Hyundai Ioniq 5 vs Ioniq 6 – Wat is het verschil?

Is de Hyundai Ioniq 6 een goede auto?

In 2021 kwam Hyundai met de Ioniq 5, en het is veilig om te zeggen dat de Ioniq 5 de wereld veroverde. Alle elektrische autoliefhebbers hadden het al snel over hoe de Ioniq 5 eruit ziet en hoe hij veel klanten kan stelen uit het Tesla Model 3-kamp. Hyundai wil echter dat de Ioniq-serie veel groter wordt en daarom kwamen ze onlangs met de Ioniq 6.

De Hyundai Ioniq 6 ziet eruit als een enorme afwijking van de Ioniq 5, want hij ziet er een stuk slanker en gestroomlijnder uit met niet al te veel overeenkomsten tussen de twee. Dat geldt misschien wel voor de meeste aspecten van de Ioniq 6, maar toch delen ze hetzelfde ethos als het gaat om het interieur, de aandrijflijn en de verlichtingssystemen.

De belangrijkste verschillen tussen de Ioniq 5 en de Ioniq 6 betreffen het exterieurdesign, de aerodynamica, de efficiëntie, de rijhulpsystemen en de prijs. In dit artikel gaan we dieper in op al deze verschillen en vertellen we je alles wat je moet weten over de komende Ioniq 6.

Al met al zijn deze twee niet zo verschillend als ze aan de buitenkant lijken, omdat de meeste onderdelen tussen de twee worden gedeeld. Te zijner tijd gaan we ook de Ioniq 7 zien, die een grote luxe SUV wordt met maximaal zeven zitplaatsen.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Ontwerp

Het meest voor de hand liggende verschil tussen deze twee modellen is waarschijnlijk het design. De Ioniq 5 is een soort mix tussen een hatchback, een crossover en een SUV, maar met een zeer lange wielbasis waardoor de Ioniq 5 er uniek uitziet, zowel ten opzichte van andere Hyundai-modellen als de rest van de auto-industrie.

  Veel voorkomende problemen met Hyundai Palisade

De Ioniq 6 is een slanke vierdeurs coupé met een bootachtige achterkant die zo gestroomlijnd mogelijk wil zijn. De Ioniq 5 wordt ook gekenmerkt door sterke vouwen en scherpe hoeken, terwijl de Ioniq 6 veel zachter is in zijn ontwerpbenadering. Het interieurontwerp is min of meer identiek, met uitzondering van de camera’s die bij de Ioniq 6 de achteruitkijkspiegels vervangen.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Aerodynamica

Aerodynamica is een zeer populair aspect van de hedendaagse auto-industrie geworden, omdat een goed aerodynamisch profiel leidt tot een betere efficiëntie, een stillere rit en betere prestaties. Zo heeft de Ioniq 5 een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,288 en de Ioniq 6 een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,21, een van de beste scores in de auto-industrie.

Alleen de Mercedes Benz EQS biedt met een indrukwekkende 0,20 een beter aerodynamisch profiel dan de Ioniq 6.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Efficiëntie

Dankzij een beter aerodynamisch profiel, een iets grotere batterij, geoptimaliseerde software en nieuwe generatie halfgeleiders, zal de Ioniq 6 een actieradius tot 380 mijl bieden, wat in schril contrast staat met de 303 mijl van het huidige Ioniq 5 Long Range model.

Sommigen zeggen echter dat de Ioniq 6 zelfs meer dan 380 mijl zal kunnen halen, maar dat zullen we moeten afwachten.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Rijhulpsystemen

De Hyundai Ioniq 6 is een soort voortzetting van de Ioniq 5, wat betekent dat hij voortbouwt op veel kennis die met de Ioniq 5 is opgedaan. Hoewel de Ioniq 5 een heleboel indrukwekkende assistentiesystemen krijgt, zal de Ioniq 6 nog meer bieden.

  Hyundai Tiburon betrouwbaarheid

Zo krijgt de Ioniq 6 geavanceerde rijstrookwisseltechnologieën, kruispuntoversteektechnologieën en slim parkeren op afstand, die allemaal niet beschikbaar zijn in de huidige Ioniq 5-modellen.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Prijs

De laatste onderscheidende factor tussen deze twee elektrische auto’s is de prijs, want de Ioniq 6 gaat waarschijnlijk tussen de $3.000 en $5.000 meer kosten dan de Ioniq 5. Een volledig uitgeruste Ioniq 6 gaat tot $ 10.000 meer kosten dan een volledig uitgeruste Ioniq 5 in Limited-uitvoering.

Hoe dan ook, we zullen moeten afwachten, want de Ioniq 5 is nog niet te koop. Veel geloofwaardige bronnen stellen echter dat de Ioniq 6 duurder zal zijn dan de Ioniq 5 en dat de Ioniq 7 veel duurder zal zijn dan de Ioniq 6.

FAQ Sectie

Is de Hyundai Ioniq 6 beter dan de Hyundai Ioniq 5?

Dat hangt ervan af welk type auto je leuker vindt. Als u vooral geïnteresseerd bent in praktische, gebruiksvriendelijke en gemakkelijk te besturen auto’s, dan is de Ioniq 5 waarschijnlijk uw keuze. De Ioniq 6 heeft echter ook een aantal belangrijke voordelen (actieradius en efficiëntie).

We zouden op een dag ook een prestatieversie van de Ioniq 6 kunnen krijgen, die de prestaties van de Tesla Model 3 zal evenaren. Dus als u van sportieve rijervaringen houdt, is de Ioniq 6 waarschijnlijk iets voor u.

Is de Hyundai Ioniq 6 praktischer dan de Hyundai Ioniq 5?

Het is nog onduidelijk hoe praktisch de Ioniq 6 echt is, want er zijn nog geen klantenauto’s uit. Te oordelen naar het designprofiel en de manier waarop de Ioniq 6 met de beschikbare ruimte omgaat, kunnen we echter gerust stellen dat de Ioniq 5 de meest praktische van de twee wordt.

  Is de Hyundai Sonata een goede auto?

De bagageruimte van de Ioniq 6 zou wel eens nuttiger kunnen blijken te zijn door zijn ontwerp en omdat hij dieper is dan die van de Ioniq 5.

Is de Hyundai Ioniq 6 een luxe auto?

De Hyundai Ioniq 6 is geen luxe wagen, want het segment van de luxe elektrische wagens wordt gekenmerkt door veel duurdere en snellere wagens. Wie bijvoorbeeld een vierdeurs gestroomlijnde luxe elektrische auto sedan wil, zal waarschijnlijk voor de Audi E Tron GT of de Porsche Taycan moeten gaan, die beide veel meer geld kosten dan de Ioniq 6.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts