Is Apple CarPlay de moeite waard?

Apple CarPlay is een door Apple ontworpen systeem waarmee u uw iPhone-apps rechtstreeks op het centrale infotainmentsysteem van de auto kunt gebruiken. Bijna alle nieuwere auto’s zijn beschikbaar met Apple CarPlay en sommige bieden u deze functionaliteiten zelfs rechtstreeks vanuit de fabriek aan.

Het is ongetwijfeld duidelijk dat Apple CarPlay een nuttig systeem is dat veel voordelen biedt ten opzichte van de meeste moderne infotainmentsystemen. Zo kunt u bijvoorbeeld hetzelfde systeem gebruiken in welke auto u ook rijdt, en kunt u de beste apps voor bepaalde doeleinden gebruiken.

Alle moderne infotainmentsystemen bieden lang niet zo veel functies als de moderne iOS- en Android-apparaten. Dit betekent dat een beroep op Apple CarPlay biedt u een meer naadloze en meer handige manier om te profiteren van uw telefoon tijdens het rijden zonder in de problemen.

Apple CarPlay is echter meestal een dure extra optie, en het is soms niet eens beschikbaar voor bepaalde auto’s. Als je een docking station voor je telefoon koopt en op de voorruit plakt, kun je je telefoon gebruiken voor navigatie, en het infotainmentsysteem van de auto voor entertainment.

Voordelen van Apple CarPlay

Om tot een goede conclusie te komen over of Apple CarPlay de moeite waard is of niet, moeten we kijken naar de positieve en de negatieve punten. Het belangrijkste positieve is een gemakkelijke verbinding, aangezien de meeste moderne auto’s draadloze Apple CarPlay bieden. Zelfs als dat in uw auto niet het geval is, hoeft u alleen maar Siri in te schakelen en verbinding te maken via een lightning-kabel.

Zoals eerder vermeld, kun je met Apple Car Play Siri gebruiken wanneer je in de auto rijdt, wat een enorm voordeel is omdat de meeste moderne spraakbesturingssystemen in auto’s bij lange na niet zo geavanceerd zijn als Siri en Google Assistant. U kunt gemakkelijk bellen en oproepen beantwoorden en u kunt uw contacten op dezelfde manier beheren als u gewoonlijk doet.

  Wat zijn de beste sedans qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Sms’en tijdens het rijden is zowel uiterst gevaarlijk als zeer strafbaar. Apple CarPlay maakt het echter mogelijk om tekstberichten voor te lezen en te dicteren, wat betekent dat je praktisch in staat bent om te sms’en tijdens het rijden zonder zelfs maar naar het scherm te kijken.

Het grootste voordeel van Apple CarPlay is ten slotte de mogelijkheid om je iOS-apps rechtstreeks op het centrale infotainmentscherm van de auto te gebruiken. Je kunt alle populaire apps gebruiken, zoals Spotify of Waze, die bijna altijd veel nuttiger zijn dan wat het ingebouwde alternatief van de auto ook is.

Nadelen van Apple CarPlay

Apple CarPlay is niet perfect, dus je moet goed op de hoogte zijn van alle voor- en nadelen voordat je een goede aankoopbeslissing kunt nemen. Allereerst is Apple CarPlay nog steeds overwegend verkrijgbaar als een duur extra apparaat dat soms meer dan duizend dollar kost.

Als je Apple CarPlay gebruikt, ruil je in feite het infotainmentscherm van je auto in voor CarPlay, wat betekent dat je sommige aspecten van je auto niet kunt bedienen, zoals het veranderen van de sfeerverlichting of het verstellen van je stoelen.

Dit is bijzonder zenuwslopend omdat veel nieuwere auto’s zelfs voor het instellen van basisfuncties zoals de klimaatregeling afhankelijk zijn van het infotainmentscherm. Ten slotte kunt u met Apple CarPlay maar een bepaald aantal iOS-ondersteunde apps gebruiken, wat betekent dat niet alles op uw telefoon op het scherm van de auto kan worden weergegeven.

  Zijn auto's met zonnedaken de moeite waard?

Hoe u uw auto gebruikt is een belangrijke factor

Om te beslissen of Apple CarPlay nuttig voor je is of niet, moet je de positieve en de negatieve punten tegen elkaar afwegen en proberen tot een conclusie te komen die zowel logisch als financieel verantwoord is. Als je je telefoon voornamelijk op een dockstation gebruikt tijdens het rijden, dan is het misschien beter om Apple CarPlay over te slaan.

Als je een hekel hebt aan het gebruik van docking stations en je hebt graag alles op het puntje van je vingers of je gebruikt meer auto’s tegelijk, dan kun je beter voor Apple CarPlay gaan. Bovendien, als je een taxichauffeur bent en iemand die veel rijdt en je meestal vertrouwen op apps zoals Waze om u te begeleiden, CarPlay is een waardige overweging.

Vanuit het oogpunt van doorverkoop is het beter om voor CarPlay te kiezen, omdat functies als deze steeds belangrijker worden. Als je echter een tweedehands auto koopt, is CarPlay niet een functie die de huidige restwaarde van een auto dicteert, dus het is beter om ervoor te kiezen dan om het over te slaan als het beschikbaar is.

FAQ Sectie

Hoeveel kost Apple CarPlay?

Dat hangt af van de auto in kwestie en of CarPlay zelfs in de catalogus van extra uitrusting staat of niet. Sommige auto’s bieden CarPlay standaard aan, terwijl sommige auto’s zelfs helemaal geen CarPlay aanbieden. Natuurlijk zijn beide in de minderheid in vergelijking met de rest van de auto-industrie.

Voor meer betaalbare auto’s, zoals Japanse zuinige auto’s, wordt verwacht dat u een paar honderd dollar betaalt als u Apple CarPlay wilt, maar merken zoals Ferrari of Porsche kunnen u vijf keer zoveel aanrekenen voor precies hetzelfde systeem.

  Verliezen elektrische auto's lading als ze geparkeerd staan?

Is Android Auto beter dan Apple CarPlay?

Dat hangt af van de persoon aan wie je het vraagt, want een gewone iPhone-gebruiker zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan CarPlay, terwijl een gewone Android-gebruiker waarschijnlijk liever Android Auto gebruikt. Apple Maps is echter niet een app die zo geavanceerd is als Waze of Google Maps, dus als je geen Waze gebruikt en wel Google Maps, is Android Auto een betere keuze tussen de twee.

Hoe je het ook bekijkt, het hangt af van wat je wilt dat je systeem doet. Het is vermeldenswaard dat beide min of meer dezelfde functionaliteiten bieden en het komt allemaal neer op welk besturingssysteem u op een dagelijkse basis gebruikt.

Hoe geavanceerd zijn de moderne auto-infotainmentsystemen?

De meeste systemen lopen achter op de huidige generatie smartphonetechnologie en dat zal ook niet veranderen, want er komen elk jaar nieuwe telefoons uit en om de 4-6 jaar nieuwe auto’s. Dit betekent echter niet dat sommige infotainmentsystemen niet geavanceerd en geavanceerd genoeg zijn.

Tesla, Audi, BMW en Mercedes lopen momenteel voorop als het gaat om high-end geavanceerde infotainmentsystemen, maar ze zijn bij lange na niet zo geavanceerd als de huidige generatie iOS- en Android-apparaten. Hoe het ook zij, om het infotainmentsysteem van een auto volledig te benutten, moet je het zonder CarPlay doen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts