Kunt u Mercedes rijden zonder hulpaccu?

Mercedes-Benz is populair om zijn hightech engineering en geavanceerde technologie. Zo worden Mercedes-modellen geleverd met twee accu’s: de hoofdaccu en de hulpaccu. Maar kunt u met een Mercedes rijden zonder hulpaccu?

Ja en nee. Ja, u kunt in een Mercedes-Benz rijden zonder hulpaccu, omdat de auto twee accu’s heeft. De eerste accu helpt om de auto te laten rijden, terwijl de tweede accu de accessoires van stroom voorziet. Het is echter niet goed om in een auto te rijden zonder hulpaccu, omdat u niet weet hoe hij zal reageren.

Als u uw auto start zonder hulpaccu of als de accu defect is, ziet u een knipperende foutmelding van de boordcomputer, met de tekst “storing hulpaccu” of “stop voertuig schakel naar P laat motor draaien”. De foutmelding verdwijnt alleen als u een hulpaccu installeert of de defecte accu vervangt.

Waar zit de hulpaccu in een Mercedes?

Afhankelijk van het merk en model van uw Mercedes, zult u merken dat de hulpaccu zich op verschillende plaatsen bevindt. De belangrijkste plaatsen zijn echter onder de passagiersstoel, in de kofferbak, naast de passagierszijde in de motorruimte en achter de bestuurdersstoel.

In de E-Klasse W211 bevindt de hulpaccu zich in het motorcompartiment aan de passagierszijde. In de SK- en SL-modellen bevindt de hulpaccu zich achter de bestuurdersstoel, terwijl deze zich in de ML-, R- en GL-modellen onder de passagiersstoel bevindt.

Wat is het doel van een hulpaccu?

Een hulpbatterij heeft verschillende taken. In sommige voertuigsystemen kan hij worden gebruikt als veiligheidsback-up om de hoofdaccu te ondersteunen wanneer dat nodig is. De meeste hulpaccu’s leveren echter de hele tijd spanning voor bepaalde accessoires.

  Waarom is Mercedes gestopt met het maken van de GLK?

De hulpaccu op de Mercedes-Benz modellen wordt gebruikt om bepaalde elektronica te laten werken. Dus als de hulpaccu ontbreekt, kunt u nog steeds met uw auto rijden, maar sommige accessoires zullen niet werken. Bovendien verschilt de functie van de hulpaccu van model tot model.

Bij sommige modellen is de hulpaccu bedoeld om de versnellingspook te bedienen wanneer de auto stilstaat. In andere modellen kan deze accu extra accessoires aandrijven, zoals zetelverwarming, sensoren, stop/startfuncties, radio, COMAND, verschillende radars en nog veel meer.

Welke Mercedes-modellen hebben een hulpaccu?

Er zijn verschillende Mercedes-Benz modellen die niet alleen met de hulpaccu zijn uitgerust, maar die meestal ook met een defecte hulpaccu te maken hebben. Enkele van deze modellen zijn:

  • Mercedes-Benz A-Klasse (W176, W177, CLA W117, CLS W218, C257)
  • Mercedes-Benz B-Klasse (W246, W247)
  • Mercedes-Benz C-Klasse (W204, W205, S204, S205, C205)
  • Mercedes-Benz E-Klasse (W211, S211, W212, A207, S212, GL X166, C207, ML W166, W213, C238, S213)
  • Mercedes-Benz Sprinters (W906 Vito, W639, W447)
  • Mercedes-Benz GLC-Klasse (X253, C253)
  • Mercedes-Benz G-Klasse (W463, G500, G55, G63 AMG)
    Merk op dat al deze Mercedes-modellen een mini-reservebatterij hebben die zich onder de motorkap, in het reservewielvak of op het dashboard bevindt, afhankelijk van het automodel. Controleer dus eerst deze gebieden voordat u kunt bevestigen of u een hulpaccu of een secundaire accu hebt.

FAQ

Kan ik met mijn auto rijden met een defecte hulpbatterij?

Natuurlijk kunt u met uw Mercedes rijden, zelfs met een defecte of niet goed functionerende hulpaccu. Dat komt omdat Mercedes twee accu’s heeft en de accu die wordt gebruikt om de auto te laten rijden de hoofdaccu is. Dus ook al kunt u functies zoals start/stop niet gebruiken, u kunt toch met uw auto rijden.

  Waarom zijn Mercedessen zo duur?

Is het mogelijk een hulpaccu op te laden?

Ja, dat is mogelijk. De hulpaccu van Mercedes-Benz is een 12V 1,2 Ah-accu. Daarom laadt de dynamo deze accu op als de motor draait. Als de spanning van de hulpaccu echter te veel daalt, stopt de dynamo met opladen en ziet u een waarschuwingslampje voor de hulpaccu op het dashboard.

Zelfs als het waarschuwingslampje brandt, kunt u de accu nog steeds opladen als hij nog goed is. Het enige probleem is dat u de accu moet verwijderen en opladen met een slimme lader en hem weer moet installeren als hij vol is.

Trouwens, als de hulpaccu goed is maar niet kan worden opgeladen, kan dat een teken zijn dat de hoofdaccu nog niet vol is. Om de hulpaccu op te laden, moet de hoofdaccu volledig zijn opgeladen voordat er stroom wordt geleverd aan de hulpaccu. Als de hoofdaccu dus een lagere spanning heeft dan normaal, zal de hulpaccu niet worden opgeladen.

Hoe lang gaat de hulpaccu van Mercedes mee?

Een hulpaccu kan lang meegaan als hij goed wordt onderhouden. Als u goed voor deze accu zorgt, kunt u ervan uitgaan dat een hulpaccu van 12 volt ergens tussen 18 maanden en 3 jaar meegaat. Hij kan zelfs langer meegaan, afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt.

Wat is het verschil tussen een secundaire en een hulpbatterij?

Meestal verwarren mensen deze batterijen met elkaar. Nochtans zijn het twee verschillende types van batterijen. Normaal gezien wordt een secundaire batterij gebruikt om meerdere elektronische items van stroom te voorzien, terwijl een hulpbatterij typisch wordt gebruikt als reserve om de elektronische versnellingspook te laten werken als de hoofdbatterij sterft.

  Wat is de beste Mercedes SUV om te kopen?

Controleer dus eerst of uw Mercedes-Benz een secundaire of hulpaccu heeft, voordat u ervan uitgaat dat uw Mercedes-Benz een hulpaccu heeft. Deze verschillen gewoonlijk van het ene model Mercedes tot het andere. Bovendien wilt u niet dat de verkeerde accu in uw auto wordt geïnstalleerd.

Hoeveel kost een hulpaccu?

De gemiddelde kostprijs van een Mercedes hulpbatterij ligt tussen 200 en 300 dollar. En als de accu bij een Mercedes-dealer wordt vervangen, variëren de arbeidskosten tussen $50 en $100. Maar als u wat geld wilt besparen, kunt u een nieuwe hulpaccu kopen en deze zelf vervangen.

Bottom line

Dus als u zich nog steeds afvraagt of u in een Mercedes-Benz kunt rijden zonder hulpaccu: ja, dat kan. Het is echter niet aan te raden, omdat het niet veilig is. De belangrijkste reden waarom u beter niet met een Benz zonder hulpaccu kunt rijden, is dat u niet weet hoe hij zal reageren.

Bovendien kunnen sommige functies die worden gevoed door een hulpaccu nuttig zijn voor de goede werking van uw auto; het niet beschikbaar zijn van deze functies kan dus leiden tot problemen of een oncomfortabele rit.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts