Wat is Project Maybach?

Project Maybach

Het design van Mercedes staat bekend als weelderig, elegant en luxueus. Dit betekent dat Mercedes een high-end designtaal volgt die alle aspecten van bruikbaarheid probeert te combineren met materialen van de hoogste kwaliteit, spannende aandrijflijnen, veel innovatie en een zekere knipoog naar Mercedes Benz-modellen van weleer.

De Project Maybach werd voor het eerst onthuld in 2021 en was bedoeld om te laten zien wat Mercedes Maybach kan doen als het gaat om het combineren van high-fashion lifestyle en auto’s. De Project Maybach is ontworpen in samenwerking met wijlen Virgil Abloh, de man die het gezicht is van het wereldwijde high-street modemerk Off-White.

De Project Maybach is vanaf nul opgebouwd, wat betekent dat hij op geen enkel ander model van Mercedes lijkt. Hij wordt ook aangedreven door een volledig geëlektrificeerde aandrijflijn om hem in lijn te houden met de hedendaagse trends in de auto-industrie.

Mercedes zegt dat Project Maybach niets anders is dan een “nederige bijdrage aan Virgil Abloh’s enorme nalatenschap”. In dit artikel gaan we dieper in op dit stukje design en techniek en vertellen we je wat je erover moet weten.

Project Maybach – Het idee

Vrijwel alle bekende autofabrikanten komen tegenwoordig regelmatig met verschillende conceptprojecten waarmee ze kunnen testen hoe goed een bepaald ontwerp wordt omarmd door het grote publiek. Het Project Maybach is deels om dezelfde reden gemaakt, omdat het een mogelijke designtaal laat zien voor toekomstige serieproductieauto’s van Mercedes/Maybach.

Het dient ook als een herinnering aan iedereen dat Mercedes deel uitmaakt van de high-fashion industrie, aangezien dit niet de eerste of de laatste keer is dat Mercedes samenwerkt met high-end luxe garderobe ontwerpers. De Project Maybach neemt ook een iets andere wending dan wat men van Mercedes gewend is, wat alleen mogelijk was dankzij Virgil’s betrokkenheid.

  Welke auto wordt sneller afgeschreven - Mercedes of BMW?

Mercedes en Virgil kwamen ook met een op maat gemaakte modecollectie met hoeden, shirts, handschoenen en andere kledingstukken met het Maybach-logo. Naast Project Maybach bood Mercedes ook een Maybach S680 aan die speciaal voor deze collectie was ontworpen.

Project Maybach – Het ontwerp

De Project Maybach is een extreem grote elektrische auto, zo groot dat je op foto’s niet kunt zien hoe groot hij is. De buitenkant heeft een zandkleurige en zwarte kleur die de scherpe en geometrische lijnen van de auto accentueren en hem zo nog groter doen lijken dan hij is. Het hele passagierscompartiment wordt bedekt door een enkel stuk glas en een rolkooi in carrosseriekleur.

De koplampen lijken op die van de Mercedes Benz G-Klasse SUV, terwijl het duidelijk is dat Virgil zich ook heeft laten inspireren door de Rolls Royce Phantom Drop-Head Coupe. De Maybach is over de hele auto voorzien van zonnepanelen en het idee was om hem zo onafhankelijk mogelijk te maken, wat hem perfect maakt voor rijden in de woestijn.

Met extra bescherming toegevoegd aan zowel de voor- als de achterbumper, moet de Project Maybach in staat zijn om terrein te doorkruisen dat bijna geen enkel ander Mercedes-model kan. Dit is duidelijk zodra je ziet hoe stevig de banden zijn en hoe doelgericht en utilitair die zandkleurige wielen eruit zien.

  Wat is beter - AMG of M Power?

Het interieur volgt dezelfde filosofie, want het is zowel old-school als new-school. Bekleed met fijn leder en carrosseriekleurige onderdelen is het interieur van de Project Maybach minimalistisch, maar volledig functioneel en net zo weelderig als het exterieur.

Project Maybach – De erfenis

De Project Maybach treedt toe tot een vrij grote Mercedes concept car familie waaruit Mercedes waarschijnlijk inspiratie zal putten voor toekomstige serieproductie Mercedes modellen. Het dient ook als herinnering aan een groot man die een visie had die de hele mode-industrie vorm gaf. Wat Mercedes is voor de autowereld, was Virgil voor de modewereld.

Mercedes zei: “We willen met respect het werk vieren van een werkelijk uniek ontwerptalent, dat door zijn ongebreidelde fantasie eindeloze mogelijkheden voor samenwerking creëerde en iedereen die zijn werk kende, inspireerde.” Deze zin kan perfect samenvatten hoezeer de designers van Mercedes samenwerkten met Virgil en hoe Mercedes deel blijft uitmaken van de wereld van de high fashion.

Al met al herinnert het Maybach Project eraan dat, ook al is het leven kort en onvoorspelbaar, grote creaties de ketenen van de tijd zullen verslaan en als eerbetoon aan hun makers zullen dienen, zelfs nadat ze deze aarde hebben verlaten.

FAQ Sectie

Kan ik de Project Maybach kopen?

Nee, dat kunt u niet. Het idee achter Project Maybach was niet om het te verkopen, maar om het te laten zien aan gelijkgestemden in de auto- en mode-industrie. Het werd ook gemaakt om de modecollectie tussen Maybach en Off-White aan te vullen, wat zeker meer ogen naar het merk en het product trok.

  Welke Mercedes modellen hebben vierwielaandrijving (AWD)

U kunt de Mercedes Maybach s680 “inspired by fashion” S-Klasse wel kopen, maar alleen als u er een kunt vinden, want er zijn er maar enkele tientallen van besteld.

Rijdt de Project Maybach?

De Project Maybach is inderdaad een rijdbare auto, maar er zijn geen gegevens over de batterij, de motor en de actieradius. Het is meer dan waarschijnlijk dat er maar één van bestaat in de wereld en daarom zal er sowieso nooit mee gereden worden. Het Maybach Project is dus rijdbaar, maar u zult er zeker geen naast u zien rollen bij een stoplicht.

Wat is het nut van het maken van conceptcars die er nooit gekomen zijn?

Meer dan waarschijnlijk gaat het om stijl, merkimago en gewoon een manier van denken. Dit soort creaties bestaan in een rijk dat ver boven de auto-industrie als geheel uitstijgt, vooral wanneer ze verbonden zijn met een van de grootste geesten van het high street fashion design.

Bovendien is het niet 100% waar dat deze creaties nooit in de handen van het grote publiek terechtkomen, want veel lessen en oplossingen die uit soortgelijke projecten voortkwamen, vonden uiteindelijk hun weg naar alledaagse auto’s zoals de Mercedes Benz A-Klasse.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts