Is de Hyundai Getz een goede auto?

Hyundai Getz

De Hyundai Getz is een subcompacte stadsauto die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2002 en continu in productie was tot 2011, toen hij in 2012 werd vervangen door de Hyundai i20. De Getz is bekend onder vele namen, zoals de Hyundai Click, de Hyundai Getz Prime, de Hyundai TB en de Inokom Getz. Is de Hyundai Getz een goede auto?

De Hyundai Getz is een echt betaalbare kleine stadsauto met een fatsoenlijke betrouwbaarheid. Hij wordt aangedreven door een paar benzine- en een dieselmotor, die allemaal nogal zwak zijn, maar voldoende voor zo’n kleine auto. Het ontwerp van de Getz is zo flauw als men een auto kan ontwerpen, maar dat vond Hyundai het beste toen de auto uitkwam.

Het interieur is ongeveer hetzelfde verhaal, maar is ongelooflijk overzichtelijk omdat alles precies zit waar je het verwacht. De rijervaring is precies wat je zou verwachten van zo’n kleine auto, het is kil en redelijk comfortabel, maar niet op een dynamische manier.

De betrouwbaarheid lijkt voor het grootste deel in orde, maar er zijn enkele problemen die het vermelden waard zijn. De waarde van deze auto’s is de afgelopen 10 jaar behoorlijk gedaald en dat maakt ze tegenwoordig tot koopjes. De praktische bruikbaarheid is niet goed, want de auto is niet geschikt voor lange mensen en de kofferruimte is op zijn zachtst gezegd beperkt.

Hyundai Getz – De aandrijflijn

Voor de Hyundai Getz kunt u kiezen uit enkele benzinemotoren. Te beginnen met de instap 1.1L 4-cilinder lijnmotor die 62pk of 65pk biedt voor het gefacelifte model. De volgende in de rij is de 1.3L 4-cilinder lijnmotor met 82 pk en de 1.4L 4-cilinder met 97 pk, waar de meeste mensen voor kiezen. De 1.6L 4-cilinder met 106 pk is echter de beste, omdat die een perfecte hoeveelheid vermogen biedt.

  Is de Hyundai Venue een goede auto?

Alle modellen zijn uitgerust met een handgeschakelde 5-versnellingsbak en het vermogen wordt alleen naar de voorwielen gestuurd. Wat dieselmotoren betreft, kunt u alleen de 1,5-liter 4-cilinder CRDI-motor met 82 pk of 88 pk kopen. Dieselmotoren zijn ook de zuinigste van het stel, want ze kunnen meer dan 50 MPG opleveren, terwijl de zuinigste benzinemotoren dichter bij de 40 MPG zitten.

Al met al is de Getz niet echt iets bijzonders op het gebied van aandrijving, wat logisch is omdat Hyundai dat nooit bedoeld heeft. De aandrijflijn is voldoende voor een kleine stadsauto, maar liefhebbers van hete hatchbacks zullen de Getz te langzaam vinden.

Hyundai Getz – Ontwerp en rijden

De designtaal van Hyundai uit het begin van de jaren 2000 staat bekend om het maken van onherkenbare auto’s en de Getz is niet anders. Het is moeilijk te geloven dat Hyundai enkele van de best uitziende auto’s in de jaren 2020 maakt en dat ze ook enkele van de slechtst uitziende auto’s in de jaren 2000 hebben gemaakt. De buitenkant is saai en er is helemaal niets interessants aan.

Het interieur is al even flauw, maar voelt wel relatief goed gemaakt en alles zit waar je het zou verwachten. De rijervaring is ook vrij volgzaam en niet opwindend, maar dat is een gemeenschappelijk kenmerk voor de meeste auto’s uit dit segment, vooral in de vroege jaren 2000 toen hete subcompacte auto’s nog niet echt een ding waren.

  Hyundai Veloster betrouwbaarheid

Hyundai Getz – Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

De Hyundai Getz is lang niet zo betrouwbaar als de hedendaagse Hyundai modellen, maar hij is ook helemaal niet onbetrouwbaar. Dat gezegd zijnde, is het een relatief solide auto die zich nog vele jaren staande zou moeten kunnen houden. We moeten echter wel enkele van de meer algemene problemen noemen waar de Getz de neiging heeft aan te lijden.

Deze omvatten problemen met de ophanging, de elektronica, de auto verliest vermogen, de auto slaat af, en met de remmen, die een groot probleem waren in 2003 toen Hyundai de Getz terugriep omdat het ABS volledig uitviel. Hoe dan ook, de meeste Getz-modellen zijn tegenwoordig gerepareerd en er zijn veel monteurs die gemakkelijk aan de Getz kunnen werken.

Hyundai Getz – Waarde en bruikbaarheid

Een gebruikte Hyundai Getz kan in 2022 voor bijna niets worden gekocht omdat de afschrijvingscurve een dieptepunt heeft bereikt. De Getz was in het begin geen bijzonder dure auto, maar nu, 15 jaar later, is het betaalbaarder om enkele gebruikte Getz-modellen te kopen dan een chic diner.

Het praktische aspect is niet het sterkste punt van deze auto, wat redelijk is, want het is tenslotte een subcompacte auto. Veel eigenaren klaagden over het gebrek aan zitruimte voor en achterin, wat betekent dat lange mensen niet zo dol zullen zijn op de Getz.

  Veel voorkomende problemen met Hyundai Getz

FAQ Sectie

Waarom is Hyundai gestopt met de Getz?

De reden waarom Hyundai met de Getz is gestopt, zijn de slechte verkoopcijfers. Ter informatie: in 2003 werden in India elke maand meer dan 3.000 auto’s verkocht, terwijl er in 2009 in 12 maanden 6.500 auto’s werden verkocht.

Het lukte gewoon niet om te leveren op dat moment als andere fabrikanten echt stapte hun spel omhoog. De Getz werd ook bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan ruimte op het moment dat hij uitkwam. Al deze problemen werden veel te ernstig voor de Getz om te blijven bestaan.

Maakt Hyundai goede compacte auto’s?

In 2022 is de catalogus van Hyundai zo groot als het maar kan zijn, want je kunt er elk type auto kopen. Te beginnen met de compacte i10 en i20 en helemaal tot aan de gigantische Hyundai Palisade. Maar wat compacte auto’s betreft, doet Hyundai het echt goed, vooral met de allernieuwste modellen.

Hebben compacte stadsauto’s zin?

Dat hangt af van uw gebruiksscenario. Als u het type persoon bent dat het grootste deel van zijn rijtijd in de stad doorbrengt en van en naar het werk pendelt, is een compacte stadsauto eigenlijk het beste type auto dat u kunt kiezen. Echter, snelweg rijden, comfort, zitruimte, laadruimte en voorzieningen zijn iets wat je niet zult kunnen vinden in compacte stadsauto’s.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts