Gebruikt Jaguar nog Ford-motoren?

Sinds Tata Motors in 2008 Jaguar in handen kreeg, wordt er gespeculeerd over de vraag of Jaguar nog steeds Ford-motoren gebruikt. Jaguar gebruikte aanvankelijk Ford-motoren, maar nu niet meer. Er was een overeenkomst tussen Ford en Tata Motors dat Ford in december 2020 zou stoppen met de productie van Jaguar motoren, maar Jaguar stopte voor de gestelde tijd.

Overgang van Ford naar Jaguar motoren

Toen Tata Motors in 2008 Jaguar overnam van Ford Motors, veranderden ze niet zomaar meteen alle onderdelen van Jaguar. Ook al had Tata Motors voor die tijd al auto’s gemaakt, ze moesten het concept van Jaguar motoren begrijpen.

Lang voordat Ford Jaguar aan Tata Motors verkocht, stond Jaguar bekend als een high-performance auto. Tata Motors wilde de standaard op geen enkele manier naar beneden halen, wat misschien de reden is waarom ze nog een tijdje vasthielden aan Ford motoren. Ze wilden op zijn minst begrijpen hoe ze motoren konden produceren die in Jaguars passen voordat ze hun eigen motoren gingen bouwen.

Dat gezegd hebbende, moest Jaguar met Ford Motors overeenkomen wanneer Ford naar verwachting zou stoppen met het produceren van motoren voor Jaguar Motors. Deze overeenkomst zou in december 2020 aflopen, waarna Jaguar geacht werd zijn eigen motoren te maken. Jaguar nam echter doortastende maatregelen om er voor die tijd klaar voor te zijn.

Voor 2020 was Jaguar al begonnen met de productie van motoren om een deel van de motoren van Ford te vervangen. Maar op dat moment liep de overeenkomst tussen Jaguar en Ford nog. Jaguar was zich net aan het voorbereiden.

  Beste tweedehands Jaguar om te kopen

In 2017 kondigde Ford aan dat de motorleverantie aan Jaguars in september 2020 zou eindigen. Dat was drie maanden eerder dan de aanvankelijk afgesproken datum. In september 2020 stopte Jaguar dus met het gebruik van de motoren van Ford.

Het is dus correct om te zeggen dat Jaguar vandaag geen Ford-motoren meer gebruikt. U kunt echter nog wel Ford motoren aantreffen in oudere modellen, alleen niet in recente modellen zoals de 2021 Jaguars.

Jaguar motoren vóór september 2020

De eerste voorgestelde Jaguar-motor was de 2,0-liter turbomotor die deel uitmaakte van de Ingenium-familie van elke aluminiumfabriek. De motor werd gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en de toen nieuwe krachtcentrale in China. Jaguar gebruikte deze motor om de 2.0-liter turbomotor van Ford te vervangen die in veel auto’s van Jaguar en Land Rover te vinden was.

De 2,0-liter turbomotor van Jaguar is gebruikelijk in China, waar het rijden in auto’s met meer dan een 2,0-liter motor niet is toegestaan. In die tijd produceerde Ford nog steeds de V6 dieselmotor en de V6 en V8 supercharged benzinemotoren. Jaguar verving de V6-motor echter al snel door zijn 6-cilinderversie van de Ingenium-lijn.

Al snel verving Jaguar de 2.2 van Ford door een 4-cilinder 2.0-liter dieselmotor van de Ingenium-familie. In 2016 produceerde Jaguar ook een 4-cilinder benzinemotor in Wolverhampton, Midden-Engeland. Volgens Jaguar is deze motor zuinig en zal het brandstofverbruik met 15% verbeteren ten opzichte van het motorequivalent van Ford.

  Ford Focus Betrouwbaarheid

In 2017, toen Ford de vroegtijdige beëindiging van de oorspronkelijke overeenkomst aankondigde, zou Jaguar de 3,0-liter motor met turbocompressor gaan produceren. Velen dachten dat een goede oplading van deze motor de plaats kon innemen van de V8 die aanvankelijk door Ford Motors werd geproduceerd.

En in 2019 kondigde Jaguar (Jaguar Land Rover) de veelgeroemde inline-zes motor aan. Maar in plaats van de gewone motor, werd de inline-6, 3,0-liter benzinemotor gecombineerd met een 48 Volt elektrisch ontwerp. Dit moest helpen om de motor elektrisch op te laden en te vertragen wanneer de motor afslaat tijdens het rijden of stopt bij een file.

De Ingenium-familie

De Ingenium-familie staat voor alle moderne motoren die Jaguar Land Rover bouwt in diesel- en benzinevarianten. Deze motoren maken gebruik van een modulair ontwerp, waardoor ze in 3-, 4-, en 6-cilindervarianten kunnen worden gemaakt. Ze worden meestal geproduceerd met ongeveer 500 cc cilinders, afhankelijk van de vraag of de eisen. Dit waren dezelfde motoren die eind 2015 de Ford motoren vervingen.

FAQs

Welke motor werd het meest door Ford voor Jaguar geproduceerd?

De viercilinder benzinemotor was de meest geproduceerde Ford-motor die Jaguar gebruikte. Hij is goed voor de helft van alle door Ford geproduceerde motoren en ongeveer 25% van alle motoren die Jaguar ooit heeft gebruikt.

Hebben Jaguar en Land Rover dezelfde motor?

Ja, de auto’s van Jaguar en Land Rover hebben dezelfde motoren, ook toen Ford deze motoren nog bouwde. Toen Tata Motors in 2008 Jaguar van Ford kocht, kochten zij ook Land Rover. In 2013 werden Jaguar en Range Rover samengevoegd tot één onderneming. Tegenwoordig wordt Jaguar aangeduid als Jaguar Land Rover.

  Jaguar XK Betrouwbaarheid

Gebruikt Jaguar nog Ford motoren?

Nee, Jaguar voertuigen maken niet langer gebruik van Ford motoren. In september 2020 stopt Ford met de levering van motoren aan Jaguar Land Rover. Maar al voor 2020 was Jaguar Land Rover begonnen met het bouwen van eigen motoren. Zo konden ze meteen onder de knie krijgen welke motor bij welke auto paste.

Welke Jaguar auto’s gebruikten Ford motoren?

In de meeste Jaguars die voor 2015 werden geproduceerd, vindt u Ford-motoren. De XKR, XJS, en de AJ’s zijn goede voorbeelden van auto’s die een Ford motor gebruikten. Maar alle Jaguars die na september 2020 zijn gemaakt, hebben geen Ford-motor. Waarom? Ford is vanaf september 2020 helemaal gestopt met het leveren van Jaguar motoren.

Waar worden Jaguar motoren geproduceerd?

Jaguar motoren worden geproduceerd in de Jaguar Land Rover motorenfabriek in het Verenigd Koninkrijk, die vanaf 2015 tot op heden motoren heeft gebouwd. Ze hebben ook een andere productiefabriek in China, die in 2017 begon met de productie van motoren en vandaag nog steeds produceert.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts