Welke Mercedes modellen zijn coupes?

Oorspronkelijk was een coupé of coupé een personenauto met een aflopende daklijn en 2 deuren, maar tegenwoordig wordt een coupé vooral geassocieerd met het aflopende daklijngedeelte van het ontwerp, niet noodzakelijkerwijs met de deuren. Mercedes, BMW, Audi, en vele andere fabrikanten zijn begonnen met het op de markt brengen van 4-deurs auto’s als coupes, zelfs de SUV’s.

De Mercedes Benz Coupé line-up bestaat uit de CLA Coupé, C-klasse Coupé, E-klasse Coupé, CLS Coupé, en de stopgezette S-klasse Coupé. De coupé SUV line-up bestaat uit coupé varianten van de GLC en de GLE. Verder zijn de AMG GT 2-deurs en de AMG GT 4-deurs variant sportwagencoupes.

Traditionele Mercedes Coupé

In de traditionele Coupé line-up van Mercedes is de instapcoupé de C-klasse Coupé. Aanvankelijk werd de C-klasse aangeboden in sedan- of stationwagonvarianten. Maar in 2000 debuteerde Mercedes met de C-klasse Sport Coupé versie die werd omgedoopt tot de CLC tot 2011, toen Mercedes begon met het gebruik van de C-klasse Coupé aanduiding.

De huidige C-klasse Coupé begint als de C300 voor ongeveer $50k en de top-of-the-line C-klasse coupé is de C 63 S AMG, die begint bij ongeveer $80k. De volgende in de rij is de middenklasse E-klasse Coupé die in 1996 werd geïntroduceerd en kort daarna een van de meest populaire Mercedes Coupé’s ooit werd gebouwd.

De huidige E-klasse Coupé begint met de E450 Coupé voor ongeveer $65k. De top-of-the-line E-klasse Coupé is de E450 4-Matic die rond de $68k kost. Vermeldenswaard is dat Mercedes alleen de E63 AMG variant voor de sedan of de stationwagon variant aanbiedt, niet de coupé.

De top-of-the-line Mercedes Coupé was vroeger de S-klasse coupé, die in 2021 werd stopgezet met een vanafprijs van $141k voor de S 560 4-Matic en rond de $173k voor de S63 AMG Coupé. Onlangs bracht Mercedes de nieuwe S-klasse (W223) uit, maar het is nog onduidelijk of Mercedes überhaupt van plan is om de coupévariant uit te brengen.

  Welke Mercedes-Benz modellen zijn hardtop cabriolets?

Mercedes SUV Coupé

In 2008 bracht BMW de X6 uit als de top-of-the-line sportieve “coupé-achtige” SUV, en sindsdien heeft het Coupé SUV segment een ongelooflijke boost in populariteit gezien. Mercedes herkende al snel de aantrekkingskracht die de X6 krijgt en in 2015 trok Mercedes de cover van de gloednieuwe GLE Coupé en vele andere fabrikanten volgden al snel.

De kleinste Coupé SUV die Mercedes aanbiedt is de GLC Coupé, een slankere versie van de GLC die in 2019 werd uitgebracht. Het assortiment begint met de GLC 300 4-Matic Coupé voor ongeveer $ 51k. De hoogste-trim all singing all dancing GLC Coupe is de GLC 63 AMG S Coupe die rond de $85k kost.
De volgende in de rij is de eerder genoemde GLE Coupe. De GLE Coupe werd geïntroduceerd in 2015, en is sindsdien uitgegroeid tot een vrij populaire Mercedes SUV. Het is een beetje een mix van een E-klasse Coupé en de reguliere GLE SUV.

Het gamma begint met de GLE 450 in Europa, maar in de VS is het instapmodel de GLE 53 AMG voor ongeveer $76k. In beide gevallen is de top-of-the-line GLE Coupé de GLE 63 AMG S Coupé die rond de $128k basisprijs kost.

Mercedes sportwagen coupes

Mercedes biedt momenteel twee verschillende carrosserie-stijl coupes voor haar sportwagen segment, de AMG GT 2 deurs, en de AMG GT 4 deurs. Deze auto’s zijn meestal een product van de AMG-afdeling en ze zijn vooral gericht op het brengen van de hoogste prestaties mogelijkheden van alle Mercedes-modellen.

  Is Mercedes een luxeauto in Duitsland?

De 2-deurs AMG GT begint als de GT coupé voor ongeveer $ 120k en gaat helemaal tot aan de serieus prijzige AMG GT Black Series die naar verwachting rond de $ 400k zal kosten. De AMG GT is het toppunt van Mercedes sportwagen engineering en hij nadert ook het einde van zijn levenslijn.

De vierdeurs coupé versie van de AMG GT is een beetje een mix van de CLS en de eerder genoemde AMG GT. De 4-deurs AMG GT Coupé begint met de AMG GT 43 4-deurs Coupé rond de $90k. De top van de 4-deurs versie is de AMG GT 63 S 4-deurs Coupe die maar liefst $171k basisprijs kost.

Wanneer een coupé geen coupé is

### Heeft Mercedes ongelijk om een vierdeurs auto of SUV een coupé te noemen?
Technisch gezien heeft Mercedes het mis. Maar dat is elke andere fabrikant die dit doet. De aanduiding coupé was, zoals de naam oorspronkelijk al deed vermoeden, een 2-deurs auto met schuine daklijn, maar tegenwoordig is het een marketinginstrument om de aantrekkingskracht te vergroten en de line-up diverser te doen lijken dan ze in werkelijkheid is.

Een SUV is geen coupé, maar als het gunstig werkt voor de verkoopafdeling, en dat doet het, dan is het een coupé. We leven in een door SUV’s overspoelde realiteit, en die begint alleen maar toe te nemen, dus u kunt de komende jaren heel wat “coupé” SUV’s op de markt verwachten.

  Beste tweedehands Mercedes Hatchback

Wat is het verschil tussen de CLS en de vierdeurs AMG GT coupé?

Op het eerste gezicht lijken deze twee auto’s aan dezelfde eisen te voldoen, zodat het lijkt alsof Mercedes twee verschillende auto’s voor hetzelfde doel heeft gemaakt. En tot op zekere hoogte is dat ook zo, maar Mercedes waakt ervoor om de CLS niet als de 63 AMG-versie aan te bieden omdat dat de verkoop van de AMG GT 63 vierdeurs zou kunnen verstoren.

De CLS wordt gepromoot als een meer luxueus-oude-mannen-speciaal type auto, en de AMG GT 4-deurs wordt gepromoot als een meer opwindende sportwagen die meer verwant is aan de 2-deurs AMG GT dan aan de CLS.

Hoe ziet de toekomst van het segment coupéauto’s eruit?

Zoals eerder gezegd, leven we in een SUV-realiteit die nog maar net op gang komt. Veel autofabrikanten ontwikkelen steeds meer SUV’s, en de minder populaire segmenten (waarvan het coupésegment er één is), worden langzaam afgebouwd.

Een duidelijke indicatie hiervan is de onzekerheid over de release van de S-klasse Coupé. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans dat er een nieuwe S-klasse Coupé komt klein tot nihil. Het traditionele segment van de Mercedes Coupé, dat ooit uitstekende en indrukwekkende verkoopcijfers liet zien, vertoont aanzienlijke tekenen van afname in populariteit.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts