8 die moeiteloze prestaties tracht te combineren met een echte luxewagen. De S8 biedt 571pk en 590lb-ft koppel, wat meer dan genoeg is voor zo’n grote luxebak. Deze motor is bijna identiek aan die in de RS6, maar toch is hij niet zo agressief.

  Audi RS7 betrouwbaarheid

Audi RSQ8 – Het vlaggenschip van de Audi RS SUV

De Audi RSQ8 is de huidige top-of-the-line Audi SUV die zijn onderstel deelt met de belachelijke Lamborghini Urus. De RSQ8 maakt gebruik van dezelfde motor als de RS6 en de RS7 en biedt hetzelfde vermogen en hetzelfde algemene geluid en gevoel.

De RSQ8 is nu een ongelooflijk begeerlijke auto omdat de huidige high-end markt gek is op grote en krachtige luxe coupé SUV’s zoals de Cayenne Turbo Coupe, de BMW X6M, de Mercedes GLE 63 AMG, en de eerder genoemde Lamborghini Urus.

Hoewel V8’s langzaam uitsterven, is de RSQ8 de eerste serieproductie-SUV van Audi waarin een V8 wordt gebruikt, en het lijkt erop dat het ook de laatste zou kunnen zijn.

FAQ Sectie

Welke Audi heeft de beste V8-motor?

Audi is vooral bekend om zijn 5-cilinder motoren, maar de 4.2L V8 die in de eerste Audi R8 en een heleboel Audi S en RS auto’s te vinden was, is ongetwijfeld de beste Audi V8 aller tijden. Hij is misschien niet de krachtigste en niet de meest efficiënte, maar wat hij mist aan efficiëntie en vermogen, maakt hij goed met geluid, betrouwbaarheid en karakter.

Het mooiste is nog dat je een Audi met deze motor kunt kopen voor de prijs van een instapmodel Chevrolet Spark. De 4.2L V8 Audi S5 van eind jaren 2000 en begin jaren 2010 is een perfecte auto als u wilt ervaren wat de beste Audi V8 te bieden heeft zonder absurde prijzen te betalen.

  Het beste Audi-model voor een gezin

Waarom houden mensen van V8 motoren?

Als u geen autoliefhebber bent en als het u niet kan schelen welke motoren uw auto aandrijven, zult u waarschijnlijk niet begrijpen waarom mensen zo van V8-motoren houden. Ze zijn immers duur, verbruiken meer brandstof, zijn vaak duur in onderhoud en zijn meestal niet de meest betrouwbare motoren.

Een V8-motor biedt echter een platform dat kan worden afgestemd op zowel extreme prestaties als extreme soepelheid en moeiteloosheid. V8-motoren voelen en klinken fors en het rijden in een auto met een V8 voelt een stuk opwindender en specialer.

Waarom gaan Audi V8 motoren uit productie?

Voor alle duidelijkheid, Audi heeft niet gezegd dat hun V8-motoren uit productie gaan, maar dat is te verwachten gezien de huidige trends en regelgeving in de auto-industrie. V8-motoren zijn gewoon te dorstig, te zwaar en schadelijk voor het milieu.

Vanuit technisch oogpunt kunnen de vermogensvoordelen die V8’s gewoonlijk bieden, gemakkelijk worden bereikt met 6-cilinder en 4-cilinder turbomotoren die allebei minder wegen en niet zo inefficiënt zijn. Alleen de tijd zal leren of we getuige zullen zijn van de ondergang van de V8, maar het lijkt erop dat de industrie die kant op gaat.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts