Mercedes W123 – Alles wat u moet weten

De Mercedes W123 wordt algemeen beschouwd als één van de meest betrouwbare en beste klassieke Mercedes sedans aller tijden. De W123 werd uitgebracht in 1976 en was een van de veiligste, meest luxueuze, meest comfortabele en meest betrouwbare auto’s uit zijn tijd.

Tegenwoordig geniet de W123 de status van icoon en wordt hij door veel Mercedes liefhebbers beschouwd als een noodzakelijk onderdeel van hun “beste Mercedes modellen aller tijden” collectie. Feit is dat de W123 nog steeds over de hele wereld wordt gebruikt omdat hij een ongelooflijk lange levensduur heeft met motoren die het lijken alsof ze eeuwig zullen werken.

De W123 werd aangeboden met acht verschillende motoropties, waaronder vier benzinemotoren en vier dieselmotoren. De W123 werd oorspronkelijk ook aangeboden in coupé- en sedanversies, maar 12 W123-modellen werden ook als cabriolet gebouwd.

Later kwam de estate, die even populair was, maar de meeste mensen zijn tegenwoordig geïnteresseerd in de sedan. De W123 kreeg in de jaren ’80 een fikse opfrisbeurt, waardoor hij nog indrukwekkender werd. Al met al is de W123 zeker een van de grootste hits uit de Mercedes-catalogus, die tot op de dag van vandaag indruk blijft maken.

Mercedes W123 – De aandrijflijn

Zoals eerder vermeld, werd de W123 oorspronkelijk aangeboden in zowel benzine- als dieselvarianten. De topmodellen 250 en 280 werden geleverd met 6-cilinder motoren die nu het meest gewild zijn dankzij hun trekkracht.

Alle W123 motoren staan erom bekend dat ze meer dan een miljoen kilometer meegaan met slechts kleine onderhoudsbeurten zoals regelmatig olie verversen. Deze motoren werden eenvoudig, maar overengineered gemaakt, wat betekent dat Mercedes ingenieurs over elk motoronderdeel hebben nagedacht tot ze perfect waren.

  Wat is de beste Mercedes SUV om te kopen?

Dieselmotoren staan ook bekend om hun lange levensduur, maar ze zijn niet zo kogelvrij als 6-cilinder benzineversies. De W123 werd ook aangeboden met ofwel een mechanisch aanvoelende, maar ongelooflijk duurzame handgeschakelde versnellingsbak of een nog betere automatische versie.

De W123-aandrijflijn zette een standaard voor vele toekomstige Mercedes-modellen omdat hij zowel verfijnd, gesofisticeerd, relatief krachtig, als gemakkelijk te bedienen was. De W123s aandrijflijn is werkelijk een wonder omdat hij langer meegaat dan de meeste aandrijflijnen ooit zouden kunnen.

Mercedes W123 – De designtaal en de carrosserie

De W123 is zeker verouderd als goede wijn, want hij biedt een mooi geproportioneerde carrosserie gevuld met allerlei designaccenten zoals chromen lijnen, relatief zachte paneelranden en samenhangende paneelopeningen. De W123 ziet er nog steeds statig uit, vooral met de driepuntige Mercedes-start fier aan de voorzijde.

De Mercedes W123 staat bekend om het gebruik van hoogwaardige lak, maar na zoveel decennia gebruik wordt de W123 nu algemeen geassocieerd met roest. Dit is nogal spijtig, maar het is ook een realiteit voor alle auto’s uit die tijd. Als zodanig moet u veel aandacht besteden aan de wielkasten, de raamdichtingen, onder de deuren, en de voorschort als u in de markt bent voor een W123.

Mild verroeste auto’s kunnen vrij gemakkelijk worden gerepareerd omdat er veel vervangende onderdelen beschikbaar zijn, maar als de roest intenser is, kunt u de auto beter helemaal overslaan. Het goede nieuws is dat Mercedes u nog steeds originele onderdelen zal leveren, maar het slechte nieuws is dat het vinden van een W123 zonder roest nogal moeilijk is.

  Maakt Mercedes een hybride sedan?

Mercedes W123 – De vering en het comfort

De Mercedes W123 biedt een redelijk dempende rijervaring omdat de afstelling van het onderstel van de W123 nog steeds meer dan voldoende is. De auto glijdt indrukwekkend goed over hobbels omdat hij slechts 3500 kilo weegt. Ter vergelijking: een moderne tegenhanger, de E-Klasse, weegt bijna duizend kilo meer.

Hoewel de ophanging van de W123 nog steeds indrukwekkend is, zal deze waarschijnlijk aan re-bushing toe zijn, wat een tijdig en vrij kostbaar proces is. De W123 werd ook geleverd met stuurbekrachtiging, die ook regelmatig onderhoud nodig heeft.

Mercedes W123 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Je kunt tegenwoordig een fatsoenlijke W123 vinden voor rond de $11.000, maar de beste exemplaren gaan zelfs voor het dubbele. Gezien het feit dat de W123 zo oud is, zijn veel mensen erop gebrand om ze te restaureren, wat de waarde aanzienlijk verhoogt. Al met al zullen degelijke exemplaren waarschijnlijk in waarde blijven stijgen.

Praktisch gezien biedt de W123 voldoende passagiersruimte, maar langere personen kunnen het achterin wat moeilijk krijgen. De laadruimte is vrij behoorlijk voor auto’s uit die tijd.

FAQ Sectie

Is de Mercedes W123 een veilige auto?

Een auto van 50 jaar oud is lang niet zo veilig als een auto van 30 jaar oud, en dat is de realiteit. Als u superieure veiligheid wilt, kunt u de W123 beter niet kopen, want 99% van de veiligheidsvoorzieningen uit het moderne tijdperk ontbreken. De W123 was echter een van de veiligste auto’s op de markt toen hij uitkwam.

  Hoe lang gaan Mercedes motoren mee?

Tegenwoordig zijn de passieve veiligheidskenmerken van de W123 even sterk, maar aangezien de W123 bijna alle moderne actieve softwarematige veiligheidsvoorzieningen mist, is hij niet aan te bevelen voor gezinsgebruik.

Is de Mercedes W123 de moeite waard?

Klassieke auto’s zijn een stuk kwetsbaarder en vragen veel meer aandacht in vergelijking met nieuwere auto’s, en dat is ook het geval met de W123. Toch is de W123 lang niet zo moeilijk te bezitten als sommige andere klassieke auto’s uit die tijd.

Het is vrij duidelijk dat het alle zin van de wereld heeft om de W123 te kopen als u op zoek bent naar een jaren ’70 klassieke auto sedan, omdat vrijwel geen enkele andere sedan uit dat tijdperk kan worden vergeleken.

Is de Mercedes W123 de beste auto ooit gemaakt?

De Mercedes W123 wordt vaak de beste auto aller tijden genoemd omdat hij nog steeds verbazingwekkende allround eigenschappen biedt in een ongelooflijk goed gebouwd en betrouwbaar platform. Het is een goed uitziende, comfortabele sedan die verfijning uitstraalt, waar hij ook geparkeerd staat.

W123 modellen staan erom bekend miljoenen kilometers mee te gaan als ze goed worden onderhouden. Ze zijn praktisch, veilig en begeerlijk, dus het is vrij duidelijk waarom zo veel mensen hem beschouwen als de beste auto aller tijden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts