Wat is de beste Mercedes voor rijden in de winter?

Zodra de winter zijn intrede doet, veranderen de rijomstandigheden drastisch. Voorbij zijn de dagen van zonlicht en AC ten gunste van grimmig weer en verwarmde stoelen. Mercedes maakt een grote verscheidenheid aan verschillende modellen die zelfs aan de meest onbevolkte markteisen voldoen en waarvan er vele uitblinken in grimmige omstandigheden.
Sommige landen hebben aanzienlijk slechtere winters dan andere, maar wat zijn de beste Mercedes modellen, zelfs voor de slechtste omstandigheden?

Kenmerken van een goede winterauto

Er zijn een aantal kenmerken die moderne auto’s bieden die een must zijn, ongeacht waar u woont, of hoe streng de winter in uw land ook is. Naast leuke extra’s zoals verwarmde zetels, stuurwielen of armsteunen, mogen sommige kenmerken niet over het hoofd gezien worden.

Klimaatregeling

Het eerste belangrijke kenmerk is een goed functionerend klimaatcontrolesysteem. De inzittenden in een behaaglijke temperatuur houden is een must, plus een goed werkend AC-klimaatsysteem droogt het overtollige vocht uit het ontdooier/verwarmingssysteem, wat voorkomt dat uw voorruit beslaat en de veiligheid in het gedrang brengt.

Winterbanden

Waarschijnlijk het belangrijkste aspect van rijden in de winter zijn de winterbanden. Winterbanden hebben een grotere spleet dan gewone zomerbanden. Ze verhogen de tractie in mindere weersomstandigheden die meestal met de winter worden geassocieerd. Bovendien zijn winterbanden gemaakt om lagere temperaturen te weerstaan zonder de tractie te beïnvloeden, en sommige van hen gebruiken zelfs metalen spikes voor rijden op ijs.

4-wielaandrijving

Vierwielaandrijvingen zijn ook nuttig in winterse omstandigheden, omdat ze het vermogen verdelen in functie van de tractie van elk wiel. Ze werken op een manier die een optimale tractie garandeert, ongeacht de weersomstandigheden. Toch doen ze geen wonderen en wanneer u in winterse omstandigheden rijdt, moet u altijd voorzichtig zijn.

Bodemvrijheid

Naast deze kenmerken moet u er ook rekening mee houden dat in besneeuwde omstandigheden zelfs de beste vierwielaandrijving zal falen als uw auto een lage bodemvrijheid heeft. De bodemvrijheid is de afstand tussen de grond en het onderstel van een auto. Dat is in de eerste plaats de reden waarom sportwagens bijna altijd voorbehouden zijn voor omstandigheden zonder sneeuw.

  Welke Mercedessen hebben vierwielaandrijving?

Beste Mercedes SUV’s voor de winter

Het is geen verrassing dat de beste winterauto’s die Mercedes momenteel aanbiedt voor het rijden in besneeuwde en ijzige omstandigheden SUV’s zijn. SUV’s verslaan sedans, hatchbacks en estates in bijna elk van de bovengenoemde kenmerken.
Vrijwel elke SUV wordt geleverd met een vierwielaandrijving, omdat dat de helft van de aantrekkingskracht van een SUV is. De mogelijkheid om altijd en overal te kunnen gaan, is een belangrijke reden waarom mensen zo van SUV’s houden. En als dat de belangrijkste reden is waarom je SUV’s overweegt, moet je je eens verdiepen in de almachtige G-klasse.
De G-klasse werd in de jaren ’70 voor militaire doeleinden gemaakt en is sindsdien een beetje een chique wagen geworden voor mensen die het zich kunnen veroorloven. Hoewel de meeste G-klassers hun dagen doorbrengen tussen school en boodschappen doen, kan niemand ontkennen dat de G-klasse een van de meest capabele off-road auto’s in serieproductie is die ooit is gebouwd.
De G-klasse heeft onlangs een eerste grote revisie ondergaan, waardoor het een conforme wegauto is geworden maar toch alle off-road goodies heeft behouden. De G-klasse biedt drie verschillende sperdifferentiëlen, en dat is zeldzaam in een fabrieksauto. Een sperdifferentieel zorgt ervoor dat het buitenste wiel sneller draait dan het binnenste wiel, en vice versa, wat de tractie aanzienlijk vergroot.
Hoewel moeilijk valt te betwisten dat de G-klasse de meest capabele Mercedes van dit moment is, mag men ook de andere SUV’s van Mercedes niet vergeten, met name de GLE en de GLS. De GLS is uitgerust met het Off-road pakket dat veel goodies biedt om optimale winterse rijomstandigheden te garanderen. Hetzelfde geldt voor de GLE want de grootte is meestal het enige verschil.

  Wie is de grootste concurrent van Mercedes?

Beste sedans en hatchbacks van Mercedes voor in de winter

Als de winterse omstandigheden waar je woont niet zo extreem zijn, kun je prima uit de voeten met een sedan, in plaats van een SUV. Dus, als SUV’s niet uw ding zijn, kunt u altijd kiezen voor verschillende Mercedes-aanbiedingen.
Je zou kunnen krijgen het beste van twee werelden als je vinken alle juiste opties. Zoals gezegd zijn de meeste SUV’s standaard voorzien van vierwielaandrijving, maar Mercedes maakt ook sedans met vierwielaandrijving en zelfs hatchbacks.
Als u een vierwielaandrijving wilt, moet u waarschijnlijk minimaal kiezen voor een zescilindermotor, of zelfs de AMG-route volgen voor een hatchback met vierwielaandrijving.
Houd er ook rekening mee dat grote sedans met alleen achterwielaandrijving en zonder fatsoenlijke winterbanden, vrij gevaarlijk zijn om in winterse omstandigheden te rijden.

FAQs over rijden in de winter

Hoe belangrijk zijn winterbanden in winterse omstandigheden?

Winterbanden zijn uiterst belangrijk. Het is een no-brainer. Als u zich een auto kunt veroorloven, kunt u zich waarschijnlijk ook winterbanden veroorloven. Zo niet, dan hebt u uw auto misschien niet lang meer. Toegegeven, het hangt ervan af hoe streng de winters in uw regio zijn, of u vierseizoenenbanden of zomerbanden gebruikt.

Uit een onderzoek van Nokian-banden blijkt dat in Frankrijk 44% van de Fransen de verkeerde bandentypes gebruikt tijdens een bepaald seizoen. Het is ook geen wonder dat de Duitsers het meest bewust zijn als het gaat om winterbanden.

Het kopen van winterbanden is in veel landen zelfs wettelijk verplicht. Winterbanden kunnen misschien een prijskaartje hebben, maar mensenlevens zijn dat nauwelijks. Overweeg dus de volgende keer dat de temperatuur daalt tot op het niveau van een trui, om te investeren in winterbanden.

Wat is het verschil tussen vierwielaandrijving en vierwielaandrijving, en welke is beter in de sneeuw?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee systemen is dat vierwielaandrijving, meestal AWD genoemd, op elk moment alle vier de wielen aandrijft, wat gunstig is voor ijzige en matig besneeuwde wegen.
Aan de andere kant zijn systemen met vierwielaandrijving, meestal FWD genoemd, iets complexer. Auto’s met vierwielaandrijving hebben meestal een voorkeur voor of achter, en sturen voldoende koppel naar voren of naar achteren, afhankelijk van de omstandigheden en de grip. Daarom kunnen FWD-systemen nuttiger zijn in diepe sneeuw of andere extreme winterse omstandigheden.

  Welke Mercedes modellen hebben Apple CarPlay?

Wat zijn de beste winterauto’s van Mercedes aller tijden?

Deze vraag lijkt misschien nogal overvloedig, maar het is heel wat logischer als je alle eenmalige projecten van Mercedes meetelt, die het resultaat zijn van het feit dat Mercedes-ingenieurs wat meer vrijheid hadden om hun technische spieren te laten werken.
Niet alle G-klasses zijn gelijk gemaakt. In 2013 startte Mercedes met de productie van de machtige Mercedes AMG 6×6 met 6×6 portaalassen. Het voertuig weegt een kolossale 4 ton en kan 100 km/u rijden dankzij de 536 pk sterke V8 AMG-motor. Het voertuig kost meer dan een half miljoen dollar of meer.
Vergelijkbare modellen zijn de ”meer” haalbare G500 4×4² met prijzen rond de 200-250k euro, die ook een off-road tank is.
Maar de titel voor het gekste off-road model van Mercedes gaat waarschijnlijk naar de Mercedes E-klasse All-terrain 4×4². Toevallig had Mercedes nog een paar reserve G500 4×4² liggen en ze besloten dat het een goed idee zou zijn om die op een gezinswagen te monteren.
Hoewel dit allemaal misschien een beetje kinderachtig en volkomen nutteloos lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat sommige van de beste auto’s ooit gemaakt zijn door projecten die ingenieurs in de vrije uurtjes deden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts