Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y

Is de Hyundai Ioniq 5 een goede auto?

Hyundai is een van de grootste autofabrikanten die er zijn, wat betekent dat ze al een tijdje bestaan. Een paar jaar geleden kwamen ze op de markt voor elektrische auto’s en begonnen ze onmiddellijk Tesla over de hele linie te beconcurreren. Ook al is Tesla nog steeds een elektrisch automerk met een recordpopulariteit, Hyundai zet stappen.

De Hyundai Ioniq 5 is een van de meest interessante en goed afgeronde elektrische auto’s die momenteel te koop zijn, omdat hij een geweldig design, goede prestaties, een groot praktisch nut en een goede betrouwbaarheid biedt, niet te duur is en alles heeft wat je van een elektrische auto uit 2022 mag verwachten. Als zodanig werd de Ioniq 5 een onmiddellijke hit op het moment dat hij de markt bereikte.

Aan de andere kant vertegenwoordigt de Tesla Model Y een meer praktische en crossover-achtige kijk op de bestaande Tesla Model 3, wat geen slechte zaak is omdat de Model 3 een van de beste elektrische auto’s aller tijden is. In dit artikel gaan we de Hyundai Ioniq5 vs Tesla Model Y vergelijken en vertellen we je hoe deze twee elektrische auto’s zich tot elkaar verhouden.

Dus, als u in de markt bent voor een elektrische gezinsauto die enorme functionaliteit biedt en die de bank niet zal breken, blijf dan hangen en ontdek welke van deze twee beter bij uw behoeften past.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – De aandrijflijn

De Ioniq 5 is verkrijgbaar in twee batterijformaten, een kleinere 58kWh batterij of een grotere 77kWh batterij. Het kleinere batterij model biedt 185pk of 225pk en wordt aangedreven door een enkele motor die altijd de achterwielen aandrijft. Het grotere 77kWh accumodel is verkrijgbaar met één motor met 225pk en permanente achterwielaandrijving of met twee motoren voor een gecombineerd vermogen van 320pk en AWD.

  Tesla vs. Mercedes - Wat is beter?

Wat de actieradius betreft, biedt de Ioniq 5 u tussen 220 en 303 mijl voor het 77kWh topmodel met enkele motor. De actieradius is beperkt tot 350 kW, wat betekent dat u de Ioniq 5 in iets minder dan 20 minuten kunt opladen. De Model Y wordt geleverd met een 75kWh batterij of een grotere 81kWh batterij.

Modellen met een korte actieradius kunnen ongeveer 280 mijl afleggen, terwijl modellen met een lange actieradius maximaal 330 mijl kunnen afleggen. De maximale snellaadsnelheid is 250kW, wat betekent dat je de Model Y in ongeveer 30 minuten kunt opladen. Qua vermogen biedt de Model Y tussen 280 en 480 pk, afhankelijk van het model, en AWD is standaard voor de langeafstands- en Performance-modellen.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Ontwerp en rijden

Het design van de Hyundai Ioniq 5 is geïnspireerd op het verleden en de toekomst. Met zijn korrelige lichttoetsen, Cyberpunk wielen en crossover look ziet de Ioniq 5 er authentiek en cool uit. De Model Y ziet er minder goed uit dan de Ioniq 5 omdat hij er wat opgeblazen uitziet. De interieurs van beide zijn goed ontworpen, maar de Ioniq 5 ziet er meer uit als een gewone auto.

De rijervaring is waar deze twee nogal wat overeenkomsten delen als het gaat om comfort en isolatie. Echter, de Model Y is de meer dynamische auto in Performance trim en is zeker degene die je moet nemen als je van prestatiegericht rijden houdt.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Technologie

Met Apple CarPlay, dual-zone airco, verwarmde stoelen en Android Auto is de Ioniq 5 vanuit de fabriek goed uitgerust, maar de Limited versies in het hogere segment zijn voorzien van een enorm panoramisch dak, een cool uitziende HUD en een geavanceerd Bose surround sound. Je krijgt twee grote 12-inch schermen waarop alles zit wat je nodig hebt met veel rijhulpsystemen.

  Is de Hyundai Venue een goede auto?

De Model Y daarentegen is een stuk spartaanser met zijn enkele 15-inch middenscherm dat alles regelt wat er te regelen valt met de Model Y. Je kunt Netflix en Youtube kijken in de Tesla en de Tesla kan zelf rijden. Je krijgt echter nog steeds geen Android Auto of Apple CarPlay. De optionele uitrusting is schaars, maar dat komt omdat de Model Y standaard meer van alles krijgt.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Practicaliteit

De Hyundai Ioniq 5 biedt 106,5 kubieke meter binnenruimte, waaronder 27,2 kubieke meter kofferruimte. Als je de stoelen neerklapt, heb je 60 kubieke meter ruimte, wat zeker verbazingwekkend is. De Model Y geeft je wel de mogelijkheid om voor de derde zitrij te gaan, maar die derde zitrij is zo klein dat het niet eens de moeite waard is.

Hoewel de Ioniq 5 veel kofferruimte biedt, biedt de Model Y met 30 kubieke meter plus de 4,1 kubieke meter voorin nog meer ruimte. Qua zitruimte op de eerste twee rijen wint de Ioniq 5 het, maar niet veel.

Hyundai Ioniq 5 vs Tesla Model Y – Prijs

Voor de Ioniq 5 kun je tussen de 41.000 en 53.000 dollar verwachten, terwijl de SE-modellen met een kleine accu het goedkoopst zijn. De top-specificatie Limited is gewaardeerd op ongeveer $ 53.000 en het krijgt alles wat je nodig hebt. AWD kost 3.000 tot 4.000 dollar extra, maar het is een waardige upgrade.

De Model Y begint bij $ 62.000, terwijl de topmodellen voor $ 72.000 gaan, wat een stuk duurder is dan de Ioniq 5. Het is ook het vermelden waard dat de Ioniq 5 over de hele linie een betere garantiedekking biedt.

  Hyundai i30 vs Ford Focus - Wat is beter?

Conclusie

Alleen al het gebruiksgemak, de populariteit, de prestaties, het opladen en de praktische bruikbaarheid maken de Model Y beter dan de Ioniq 5. De Ioniq 5 is echter goedkoper en biedt dus over de hele linie meer waarde. Beide zijn geweldige elektrische auto’s, wat betekent dat je hier echt geen verkeerde beslissing kunt nemen.

FAQ Sectie

Hoe lang is de wachtlijst voor de Tesla Model Y?

Naar verluidt maakt Tesla ongeveer 3.000 Model Y-modellen per week, wat betekent dat de wachttijden niet zo problematisch zouden moeten zijn als bij veel andere elektrische auto’s. Dat klopt inderdaad, want voor een Model Y moet u ongeveer zes tot tien weken wachten, wat helemaal niet slecht is.

Hoe lang is de wachtlijst voor de Hyundai Ioniq 5?

Volgens recente ontwikkelingen moet u ongeveer 6 maanden tot een jaar wachten op de Ioniq 5, maar Hyundai gaat de productie van alle Ioniq-modellen versnellen, want het marktdebuut van de Ioniq 6 staat voor de deur en ook de Ioniq 7 wordt binnenkort onthuld.

Is de Tesla Model Y veiliger dan de Hyundai Ioniq 5?

Zowel de Model Y als de Ioniq 5 zijn IIHS Top Safety Pick + auto’s, wat betekent dat ze alle IIHS-tests met glans hebben doorstaan. Welke auto u ook kiest, veiligheid zal nooit een probleem zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts