Mercedes A-Klasse W176 Problemen

De Mercedes Benz W176 A-Klasse kwam voor het eerst op de markt in 2012 en werd onafgebroken geproduceerd tot 2018, toen hij uiteindelijk werd vervangen door de huidige W177 A-Klasse. De W176 was de grootste sprong voorwaarts binnen de A-Klasse line-up, aangezien de vorige W169 letterlijk geen gelijkenis vertoonde met de W176.

Met zo’n nieuwe auto wilde Mercedes de A-Klasse dichter in de buurt brengen van wat een compacte premium hatchback destijds was. De Audi A3, de VW Golf en de BMW 1-Serie gebruiken allemaal hetzelfde recept sinds deze uitkwamen en de eerste echte Mercedes-concurrent voor deze auto’s was de W176.

Hoe dan ook, in dit artikel gaan we dieper in op alle problemen waar de W176 mee te maken heeft. Dit zijn onder andere mogelijke problemen met de aandrijflijn, elektrische problemen, problemen met de ophanging, problemen met de bouwkwaliteit en mogelijke problemen met de remmen.

Als je meer wilt weten over deze problemen, bespreken we de meest voorkomende oorzaken, symptomen en oplossingen. Dus als je op zoek bent naar een W176 of wilt weten wat er mis kan gaan, lees dan dit artikel en kom erachter!

Aandrijflijn problemen

Aandrijflijnproblemen in de Mercedes A-klasse W176 omvatten meestal problemen zoals slecht accelereren, ruw schakelen of zelfs mogelijke motorstoringen. De meest voorkomende oorzaken zijn defecte sensoren, versleten transmissieonderdelen of softwareproblemen in het motormanagementsysteem.

Symptomen zijn onder andere waarschuwingslampjes op het dashboard, een onregelmatig brandstofverbruik of een slechte en onregelmatige gasinvoer. Om deze problemen aan te pakken, is het cruciaal om een uitgebreide diagnostische scan te laten uitvoeren, bij voorkeur door een Mercedes-Benz specialist. Oplossingen kunnen variëren van eenvoudige software-updates en resets tot het vervangen van onderdelen zoals turbo’s, brandstofinjectoren en dergelijke.

  Veel voorkomende problemen met Mercedes S550

Elektrische problemen

Elektrische problemen met de Mercedes A-klasse W176 variëren meestal van problemen met het infotainmentsysteem tot problemen met elektrische ramen of buitenverlichting. Oorzaken zijn vaak bugs en glitches in de software, versleten of beschadigde bedrading of defecte sensoren en regeleenheden. Symptomen kunnen zo subtiel zijn als het af en toe flikkeren van dashboardverlichting of zo duidelijk als het volledig uitvallen van elektronische systemen, zoals navigatie, telefoonverbinding of Bluetooth. Wat je op dit punt moet doen, is een volledige diagnose van de auto stellen. Als je geluk hebt, is een software-reset voldoende. Zo niet, dan moet je waarschijnlijk een of twee modules vervangen.

Problemen met de ophanging

Als het op ophangingsproblemen aankomt, heeft de Mercedes A-klasse W176 vaak last van kloppende geluiden, ongelijkmatige bandenslijtage of gewoonweg oncomfortabel rijgedrag. De oorzaken variëren van versleten schokdempers, veren en veerpoten tot problemen met de draagarmen of bussen.

Let vooral op symptomen die de rijkwaliteit verminderen, de rolneiging in bochten vergroten of geluiden veroorzaken bij het rijden over hobbels of kuilen. Oplossingen bestaan meestal uit het vervangen van de versleten of beschadigde ophangingscomponenten, gevolgd door het uitlijnen van de wielen voor een goede wegligging en controle.

Problemen met de afwerkingskwaliteit

Het interieur van de W176 is veel beter dan dat van de W169 A-Klasse, dat is duidelijk. De W176 is echter vaak bekritiseerd voor het gebruik van te veel goedkope kunststoffen in het interieur, wat er niet zo mooi uitziet als de auto eenmaal begint te verouderen. Problemen zijn onder andere rammelen, versleten contactpunten en accessoires die niet meer werken.

De oorzaken zijn simpel, het is een puur gebrek aan bouwkwaliteit. Om dit probleem op te lossen, moet je deze onderdelen vervangen en je best doen om ze zo weinig mogelijk te verslijten. Deze problemen zijn veel opvallender bij lichtgekleurde interieurs en stoffen zetels.

  Wat betekenen de chassisnummers van Mercedes?

Problemen met de remmen

Tot slot, maar zeker niet in de laatste plaats, zijn er ook remproblemen gemeld in de Mercedes A-klasse W176. Deze kunnen zich uiten als verminderde remkracht, piepende geluiden of trillingen bij het gebruik van de remmen. Veel voorkomende oorzaken zijn versleten remblokken, beschadigde rotors of problemen met het remvloeistofsysteem, zoals lekken of luchtbellen in de leidingen.

Symptomen waarop je moet letten zijn onder andere een sponsachtig rempedaal, waarschuwingslampjes op het dashboard of veranderingen in hoe de remmen aanvoelen of klinken. Omdat dit een ernstig probleem kan zijn als het niet op de juiste manier wordt aangepakt, is het belangrijk om je auto mee te nemen voor een remontluchtingsservice of om onderdelen zoals de remblokken te vervangen om deze problemen op te lossen.

FAQ

Is de Mercedes W176 A-klasse een goede tweedehands auto?

De Mercedes W176 A-Klasse kan een heel goede tweedehands auto zijn als je er een kunt vinden die niet gepest is en niet al te veel kilometers op de teller heeft staan. Hoewel de W177 A-Klasse tien keer beter is, kan de W176 echt een goede optie zijn omdat de kosten en waarde heel mooi in balans zijn. Modellen met een lagere specificatie zijn lang niet zo overtuigend, terwijl modellen met een hogere specificatie juist goed verkopen.

Het is ook beter om voor een post-facelift W176 te gaan, die een aantal van de in dit artikel genoemde problemen aanpakt en een merkbaar betere auto is. Hij krijgt het nieuwere infotainmentsysteem van Mercedes, dat nog steeds meer dan goed genoeg is voor de meeste mensen.

  Kunt u Mercedes rijden zonder hulpaccu?

Is de Mercedes W176 A-klasse een luxe auto?

Voor sommigen heeft het geen zin om te vragen of de W176 A-Klasse een luxe auto is omdat hij de driepuntige ster op de voorkant heeft. Voor anderen is de W176 de Mercedes van de arme man, wat betekent dat hij wel de badge heeft, maar niet de luxe auto-inhoud van Mercedes.

In werkelijkheid is de W176 sterk afhankelijk van zijn specificaties. De goedkopere modellen met zwakke en lawaaierige dieselmotoren kunnen nauwelijks als luxe worden beschouwd, terwijl de duurdere modellen na de facelift met AMG-afwerking en andere high-end snuisterijen de boel opfleuren en het inderdaad een luxe auto maken.

Moet ik een Mercedes W176 A-klasse kopen?

Als je een compacte, bruikbare en relatief betaalbare compacte hatchback van Mercedes wilt, kan de W176 A-klasse een goede keuze zijn. Van binnen biedt hij niet zo veel en het is misschien niet de meest luxueuze Mercedes ooit, maar met de juiste uitrusting kan het een heel goede keuze zijn.

Aan de andere kant, als je niet van compacte auto’s houdt en vaak met meerdere mensen rijdt, kan de A-Klasse een beetje te klein aanvoelen, vooral op de achterbank waar hij niet eens kan tippen aan zijn concurrenten uit die tijd.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts