Welke Mercedes heeft vlinderdeuren

Sinds het ontstaan van het merk werd alleen de Mercedes McLaren SLR aangeboden met vlinderdeuren. Sommige autofabrikanten zoals McLaren gebruiken vlinderdeuren op elk model, maar Mercedes besloot dat alleen de SLR de vlinderdeurbehandeling krijgt vanwege de zeldzaamheid en de nieuwigheidsfactor.

Mercedes heeft maar een paar supersportwagens gemaakt in de moderne geschiedenis van het merk, en het is vrij duidelijk dat Mercedes graag de tijd neemt voor het uitbrengen van een nieuwe supercar. De Gullwing-deuren, beroemd geworden door de 300SL uit 1950, zijn ook slechts twee keer gebruikt, in de SLS en de 300SL.

Maar Mercedes brengt binnenkort de ultragelimiteerde, ultrakrachtige AMG Project 1 hypercar uit die naar verwachting ook gebruik zal maken van het ontwerp met vlinderdeuren. Mercedes houdt de vlinder en vleugeldeuren alleen voor de meest speciale auto’s.

Mercedes McLaren SLR

In 2003 onthulde Mercedes de Mercedes McLaren SLR, een supersport GT uitgerust met een 5.4L V8 motor die 626pk en 780Nm koppel levert. De auto werd aangeboden met een automatische transmissie met 5 versnellingen, en de onhandige verouderde transmissie is de reden waarom de SLR de afgelopen jaren niet explosief in waarde is gestegen.

Tegenwoordig kun je een Mercedes Benz E-Klasse sedan kopen met een vergelijkbaar vermogen, maar in 2003 was de SLR een van de krachtigste auto’s op de markt, en zeker de krachtigste supercar met automatische transmissie van de vroege jaren 2000.

Mercedes kocht 40% van het McLaren F1 team, en de SLR was een gezamenlijk ontwikkelde auto tussen McLaren en Mercedes. Het oorspronkelijke idee om de SLR te bouwen dateert al uit de jaren ’90, en Mercedes onthulde het Vision SLR concept in 1999, en het Vision SLR concept was de basis voor de op handen zijnde SLR super GT.

  Wat zijn de beste Mercedes-modellen aller tijden?

De SLR was uitgerust met vleugeldeuren, een deurontwerp dat niet werd geassocieerd met Mercedes, maar eerder met McLaren. In de jaren ’90 was de McLaren F1 de meest geavanceerde, snelste supercar ter wereld, en werd ook aangeboden met vleugeldeuren.

Mercedes AMG Project 1

In 2017 onthulde Mercedes de AMG Project 1, een hybride hypercar die de top van Mercedes Benz F1-prestatietechnologie in een wegauto moet introduceren. Mercedes is van plan om slechts 275 exemplaren te verkopen, en de prijzen daarvan zullen naar verwachting de 3 miljoen dollar overstijgen.

De leveringen van de Project 1 beginnen in 2022, en het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de pure prestaties van zo’n waanzinnige auto voor de weg. De Project 1 wordt aangedreven door een F1-afgeleide 1.6L V6 turbomotor gekoppeld aan 4 elektromotoren.

Het vermogen bedraagt meer dan 1000 pk, de 0-60 tijd bedraagt minder dan 3 seconden en de topsnelheid ligt ruim boven de 210 km/u. De Project 1 is volledig opgebouwd uit koolstofvezel, wat zorgt voor een zeer stijf chassis en een laag gewicht.

De Project 1 is ook uitgerust met vlinderdeuren, en de reden hiervoor is simpel. Deze auto is ongelooflijk speciaal, dus om de deuren te laten opvallen, was een vlinderontwerp de enige optie. De Project 1 gaat zeker de geschiedenisboeken in als een van de grootste hypercars van de moderne tijd.

  Heeft een Mercedes speciale olie nodig?

Gullwing deuren

Het Gullwing-deurontwerp, ook bekend als Falcon-deuren, is een automotive term voor een specifiek top-scharnierend deurontwerp dat Mercedes debuteerde in de jaren 1950 300SL. Deze deuren werden later ook opnieuw geïntroduceerd met de SLS AMG, die in zekere zin een spirituele opvolger van de 300SL was, en een vervanger voor de SLR als de definitieve supercar van Mercedes.

De 300SL wordt nu beschouwd als een van de meest begeerlijke klassiekers, en een fatsoenlijke 300SL kost je al gauw miljoenen dollars. Vermeldenswaard is dat de SL ook als roadster werd aangeboden, en de roadster was niet uitgerust met de Gullwing-deuren omdat de deuren niet naar boven konden scharnieren.

De SLS is een van de grootste hits in de Mercedes Benz discografie, want alle SLS modellen zien een gestage stijging als het gaat om waarde, en de top-of-the-line SLS AMG Black Series wordt algemeen beschouwd als een van de beste Mercedes supercars van alle tijden.

FAQ Sectie

Zijn er nog andere merken die vleugeldeuren gebruiken?

Het vlinderdeurdesign is vrij gebruikelijk bij de meeste supercars. Lamborghini gebruikt een soortgelijk deurontwerp dat bekend staat als schaardeuren, en Ferrari gebruikt alleen vlinderdeuren op de meest speciale modellen zoals de LaFerrari of de Ferrari Enzo.

McLaren gebruikt vleugeldeuren voor elk model dat zij ooit hebben geïntroduceerd, Maserati gebruikt vleugeldeuren, en de nieuwe Ford GT maakt ook gebruik van het vleugeldeurontwerp. BMW gebruikt het vlinderdeur design ook op de hybride-aangedreven BMW i8.

Wat zijn de voordelen van vlinderdeuren?

Uiteraard is het vlinderdeur design cool, en dat is de belangrijkste reden waarom veel van de hierboven genoemde supercars zijn uitgerust met vlinderdeuren. Maar dat is niet de enige reden waarom vlinderdeuren ook van boven scharnierend zijn en ze openen op een manier die een gemakkelijke in- en uitstap garandeert.

  Welke Mercedes modellen hebben Apple CarPlay?

Bovendien hebben vlinderdeuren veel minder ruimte nodig om volledig open te gaan, waardoor u de auto kunt verlaten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de deuren tegen de auto naast u knallen. Bovendien openen vlinderdeuren ook naar boven, wat er ook voor zorgt dat u de stoeprand niet zult raken.

Waarom zijn er geen vlinderdeuren op gewone auto’s?

Vlinderdeuren zijn een supercar-ding. Geen enkele andere gewone consumentenauto wordt aangeboden met vleugeldeuren. En dat komt omdat de deuren van supercars meestal langer zijn dan normaal, en als ze een normaal auto-ontwerp zouden gebruiken in een auto met langere deuren, zou dat de praktische bruikbaarheid van de auto ernstig kunnen aantasten.

Dus er is geen noodzaak om vlinderdeuren te gebruiken op normale auto’s, bovendien, vlinderdeuren open, wat betekent dat als je iets hebt opgeslagen in uw deur compartiment ruimte, is het waarschijnlijk om uit te vliegen zodra u de deur opent. Plus, vlinderdeuren zijn veel te excentriek voor saaie alledaagse Honda’s en Toyota’s.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts