Waarom ruikt mijn auto naar rotte eieren?

Wanneer u in uw auto rijdt, let dan goed op eigenaardige geuren of geluiden die uit de auto zelf komen, want die wijzen vaak op een specifiek defect. Rammelende geluiden worden vaak in verband gebracht met losse uitlaatklemmen en de geur van rotte eieren wordt meestal in verband gebracht met zwavel.

Zwavelachtige of rotte-ei-achtige geur kan soms wijzen op een vrij ernstig probleem binnen de uitlaat of het brandstofsysteem. Gewoonlijk wordt waterstofsulfide omgezet in zwaveldioxide, dat geen geur afgeeft, maar als er toch iets stuk gaat in deze systemen, wordt er een rotte-ei-achtige geur overgebracht.

U moet nagaan hoe dit komt, en of de geur alleen kortstondig waarneembaar is nadat de motor meer dan normaal wordt belast. Als dat zo is, is er niets aan de hand, maar als de geur langer aanhoudt, moeten het brandstof- en uitlaatsysteem worden geïnspecteerd.

Er zijn echter een paar veel voorkomende redenen waarom dit gebeurt, en die moeten u helpen de zoektocht te beperken. Dergelijke problemen worden meestal geassocieerd met defecte katalysatoren, mislukte brandstofdruk systemen, of muffe transmissie vloeistof.

Defecte katalysator – Een veel voorkomende veroorzaker van een rotte eierenlucht

Een katalysator is een apparaat dat wordt gebruikt om giftige uitlaatgassen om te zetten in minder schadelijke deeltjes. Als zodanig is een katalysator een uiterst belangrijk apparaat in de huidige tijd van strenge regelgeving voor brandstofemissies, maar ze staan erom bekend dat ze defect raken en zwavelachtige geuren afgeven.

Diezelfde geur wordt geassocieerd met waterstofsulfide, en de taak van de katalysator is om waterstofsulfide om te zetten in zwaveldioxide, die zorgt voor de geur. Als uw katalysator niet goed werkt door verstopping of andere problemen, wordt een rotte eieren-achtige geur overgebracht.

  Zijn hybride auto's goed voor op de snelweg?

Als u zeker wilt weten of uw katalysator de boosdoener is, zorg er dan voor dat u uw auto meeneemt voor een inspectie. Een nieuwe katalysator kost tussen de $900 en $2250 zonder rekening te houden met de arbeidskosten. Dus voordat u iets doet, zorg ervoor dat u uw auto te inspecteren bij een erkende dealer.

Soms is de katalysator echter niet het probleem dat zwavelgeuren veroorzaakt. Als de katalysator geen tekenen van schade of prestatiegebreken vertoont, zullen andere auto-onderdelen waarschijnlijk de schuld krijgen.

Defecte brandstofdruksensoren of oude brandstoffilters kunnen ook een rotte eierengeur veroorzaken

Een brandstofdruksensor is een stukje technologische tovenarij dat de hoeveelheid motorbrandstof regelt. Deze sensor kan de interne druk van de brandstofrail lezen om te beslissen hoeveel brandstof er nodig is door een elektronisch bericht naar de powertrain control module, of het brein van de auto, te sturen.

Als de brandstofdruksensor plotseling slecht begint te functioneren, verstopt hij de katalysator met te veel olie, waardoor de katalysator onbruikbaar wordt. In dit geval is de katalysator niet het probleem, ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo.

Dergelijke verhoogde niveaus van olie/brandstofbijproducten in de katalysator verhitten de katalysator, wat meestal eindigt met een geur van rotte eieren. Zorg ervoor dat u de brandstofregulerende systemen controleert voordat u de katalysator zelf controleert.

Een ander veel voorkomend probleem dat resulteert in een zwavelachtige geur is een defect of versleten brandstoffilter. Als het filter zijn werk niet goed kan doen, verstoppen te veel zwaveldeeltjes de katalysator, die uiteindelijk begint te branden en dergelijke geuren verspreidt.

  Welke autostoelen zijn comfortabel?

Versleten transmissievloeistof of lekkage – een onwaarschijnlijke, maar toch mogelijke boosdoener

Auto’s hebben de neiging te lekken, en dat is nu eenmaal de realiteit. Soms zijn deze lekkages onmerkbaar en min of meer irrelevant, maar soms kunnen ze leiden tot ernstige problemen verderop in de lijn. Als u last heeft van lekkage van transmissievloeistof, kan dat vaak een rotte-ei-achtige geur veroorzaken.

Dit gebeurt wanneer de vloeistof terechtkomt in andere systemen van de auto die warm worden en een dergelijke geur verspreiden. Dit komt vaker voor bij een handgeschakelde auto, maar het kan ook gebeuren bij een automaat. Zorg ervoor dat u de transmissievloeistof ververst volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Als u uw auto jaarlijks laat nakijken, wat u zou moeten doen, zorg er dan voor dat u alle mogelijke lekken aanpakt die hun weg zouden kunnen vinden naar auto-onderdelen die gewoonlijk op een hogere temperatuur werken, zoals de uitlaat, de motor zelf of de katalysator.

FAQ Sectie

Hoe kan ik de geur van rotte eieren verwijderen?

Eerst en vooral moet u zeker zijn dat u de echte boosdoener gevonden hebt. Als het de katalysator is, moet u die vervangen om de emissietests te doorstaan en ervoor te zorgen dat uw auto goed functioneert. Katalysatoren kosten nogal wat geld, dus zorg ervoor dat u alle bovengenoemde systemen inspecteert.

Als het de brandstof regulerende sensor of het brandstoffilter is, zou u deze ook moeten vervangen, gewoon om zeker te zijn. Transmissievloeistof moet worden vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dat gezegd zijnde, als u deze stappen volgt, zult u waarschijnlijk van de geur van rotte eieren afkomen.

  Kunnen dikke mensen in sportwagens rijden?

Waar komt de rotte eieren auto geur vandaan?

De kans is groot dat de geur via de uitlaat of de ventilatieopeningen van de auto komt. Als het via de luchtroosters komt, zijn problemen met het brandstofsysteem waarschijnlijk de boosdoener, als het via de uitlaat komt, is het meestal de katalysator die de schuldige is.

Soms kan de geur echter in verband worden gebracht met de airco, wat een veel voorkomend probleem is bij oudere auto’s. Ook om die redenen moet u uw auto door een erkende monteur laten nakijken.

Is de autogeur van rotte eieren gevaarlijk?

Waterstofsulfide is bij hogere concentraties of langere blootstelling een gevaarlijke verbinding. Gewoonlijk is de geur zo sterk dat hij bij relatief onschadelijke niveaus al vrij snel opvalt. Toch is bekend dat waterstofsulfide bij langere en intensere blootstellingen zorgen, angst, wrok of zelfs de dood kan veroorzaken.

Het veiligste zou zijn om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken, zodat u uzelf of iemand anders niet in gevaar brengt. De meeste monteurs zijn opgeleid en ervaren in het oplossen van dergelijke problemen, dus zorg ervoor dat u uw blikje meeneemt voor een inspectie.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts