Veel voorkomende Ford Ranger 3.2 Motorproblemen

Ford Ranger Problemen

De Ford Ranger is een van de meest populaire Ford trucks ooit, omdat hij groot genoeg is voor de meeste mensen, maar niet gigantisch is zoals sommige F-Series trucks van Ford zijn. Over het geheel genomen is de Ford Ranger een goede auto, want hij biedt een echt veelzijdige midsize truck ervaring met uitstekende trekkracht en prestaties. Om dat te kunnen, heeft een Ranger een krachtige en betrouwbare motor nodig, dus wat zijn de meest voorkomende Ford Ranger 3.2 motorproblemen?

De meest voorkomende Ford Ranger 3.2 motor problemen zijn onder andere defecte oliepomp aftappen, dual-mass vliegwiel problemen, problemen met het brandstofinjectiesysteem, intercooler lekken, slang degradatie, en EGR problemen. Deze problemen komen relatief vaak voor bij vele generaties Ford trucks en de Mazda BT-50 die ook deze motor gebruikt.

Over het geheel genomen is de 3.2L motor robuust en redelijk betrouwbaar, wat betekent dat u kunt verwachten dat hij heel lang meegaat als u er goed voor zorgt. Dat gezegd hebbende, moeten we wel opmerken dat veel eigenaren van deze motor niet bepaald op tijd zijn met het onderhoud ervan, waardoor hij in sommige Ford-kringen een slechte reputatie heeft gekregen.

We gaan nu dieper in op al deze veel voorkomende Ford Ranger 3.2 motor problemen, waaronder het vertellen van de oorzaken en hoe je ze kunt oplossen.

Defecte afvoer van de oliepomp

De 3.2L unit is uitgerust met een variabele-flow oliepomp die gebruik maakt van een speciaal ontworpen vane-stijl systeem dat veel verschilt van een normale pomp ontwerp gekenmerkt door een tandwielaandrijving. Ford heeft dit gedaan om de motor efficiënter te maken, maar het nadeel is dat dit systeem een inherente fout heeft.

  Alles over 2023 Ford Maverick Tremor Off-Road

Deze systemen kunnen zichzelf niet voorpompen en daarom kan een olieverversing een groot risico zijn voor wie zich hier niet van bewust is. Als u besluit met de Ranger te rijden zonder een voorgepompte oliepomp, kan dat het hele systeem in de war brengen en enorme schade veroorzaken.

Problemen met het dubbelmassavliegwiel

Een van de aspecten waar veel 3.2L bezitters van houden is het feit dat deze motor wordt geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak, die velen beter vinden dan de automaat. Deze transmissie is uitgerust met een dubbel massa vliegwiel, ontworpen om de aandrijflijn te beschermen tegen alle trillingen die een diesel aandrijflijn gewoonlijk afgeeft, terwijl het ook de transmissie soepeler maakt.

Echter, met alle wrijving die deze systemen ondergaan, hebben ze de neiging om relatief snel te slijten, en als dat niet onmiddellijk wordt verzorgd, gaat het ook extra druk op de koppeling. De eenvoudigste manier om te weten of uw dubbel massa vliegwiel de schuldige is, is als u rammelende geluiden hoort terwijl u het pedaal indrukt.

Problemen met het injectiesysteem

Ford dieselmotoren en problemen met het brandstofinjectiesysteem komen vaak voor. De 3.2L motor hier is gevoelig voor de P1280 foutcode die ook veel voorkomt bij de grotere Heavy Duty motoren van Ford. Deze problemen worden gevolgd door een controlelampje en trage motorprestaties. Meestal is het probleem gekoppeld aan een defecte Injection Control Pressure (ICP) sensor.

Om dit probleem te verhelpen, moet u het hele brandstofsysteem van de auto inspecteren en waarschijnlijk enkele verslechterde slangen vervangen, mogelijk zelfs de ICP-sensor zelf. Al met al is het beter om problemen als deze niet te negeren, omdat ze na verloop van tijd erger worden.

  Ford Transit Betrouwbaarheid

Intercooler lekken

Slangen van slechte kwaliteit zijn niet ongewoon bij sommige motoren van Ford, wat betekent dat ze na verloop van tijd kunnen slijten, broos worden en uiteindelijk breken. Dit veroorzaakt een heleboel problemen met sommige systemen van de auto, vooral het intercoolersysteem dat gaat lekken als dat echt gebeurt.

Als uw Ranger zelfs onder normale rijomstandigheden minder goed gaat presteren of zelfs volledig in de Limp Mode gaat, is de kans groot dat het probleem te maken heeft met een lekkage van de intercooler. U kunt dit repareren door hittebestendige tape te gebruiken en het lek te dichten, maar het beste is om de slang te vervangen.

EGR Problemen

De uitlaatgasrecirculatieklep heeft als taak de efficiëntie van de auto te verhogen, te helpen bij het brandstofverbruik en de uitlaatgassen af te koelen. Het EGR systeem op de 3.2L motor wordt gekoeld via water wat betekent dat het hetzelfde is als de motor zelf.

Het probleem ontstaat als er ergens een lek ontstaat waardoor al dat water weglekt. Als je dit niet vroeg genoeg opmerkt, is de kans groot dat je een lekke koppakking of zelfs koelvloeistof krijgt. Het is het beste om de EGR klep te vervangen wanneer dit gebeurt, omdat je geen extra schade aan het systeem wilt riskeren.

FAQ Sectie

Hoe lang kan de Ford 3.2 Ranger meegaan?

Als u hem goed genoeg onderhoudt, zou deze 3.2L Ranger 20 jaar of zelfs langer mee moeten kunnen gaan. Ford is er trots op te adverteren dat haar vrachtwagens ontworpen en gebouwd zijn om al het misbruik dat bij het leven van een vrachtwagen hoort te kunnen weerstaan, terwijl ze ook nog eens heel lang meegaan.

  Ford Fusion Hybrid Betrouwbaarheid

De Ranger is net zo, maar alleen als u alles doet wat u moet doen. Zo niet, dan zullen de problemen zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot levensgevaarlijke problemen die uw Ranger voortijdig het leven zullen kosten.

Is de Mazda BT-50 een Ford Ranger?

De Mazda BT-50 deelt precies deze motor met de Ford Ranger, maar we moeten wel vermelden dat Ford en Mazda deze apart hebben gemaakt. Dat betekent dat ze, hoewel ze heel wat onderdelen met elkaar delen, verschillend genoeg zijn om anders aan te voelen op de weg.

Oudere Mazda B-Serie trucks zijn echter eigenlijk Ford Rangers met Mazda badges, wat betekent dat ze bijna identiek zijn.

Moet ik een tweedehands Ford Ranger kopen?

Een tweedehands Ford Ranger kopen heeft enkele voordelen, maar ook enkele nadelen. Ten eerste zal een gebruikte Ranger u heel wat geld besparen, want Rangers zijn niet immuun voor waardevermindering terwijl ze in de loop der jaren niet drastisch veranderen.

Als u er een in goede staat kunt vinden en als u het niet erg vindt om niet over de allernieuwste technologie te beschikken, is een gebruikte Ranger een heel goed idee.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts