De zeldzaamste Mercedes Benz modellen

Mercedes is een autobedrijf dat officieel al sinds 1926 bestaat. In de lange geschiedenis van het merk Mercedes zijn er veel verschillende modellen geweest die u waarschijnlijk nooit zult zien rondrijden, vanwege hun waarde en schaarste.

Zeldzame Mercedes modellen zoals de Mercedes W196 uit 1954 of de Benz 540K Special Roadster uit 1936 hebben verbazingwekkend hoge prijzen bereikt, vanwege de zeldzaamheid en de vraag. Er werden slechts 15-25 van deze modellen samen ooit gemaakt, en ze worden beschouwd als de zeldzaamste Mercedes auto’s omdat niet veel van hen overleefden in de 21e eeuw.

Racewagens

Als een autofabrikant wil deelnemen aan een of andere raceserie, is een van de voorwaarden om dat te kunnen doen het maken van een behoorlijk aantal gehomologeerde straatversies van hun raceauto’s. Deze straatversies zijn meestal erg duur, maar niet zo duur als de raceauto’s.

Mercedes heeft een lange geschiedenis in de autosport, en dat is de reden waarom veel van die raceauto’s zo duur zijn. In de vroege jaren 2000, produceerde Mercedes een handvol CLK GTR’s SuperSport Editions. De “gewone” CLK GTR werd ook in gelimiteerde oplage gemaakt, met zo weinig als 20 voertuigen.
De zeldzaamste meest waardevolle CLK GTR’s zijn de Roadster versie, waarvan er slechts 6 ooit zijn gemaakt, of de eerder genoemde Super Sport editie, waarvan er slechts 5 ooit zijn geproduceerd. De CLK GTR LM auto, die deelnam aan de legendarische Le Mans Endurance race series, is ook genummerd in de enkele cijfers.

Waarschijnlijk de meest waardevolle Mercedes aller tijden is de W196 uit 1954. Er zijn er ooit slechts 9 van geproduceerd, en een daarvan is in 2013 verkocht voor 29,6 miljoen dollar. Er zijn er niet veel meer van over.

Prototypes en concepten

De meeste prototype- en conceptauto’s zijn gemaakt voor speciale doeleinden. Ofwel om te pronken met de capaciteiten van de engineering- of designafdeling, ofwel om deel te nemen aan speciale films of videospelletjes. Deze auto’s zijn ongelooflijk moeilijk te vinden. Ze worden in zo beperkte hoeveelheden geproduceerd, dat de meeste mensen er zelfs nooit van horen.

  Wat is de beste Mercedes voor een eerste auto?

Eén zo’n auto was de 2014 Mercedes Benz AMG Vision Gran Turismo, gemaakt voor het spel Grand Turismo. De auto was nooit bedoeld voor productie, maar er werden er 5 van gebouwd en straatgelegaliseerd.

Wat betreft de zeldzaamste Mercedes conceptauto’s voor op de weg, was de C111 er een die werd geïntroduceerd op de Frankfurt Motor Show van 1969. Er werden er slechts 14 van gebouwd. Deze C111’s kosten tegenwoordig meer dan 10 miljoen dollar.

Mercedes bouwde ook veel verschillende interessante concepten in de jaren 2010, zoals de Silver Arrow, de Biome, en de F105. Het is algemeen onbekend hoeveel van deze auto’s ze hebben geproduceerd, maar de meesten geloven dat het varieert van 1 tot 9 eenheden ooit geproduceerd.

Klassiekers en sportwagens

De klassiekers van Mercedes Benz zijn ongelooflijk populair. Sommige modellen zijn niet zo zeldzaam in vergelijking met de eerder genoemde raceauto’s en concepten, maar ze hebben nog steeds een ongelooflijke prijskaart.

De 540K Special Roadster uit 1936-1944 is een van de populairste en meest gezochte klassiekers in de autocollectiegemeenschap. Deze modellen worden verkocht voor meer dan $10 miljoen, en er zijn er maar 25 van gemaakt, waarvan misschien de helft nog in goede staat verkeert.

In 1928, werkte Mercedes samen met een Frans bedrijf genaamd Saoutchik om 6 Mercedes Benz 680S Saoutchik Torpedo tank-achtige kruisers te produceren. Deze auto’s zijn waanzinnig zeldzaam, en ze kosten gemakkelijk meer dan $10 miljoen. Wanneer een auto zo zeldzaam is, is het bijna onmogelijk om te zeggen hoeveel ze waard zijn. Het gaat er meer om hoeveel je bereid bent te betalen.

In 1935 gaf Mercedes ook opdracht voor 6 “autobahn-versies” van het toch al indrukwekkende 500K-model. Dit idee gaf geboorte aan de Mercedes Benz 500k Autobahn Cruiser. Het is een prachtige auto die de zachtste rit voor lange autobahn cruisen tegen een prijs in de single-digit miljoen-dollar regio biedt.

  Wat zijn de beste banden voor een Mercedes E350

Mercedes produceerde ook ongeveer 150 exemplaren van de legendarische 1928 Mercedes S-Type 26/120/180 Sports Tourer. Nu lijkt het misschien alsof 150 auto’s veel is in vergelijking met de modellen op de lijst, maar slechts een handvol heeft met succes de 21e eeuw bereikt. Het is onmogelijk te zeggen hoeveel er nog van over zijn, maar ze kosten ook in de ééncijferige miljoen-dollar-regio.

Veelgestelde vragen over zeldzame auto’s

Wat zijn de zeldzaamste auto’s aller tijden?

De zeldzaamste auto aller tijden is de Ferrari 1956 250 GT Spyder Convertible. Er zijn “veel” gewone 250 GTO Coupes in omloop, maar slechts één cabriolet. Het is een van de meest begeerlijke klassiekers, zo niet DE meest begeerlijke klassieker aller tijden. De auto heeft een verbluffende esthetiek uit het midden van de vorige eeuw en fungeert als een soort tijdcapsule van lang vervlogen schoonheid.

De zeldzaamste concept car aller tijden is de ongebruikelijk uitziende Aston Martin Bulldog uit de jaren 70. Er is er ook maar één van gemaakt, en die is in 2011 van eigenaar gewisseld voor 1,3 miljoen dollar. De auto is uitgerust met een beestachtige V8 die meer dan 600 pk levert, en er wordt gedacht dat hij in staat is om 237 MPH te halen.

Er is ook maar één exemplaar van de Maybach Exelero. Het landjacht werd in 2011 verkocht voor ongeveer 8 miljoen dollar. Het is een enorme auto met verbluffende proporties, met een gewicht van bijna 3 ton.

Kunt u eigenlijk een prijs plakken op zeldzame auto’s?

Als u wilt weten hoeveel een gewone auto waard is, dan googelt u gewoon. Als u wilt weten hoeveel een auto met beperkte oplage waard is, dan googelt u ook gewoon. Als je wil weten hoeveel een echt gelimiteerde auto kost, wel, dan kan je het nog steeds gewoon googlen.

  Wat is de beste Mercedes voor rijden in de winter?

Maar als je wilt weten hoeveel een Ferrari 250 GT Spyder Convertible uit 1956 waard is of de W196 Mercedes uit 1954, dan kan dat niet. Deze auto’s zijn zo ongelofelijk beperkt dat de prijs nooit vastligt. De vraag naar dit soort auto’s is zo overdreven dat het onmogelijk is te weten hoeveel een auto zou kosten als hij te koop zou worden aangeboden.

Wat zijn de gevolgen van beperkte productie voor moderne auto’s?

Beperkt geproduceerde auto’s zijn op dit moment booming, vooral in de super/sportwagenmarkt. Bijna elke Porsche 911 met beperkte productie die het bespreken waard is, kost evenveel of vaak zelfs meer dan toen hij uitkwam.

De afschrijving voor dit soort auto’s is vrij mild. De fabrikanten beseffen dit en blijven daarom een onbeperkt aantal auto’s in beperkte oplage op de markt brengen. Wat supercars betreft, dit zijn het soort auto’s dat iedereen wil bezitten, dus schieten ze ook in waarde omhoog zodra ze op de weg komen.

De markt wordt echter langzaam maar zeker steeds meer verzadigd met auto’s in beperkte oplage, waardoor sommigen denken dat het tijdperk van de supercar met beperkte oplage ten einde loopt, wat een verstoring van de superautomarkt veroorzaakt.

Een gelimiteerde V8 Ferrari is een beetje een lievelingskind in het supercar segment, maar de dagen dat deze auto’s vrijwel onmiddellijk werden verkocht zijn voorbij. Tegenwoordig is de Ferrari 488 Pista (een gelimiteerde V8 Ferrari) een vrij regelmatige verschijning in de supercar showroom, die niet wordt verkocht voor de MSRP. Dit begint logisch te worden, aangezien deze gelimiteerde edities toch niet zo gelimiteerd zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts